Anbefaler tidsfrister for brystkreftopererte

Oslo (NTB): Køen av brystkreftopererte som skal få rekonstruert bryst, kan være borte i løpet av et par år. Greier ikke de offentlige sykehusene dette, bør private sykehus inn.

Det foreslår Helsedirektoratets arbeidsgruppe i rapporten som er lagt fram om de brystkreftopererte. Gruppen foreslår at rekonstruksjon av et nytt bryst skal bli en del av selve brystkreftbehandlingen. Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) fikk rapporten fredag.

Det står i dag 600 brystkreftopererte på ventelisten for å få nytt bryst laget av eget vev. De har ventet opp mot åtte år. For dem som venter på rekonstruksjon ved hjelp av protese, er ventetiden opptil to år. Her står det 800 pasienter i kø.

Arbeidsgruppen anbefaler at rekonstruksjon må inn i det nasjonale handlingsprogrammet for brystkreft med anbefalte tidsfrister, uten at disse er juridisk bindende. Det betyr at den plastikkirurgiske kapasiteten i Norge må styrkes.

Brystkreft er den hyppigste kreftformen blant kvinner i Norge. I 2009 ble det registrert 2.745 nye tilfeller. Omtrent halvparten av disse kvinnene får utført en fjerning av brystet, resten blir behandlet med brystbevarende operasjon. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.