*Nettavisen* Nyheter.

Analytikere knuser Nokia

Foto: (nokia)

Nokia hevder videotelefoni krever for mye batteri og at kundene ikke er opptatt av det. - Det er oppsiktsvekkende at Nokia ikke innser betydningen av videotelefoni, mener Gartner Group.

Torsdag viste Nokia frem sin nyeste telefon for tredjegenerasjons mobiltelefoni. Mest oppsikt vekket det at Nokia ikke har lagt inn videotelefoni som en mulighet i telefonen.

Begrunnelsen fra mobilgiganten er at teknologien rundt videotelefoni ikke er tilfredstillende og at det krever enormt med batterikapasitet.

Overrasket
- Kundene kommer aldri til å kompromittere telefonens størrelse og batterilevetid for å få videotelefoni, sier produktsjef Thomas Chatzopoulos til ComputerSweden.

Det synspunktet får Nokia ytterst lite forståelse for hos analytikere.

- Det er en stor overraskelse at Nokia velger denne veien. Det er oppsiktsvekkende at Nokia ikke innser kraften i videotelefoni. Det er uten tvil den enkeltstående største faktiren med 3G-ekspansjonen, sier telekomanalytiker Ben Wood hos Gartner.

Administrerende direktør Sara Kullgren i Nokia Mobile Phones Scandinavia mener dog at det ikke er en enkelttjeneste som vil gjøre UMTS til en suksess. Hun sier videotelefoni først vil komme på et langt senere tidspunkt.

Konkurrentene har videotelefon
Hos de operatørene som har dratt igang sine UMTS-tjenester er imidlertid videotelefoni en av de klart største vinnerne. Svenske 3 bruker nettopp videotelefoni aktivt som argument for å markedsføre seg mot mobilkundene.

Flere av Nokias konkurrenter, deriblant Motorola, leverer allerede telefonsett som er forberedt for videotelefoni. Sony Ericsson, LG Electronics og Samsung har alle varslet at de vil komme med slike telefoner innen kort tid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.