RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Anbefalinger fra Antalya

Nyt solen, men glem ikke Anatalyas andre muligheter.
Nyt solen, men glem ikke Anatalyas andre muligheter. Foto: Andrew Buckin (Getty images)
Sist oppdatert:
Her er noen håndplukkede tips til deg som vil nyte Tyrkia og den vakre Anatalya-kysten.

Følg oss på FACEBOOK!

Abonner på Reiser & ferie

Siden 1970-tallet har utbyggingen av digre turistanlegg langs den 630 kilometer lange Antalya-kysten vært formidabel. Området har rundt 700 000 fastboende, men befolkningen mangedobles i de hektiske og hete sommermånedene, da pris og klima blant annet lokker noen titusener nordmenn sørøstover.
Fasilitetene på ferieanleggene gjør at mange verken ønsker eller behøver å bevege seg i særlig grad utenfor de inngjerdede områdene, men det synes vi du bør. En del tar dagsturer ut av regionen, for eksempel til de varme kildene i Pamukkale eller til Kappadokias spektakulære steinbyer, men Antalya selv har også mye å by på. Her er noen favoritter.

Antalyas beste strand

Kystens flotteste strand, som ennå ikke er overfylt av turister og moderne hotellanlegg, finner du nær landsbyene Olimpos og Çirali sør i Antalya. Innkapslet av bergknauser og furuskog ligger den vesle idyllen, der du kan lese ferdig boka, før du sjekker inn på et av stedets etter hvert berømte trehyttepensjonater. Rett ved kan de historisk interesserte besøke romerske ruiner, mens geologinerden blant dere kan la seg fascinere av de evige flammene Yanarta som har brent i fjellsiden i tusenvis av år.

Antalyas beste restaurant

En av Antalya-kystens aller beste restauranter er beskjeden, billig og litt bortgjemt. Den vesle byen Kalkan er kjent for sine kulinariske opplevelser, og her finner du Cafe Zula. På overflaten kan det virke som nok en grei liten tyrkisk restaurant, men maten, servicen og atmosfæren er eksepsjonell. Du spiser deg god og mett for under hundrelappen, og legger du på en hundrings til får du en fuktig helaften. Husk å holde av mageplass til dessert.

Antalyas beste opplevelser

1. Dere blir hentet grytidlig på hotellet for å få med dere det vakre morgenlyset og riktig vindretning. Noen minutter senere svever dere stille langs Taurus-fjellene, Köprüçay-elven og skuer nedover den langstrakte kysten. Som seg hør og bør serveres det champagne ved landing. PS: Skal dere oppover til Kappadokia anbefales det enda sterkere å ta en ballongtur der.
www.antalyaballoontour.com


2. Siden fjellene nord for Antalya er såpass høye og bratte, er dette en av de få destinasjonene der du kan bruke formiddagen i slalåmbakken og slikke sol på stranda utover ettermiddagen. Fra Antalya by ved kysten er det rundt 45 kilometer opp til alpinanlegget i Saklikent, som gjerne holder åpent til langt ut i mai. Anlegget med sine to t-krokheiser er ikke stort, men artig er det lell.

Antalyas beste hotell

Det er her du sjekker inn om målet med ferien er sjelefred, naturopplevelser og kulinariske nytelser. Med fem furuhytter i en 2 ½ dekar stor hage i Beydalar-fjellenes nasjonalpark kan Kibala Hotel knapt kalles et hotell. Det er mer som å bo hjemme hos en matinteressert gartner, men her er også flust med moderne fasiliteter. Vertskapet dyrker sin frukt og grønt selv, og serverer tyrkiske delikatesser og annen middelhavskost av høy klasse. Du finner stedet ved landsbyen Çirali, rundt åtte mil sørvest for Antalya, og en hytte for to med halv pensjon koster rundt kr 850 per døgn i høysesongen.

BLI ABONNENT!

Antalyakystens beste by

Oldtidsbyen Side, nær landsbyene Manavgat og Selimye, er en av de mest interessante, historiske severdighetene i Tyrkia. Den skal ha blitt grunnlagt av grekere i det syvende århundret f. Kr., og ble på grunn av sin strategiske beliggenhet en av regionens viktigste handelssentre. Blant de mange ruinene som kan besøkes i dag er et stort amfiteater med plass til rundt 20 000, og en godt bevart bymur, tre templer, en akvedukt og et fonteneanlegg til ære for nymfene.
en.wikipedia.org/wiki/Side

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere