RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Anders Behring Breivik (32) pågrepet etter Utøya-massakren

Foto: Scanpix/Privat
Sist oppdatert:
Siktet for både bombeangrepet ved Regjeringskvartalet og skytemassakren på Utøya.

Politiet bekreftet natt til lørdag at minst 80 personer er drept etter massakren på Utøya. Anders Behring Breivik (32) fra Oslo er pågrepet. Han er mistenkt for både bombeeksplosjonen ved Regjeringskvartalet og massakren på AUFs leir på Utøya. Breivik fremstår som høyreradikal, han skal tilhøre det høyreekstreme miljøet på Østlandet ifølge TV2s kilder. Han skal også ha to våpen registrert på sitt navn. Et av dem skal være et automatvåpen av typen Glock.

- Var alene
Politiet tror Breivik var alene om ugjerningene, og at han ikke var del av noe nettverk. Han ble pågrepet fredag kveld på Utøya.

- Han ble pågrepet på Utøya som den antatte gjerningsmannen bak hendelsen i Regjeringskvartalet og på Utøya, men vi har ikke formulert et siktelsesgrunnlag foreløpig. Han sitter i avhør nå, og vi vil formulere en siktelse i løpet av natta når vi ser hva som kommer ut av det avhøret, sa politiadvokat Trine Dingeland til Dagbladet klokka 01 i natt.

Les også: Grusomme scener da 80 ble drept

Væpnet aksjon
Sent fredag kveld gikk politiet til aksjon til en adresse på Oslos vestkant som skal være morens leilighet. Breivik skal inntil nylig har vært folkeregistrert på denne adressen, men skal for ikke lenge siden ha meldt flytting til en gård på Åsta i Rena i Hedmark. Politiet har i natt slått ring rundt Breiviks gård, og alle innfartsårer dit er sperret, skriver Dagbladet.

Twittermelding
På sin Twitterprofil har Breivik sendt ut en eneste melding, fem dager før bombeeksplosjonen i Regjeringskvartalet og massakren på Utøya: «One person with a belief is equal to the force of 100 000 who have only interests». - «En persons overbevisning er like sterk som 100.000 som bare har interesser». Dette er et noe omskrevet sitat fra filosofen John Stuart Mill.

Eget firma
Breivik skal i 2009 har etablert sitt eget firma, Breivik Biofarm, som skulle drive med dyrking av grønnsaker, meloner, rot- og knollvekster, noe som betyr at han kan ha hatt tilgang til kunstgjødsel, som ofte brukes i fremstillingen av en bombe. Kilder TV 2 har pratet med har fortalt at bomben som eksploderte i Regjeringskvartalet var en gjødselbombe.

Så langt er til sammen 87 personer bekreftet omkommet etter fredagens hendelser. 80 ble drept. Sju personer er drept etter bombeeksplosjonen i Regjeringskvartalet, og 80 ble drept under skytemassakren på Utøya.

Behring er også frimurer, med medlemskap i Johannes-losjen Søilene, som har tilholdssted i Oslo, og har i overkant av 800 medlemmer.

En barndomsvenn VG Nett har pratet med, forteller at 32-åringen ble høyreekstrem i slutten av 20-årene.

Breivik fremstår som en mann med mange sterke meninger om norsk politikk. Han har fått publisert mange innlegg på nettstedet Document.no, som er et islamkritisk nettsted som publiserer nyheter og kommentarer.

Denne saken blir oppdatert

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere