*Nettavisen* Nyheter.

ANC feirer 100 års kamp for frigjøring

Bloemfontein (NTB-AFP-Reuters): Minst hundre tusen sørafrikanere samlet seg søndag i Bloemfontein i for å feire 100-årsdagen til frigjøringsorganisasjonen ANC.

Søndagens feiring startet med samling i en metodistkirke i utkanten av byen, der African National Congress (ANC) ble dannet 8. januar 1912 som Afrikas første, svarte frigjøringsorganisasjon under navnet Sør-Afrikas nasjonale kongress for innfødte.

President Jacob Zuma holdt så en tale for en jublende menneskemengde der han staket ut den videre politikken til ANC, som etter hvert er blitt mer kjent for korrupsjon og intern maktstrid enn kampen for undertrykte gruppers rettigheter.

Lørdag hadde en rekke statsledere og prominente personer, blant dem Mosambiks president Armando Guebuza og Sør-Afrikas erkebiskop Desmond Tutu, samlet seg i Bloemfontein til en gallamiddag. Fra norsk side delta Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen i feiringen.

Et skår i gleden var imidlertid at ANCs store helt og Sør-Afrikas første svarte statsleder, Nelson Mandela, ikke kunne delta i feiringen på grunn av helseproblemer. 93 år gamle Mandela har ikke deltatt i offentlige arrangementer siden fotball-VM i 2010.

Men gulkledde ANC-tilhengere hadde med seg bilder av sin helt. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.