SKIEN FENGSEL (Nettavisen): Rettssaken om prøveløslatelse for terroristen og massedrapsmannen Anders Behring Breivik startet med at han gjorde to nazihilsener mot publikum og mot dommerne i retten.

Før lunsj ble han også irettesatt to ganger av dommeren.

Breivik, som egentlig har byttet navn til Fjotolf Hansen, startet på sin forklaring klokken 12.45 i den provisoriske rettssalen i gymsalen i Skien fengsel.

- Jeg tar i dag sterk avstand fra vold og terror, innledet Breivik med å si.

KOMMENTAR: «Sirkus Breivik med strategisk tabbe»

- Legger dette bak meg for all tid

Han hevdet også at han tok avstand fra innholdet i det mye tidligere omtalte kompendiet som forherliget voldshandlinger.

I tidligere rettssaker har han også uttalt det samme, senest i ankesaken da han saksøkte staten i 2017. Før rettssaken sa rettspsykiater og sikkerhetsansvarlig i Skien fengsel, Randi Rosenqvist, at det ikke var noe vesentlig nytt med tanke på hennes siste sikkerhetsvurdering sammenlignet med tidligere.

Hun mener dermed det ikke troverdig at Breivik tar avstand fra voldelige handlinger.

Men terroristen hevder hardnakket at voldshandlinger hører fortiden til.

- Dere har mitt æresord på at jeg legger dette bak meg for all tid, men det betyr ikke at jeg ikke ønsker å kjempe for nasjonalsosialistisk maktovertakelse av Norge og i Vesten. Hvis retten tillater ønsker jeg å bygge opp sivil aktivitet for nordisk motstands bevegelse, sa terroristen.

Han presiserte også at han de neste 50 årene ønsker å bruke til å bygge opp «Breivik-nettverket» som skal være ikke-voldelig. Målet er å bli den største nasjonalsosialistiske bevegelsen i Europa.

Les også: Anders Behring Breivik vil ha nynazist-profil som vitne i rettssaken om prøveløslatelse

Breivik mener også at han ikke direkte kan settes til ansvar for handlingene om å drepe 77 mennesker 22. juli 2011 og at han var hjernevasket.

Under to terrorangrep ble åtte mennesker drept i regjeringskvartalet og 69 mennesker drept på Utøya der Arbeiderpartiets ungdomsparti (AUF) hadde sommerleir.

– Noe av redegjørelsen her høres skremmende ut for dere og allmennheten i Norge. Men det er kritisk viktig og relevant at jeg forklarer hvor hjernevasket jeg var for ti år siden og hvor mange som er like radikale i dag. Det var faktisk ikke min skyld at jeg ble hjernevasket, det er de som hjernevasker og radikaliserer online som bærer nesten hele ansvaret for 22. juli, sa Breivik fra vitneboksen.

Avbrutt av dommeren

– Hvem hjernevasket deg? spurte rettens administrator Dag Bjørvik.

Breivik svarte at han kommer nærmere tilbake til dette i forklaringen sin. Han gikk også gjennom det han beskrev som «kulturkrigen» han mener han er en del av.

Bjørvik avbrøt Breivik kort tid inn i hans forklaring med spørsmål om hvor han ville med sin ideologiske forklaring.

Breivik gikk tidlig i sin forklaring inn i et langt innlegg om forskjellige ideologier og det han omtaler som kulturkrigen.

Etter kort tid ble han avbrutt av dommeren.

– Hvor er det egentlig du vil med denne ideologiske forklaringen, spurte Bjørvik.

Breivik svarte kort at det var viktig å beskrive hvor han hører inn i det ideologiske landskapet og fikk fortsette sin forklaring.

Terroristen påstod også at han bare husket få minutter av terrorhandlingene han begikk.

- Jeg husker ti minutter fra aksjonen, det er det eneste jeg husker. Jeg hadde aldri utført en militant aksjon igjen i dag. Jeg er en helt annen person enn den jeg var for elleve år siden.

Breivik tar ikke det fulle ansvaret for terrorhandlingene og drapene.

– Det er min skyld til en viss grad at jeg lot meg radikalisere, men det er de som lot meg radikalisere som er primære skylder. Ikke soldaten. Det sier Genèvekonvensjonene.

Aktor, statsadvokat Hulda Karlsdottir, ville vite om Breivik har følt noe rundt terror- og drapshandlingene 22. juli.

- Hjertet mitt har grått mye for de som ble rammet og fortsatt blir rammet. Jeg tenker på dette hver dag.

Breivik: - Gråter hver eneste dag

- Hva tenker du mest på?

Breivik svarte ikke direkte på dette spørsmålet, men avsluttet svaret sitt med:

- Jeg gråter over dette hver eneste dag.

Før rettssaken startet ble det tillatt for pressen å stille Breivik ett spørsmål. Nettavisen tok ordet og spurte to ganger om han angret på 22. juli-aksjonene. Han nektet da å svare direkte på spørsmålet, men sa at han ville komme tilbake til dette under sin forklaring.

Aktor trakk seansen frem og stilte det samme spørsmålet.

- Jeg gjennomførte ikke 22. juli-aksjonen. Jeg var radikalisert, men jeg er ansvarlig for at jeg ble radikalisert. Det er organisasjonen som radikaliserte meg som har hovedansvaret. All æren ytre høyre har vist meg etter 22. juli bør tilfalle organisasjonen.

- Jeg vet ikke om det er mulig å angre på at jeg ble radikalisert. Hvordan kan jeg angre på at jeg ble radikalisert? Det er ikke en villet handling. Noe jeg ikke ville kan jeg ikke angre på.

Han hevdet også at han i 2006 hadde to millioner kroner som han skulle investere i en restaurant i Kina sammen med en annen.

- Men jeg hadde kjøpt feil aksjer og ble låst til dette. Jeg ble tvunget til å ta et friår og jeg spilte dataspill. Det var i dette året jeg ble radikalisert online, sier han.

Breivik hevder han ble radikalisert av 50 personer som han hadde som venner på Facebook og som var del av et nettverk.