Gå til sidens hovedinnhold

Anders Behring Breivik er tilregnelig

De to nye rettspsykiaterne mener at Anders Behring Breivik er strafferettslig tilregnelig.

OSLO TINGRETT: «De sakkyndiges hovedkonklusjon er at tiltalte Anders Behring Breivik vurderes IKKE psykotisk på handlingstidspunktet 22. juli 2011. Det innebærer at han er vurdert som tilregnelig på gjerningstiden.»

Det skriver Oslo Tingrett i en pressemelding.

Konklusjonen er det motsatte av hva de forrige sakkyndige, Torgeir Husby og Synne Sørheim, kom frem til, og vil skape ny diskusjon rundt rollen til rettspsykiaterne.

TEMASIDE: TERRORANGREPET 22. JULI

Rettssaken mot terrorsiktede Anders Behring Breivik starter førstkommende mandag. Dersom dommerne velger å legge vekt på den ferske rapporten, kan Behring Breivik altså dømmes til fengsel eller forvaring, i steden for tvunget psykisk helsevern.

– Det var som forventet ut fra det som er kommet frem tidligere. Nå er det opp til retten hva som vil skje. Da vil retten bruke enda mer tid på å belyse bakgrunnen for hvorfor de sakkyndige har kommet til ulike konklusjoner, sier rettspsykiater Henning Værøy til VG.

De to første psykiatrisk sakkyndige Husby og Sørheim, konkluderte som kjent med at Breivik var strafferettslig utilregnelig, og at han lider av diagnosen paranoid schizofren.

Rapporten skapte enorm debatt, og var en medvirkende årsak til at retten oppnevnte de to nye sakkyndige, Agnar Aspaas og Terje Tørrissen.

Etter en rekke samtaler med Breivik og en tvungen psykiatrisk observasjon, har de altså konkludert med at 33-åringen er strafferettslig tilregnelig.

Imidlertid er det opp til dommerne i tingretten å avgjøre om Behring Breivik faktisk er tilregnelig eller ikke. Bakteppet i rettssaken er imidlertid noe endret nå, da retten må ta stilling til to psykiatriske rapporter, med ulike konklusjoner.

Reklame

Siste sjanse: Halv pris på alt fra Comfyballs