RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Anbefaler ikke EØS til britene

Brussel (NTB): Det norske alternativet er ikke et eksempel til etterfølgelse, er to norske EU-eksperters råd til britiske euroskeptikere.

Med eurokrise og økonomiske nedgangstider har EU-debatten igjen blusset opp i Storbritannia. Det er flere britiske euroskeptikere som ser på den norske modellen med interesse: tilgang til det indre markedet gjennom EØS uten medlemskap i Unionen.

- For mange euroskeptiske briter må det virke som den perfekte løsningen. Vel, det er det ikke, skriver jussprofessor Fredrik Sejersted og NUPI-direktør Ulf Sverdrup i en kommentar i en britiske avisen The Independent.

- Ved nærmere gjennomgåelse er ikke det «norske alternativet» et eksempel til etterfølgelse, men bør heller fungere som en advarsel om hvor vanskelig en «halvveis innenfor, halvveis utenfor»-tilnærming til Europa er, skriver de to.

Begge var viktige i Europautredningen, ledet av Sejersted, som over 900 sider tar for seg Norges forhold til EU og EØS-avtalens innvirkning på norsk økonomi og samfunn.

- Selv om Norge formelt er utenfor EU, er vi virkeligheten dypt integrert, men uten representasjonsrett. Modellen er kompleks og dyr i tillegg til å være problematisk både når det gjelder demokrati og nasjonale interesse, slår de to fast. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere