Anarkister vil ødelegge fotball-VM

Foto: RICARDO MORAES

- Jeg tipper de vil forsøke å stanse en VM-kamp, sier professor.

14.10.13 21:31

Den brasilianske anarkistgruppen Black Bloc lover å skape uro når Brasil arrangerer fotball-VM neste år. Gruppen mener arrangøren står for overdreven pengebruk i et land som har millioner av fattige innbyggere.

- Fifa lyver til oss. Alt handler om pengevasking. Folket får ingenting ut av det. De bruker millioner på stadioner, og de har en lov som sier at de ikke trenger å avsløre hvor mye de har brukt. Fifa kommer til å styre dette landet under fotball-VM, sier et medlem i Black Bloc i et intervju med The Times.

Brasil er for tiden under hardt press, og må vise at de er i stand til å håndtere den voksende sosiale uroen i landet i forkant av fotball-VM neste år og sommer-OL, som arrangeres i 2016.

Brasil ligger også et stykke bak skjema når det gjelder bygging av stadioner og infrastruktur, som må være på plass innen neste års fotballmesterskap.

Politiet i Brasil slår hardt ned på demonstranter i landet. Taktikken deres går ut på å flomme gatene med politi og soldater. I sommer ble Rio de Janeiros gater fylt med 10.000 sikkerhetsvakter i forbindelse med en demonstrasjon.

40.000 drap hvert år
I Brasil er det 40.000 drap hvert år, og bare ti prosent av dem blir oppklart. En professor i organisasjonsteori ved Universitetet i São Paulo, Rafael Alcadipani, sier at det brasilianske folket mener politiet har viktigere ting å prioritere enn «folk som knuser vinduer med stein».

- Jo mer aggressiv og voldelig politiet er, jo flere protester blir det, sier Alcadipani.

Alcadipani, som har forsket på Black Bloc, tror gruppen vil lage store avisoverskrifter under fotball-VM.

- Jeg tipper at de vil forsøke å stanse en VM-kamp, noe som vil være store nyheter. Brasilianere er gale etter fotball, men majoriteten av dem har ikke råd til billetter. Det er en turnering for de rike, og folk er oppskaket over dette, sier Alcadipani.

Barket sammen med politi
Medlemmer av Black Bloc var godt representert da politi og anarkister barket sammen i Rio de Janeiro i forrige uke. Tusenvis av mennesker gikk ut i gatene for å vise sin støtte til streikende lærere som krevde høyere lønn. Demonstrasjonene var i utgangspunktet fredelige. Men Black Bloc-medlemmene gikk til angrep på busser, banker og butikker.

En gruppe på omtrent 200 Black Block-anarkister knuste en port til byens rådhus, ødela minibanker og brøt seg inn i bankfilialer, ifølge NTB.

Politiet brukte tåregass for å få kontroll på situasjonen, og ifølge den brasilianske avisen O Globo skal demonstrantene ha satt fyr på en buss og kastet brannbomber. Anarkistene brukte møbler fra bankene som barrikader mot politiet.

De maskerte Black Bloc-medlemmene var utstyrt med hjelmer, gassmasker og svarte klær. De delte ut flygeblader med følgende påskrift:

«Slapp av, folket. Det er oss, Black Bloc. Det du ikke kan gjøre, kan vi gjøre. Ikke bare angriper vi, men vi forsvarer også folket mot politivold og forsvarer vår rett til å demonstrere.»

HTML EMBED

Mer enn seks millioner ville kjøpe VM-billetter

* Torsdag ble de første billettene til neste års VM i Brasil lagt ut for salg. Det kom inn mer enn seks millioner forespørsler fra 203 land.
* Totalt ble det lagt inn 6.164.682 forespørsler fra 203 land. 70 prosent kom fra arrangørlandet Brasil.
* 726.067 forespørsler ble lagt inn til åpningskampen i Sao Paolo 12. juni, mens 751.165 forespørsler ble gjort til finalen i Rio de Janeiro 13. juli.
* Ingen av stadionene tar mer enn 80.000 tilskuere.
* De som prøvde å kjøpe billetter får vite om de var blant de heldige 4. november.
* Fifa melder om at billettsalget avgjøres ved hjelp av en tilfeldig loddtrekning. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag