Gå til sidens hovedinnhold

Anbefaler skriftlig «siste ønske»

Dødshjelpere står sterkere med brev eller video, sier Levi Fragell.

- Det er forferdelig at vi har en tilstand her til lands der pårørende tyr til desperate midler og ulovlige sanksjoner, mens folk flest mener at man skal slippe å lide seg inn i døden! sier Levi Fragell, leder i Foreningen retten til en verdig død, til Nettavisen.

En 54-årig kvinne fra Vestfold satt varetektsfengslet etter å ha drept sin mann, legen Roger Gundersen (62), med en overdose heroin i september i fjor. Kvinnen - som ble løslatt mandag ettermiddag. sier at dette var Gundersens eget ønske og nekter straffeskyld.

LES OGSÅ: Drepte syk ektemann med overdose

- Jeg kjenner ikke omstendighetene i den aktuelle saken, men jeg håper at denne kvinnen hadde en erklæring fra sin mann om at dette var hans siste ønske. Da står hun sterkere, sier Fragell.

- Vitneforklaringer
Politiadvokat politiadvokat Lise Dalhaug Øhrling ved Vestfold politidistrikt sier til Nettavisen at den avdøde legen ikke har etterlatt seg brev eller video der han gir uttrykk for at han ønsker å dø

- Men vi har dokumentasjon, vitneforklaringer og siktedes forklaring som støtter opp under at han ønsket dette selv, sier politiadvokaten.

Politiet vil ikke gi opplysninger om den drepte legens helsetilstand. VG skriver i dag at legens sønn, Andreas Gundersen Aven, stiller seg uforstående til at faren var dødelig syk, slik flere medier meldte mandag. Roger Gundersen jobbet som lege i Holmestrand fram til han frasa seg legeautorisasjonen i 2006. Da hadde han i mange år pådratt seg oppmerksomhet fra Helsetilsynet på grunn av sin liberale praksis med å medisinere narkomane pasienter med vanedannende legemidler.

- Store mørketall
Levi Fragell opplyse at også MS-syke Tone Evju brukte heroin da hun tok livet sitt 16. januar i fjor. Evju hadde store smerte og fikk noen til å kjøpe heroin for seg.

- Jeg har ikke hørt at det har blitt brukt heroin i tilfeller som dette før Evju brukte det. Den ene saken er vondere enn den andre og det er beklagelig at det ikke kan gis livsavsluttende hjelp til mennesker i situasjoner som dette. Det vanlige er at folk skyter seg. Andre sparer opp lovlige legemidler til en overdose, men det fører i noen tilfeller bare til skader og større lidelse. Selv i Nederland der aktiv dødshjelp er tillatt er det mange som i stedet velge å sulte seg i hjel. Det er store mørketall når det gjelder dette, sier Fragell.

Fragell peker også på at «flere hundre» norske leger har innrømmet å gi dødshjelp ulovlig, i form av store doser smertelindrende medikamenter.

Legen Christian Sandsdalen fikk domsutsettelse (ingen straff) for å ha gitt en kvinne aktiv dødshjelp, mens legen Stein Husebø fikk påtaleunnlatelse (ingen straff) for å ha gitt aktiv dødshjelp til en kreftpasient.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken