RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Anbefaler Norden fremfor Norge

Sist oppdatert:
Kenneth Andersen og Terra Fondsforvaltning mener det nå er bedre å satse på nordiske aksjefond enn rene norske fond, etter den kraftige oppgangen på Oslo Børs
- Norske aksjefond har siden bunnen i fjor gitt nesten dobbelt så god avkastning som internasjonale aksjefond. Et sterkt oppsving i den globale økonomien har sendt prisene på olje og andre råvarer til svært høye nivåer, skriver Terra Fondsforvaltning i sin månedsrapport for august.

Terra påpeker at over halvparten av markedsverdien på Oslo Børs er fra råvarebaserte selskaper, og man har derfor ofte sett at Oslo Børs beveger seg i takt med råvareprisene.

Dette har historisk ført til både bratte oppturer og bratte nedturer. Siden bunnen har Oslo Børs nå steget nesten 100 prosent, dobbelt så mye som verdensindeksen, men på linje med tidligere oppgangsperioder, påpeker Terra.

- I løpet av de siste månedene har imidlertid en del råvarepriser flatet ut og falt noe tilbake. Flere ledende indikatorer viser samme trend, og vi tolker dette som et signal om at den sterkeste veksten sannsynligvis ligger bak oss i denne syklusen. Den største usikkerheten på kort sikt er knyttet til Kina, der myndighetene har satt i verk en rekke tiltak for å bremse veksten og unngå at økonomien overopphetes. Det er usikkert hvilken effekt dette vil ha på råvareprisene fremover, men risikoen for et større prisfall har økt, heter det.

- Historisk sett er Oslo Børs på sitt mest sårbare etter en kraftig oppgang i råvareprisene tilsvarende det vi når har sett. På kort sikt kan den høye oljeprisen bidra til at Oslo Børs fortsetter å utvikle seg bedre enn resten av verden. Oljemarkedet er sterkt, og vi går snart inn i en periode av året med stigende oljeetterspørsel, heter det videre.

Terra vurderer likevel risikoen for et fall i råvaremarkedene som større, og ser derfor bedre avkastningsmuligheter og lavere risiko fremover i nordiske fond, i forhold til de fondene som kun kan investere i Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere