Gå til sidens hovedinnhold

– Anders, hvorfor har poteten egentlig horn?

Rektor Anders Juell ved Maridalen skole er ikke redd for litt møkk under neglene. Mandag stod setting av poteter på timeplanen til elevene.

MARIDALEN: – Vi kom i gang litt senere i år på grunn av kulda. Det har vært mye snø, og det har vært for kaldt, sier Juell, mens han river egnede hull i plasten som dekker potetåkeren ved skolen.

Et betydelig antall av barneskolene i Oslo har skolehager i umiddelbar nærhet som flittig benyttes av elevene. I tillegg finnes Stiftelsen Geitmyra matkultursenter for barn og Kampen Økologiske Barnebondegård.

Også Maridalen skole har et samarbeid med Geitmyra skolehage, og før mandagens potet-økt har skolehagerektoren ved Geitmyra, Tore Faller, frest, luftet og snudd jorda ved Maridalen skole.

I tillegg har han kommet med egnede settepoteter.

– Vi er svært glade for dette samarbeidet og vår jobb nå er altså å sette to typer poteter; en tidlig- og sen-potet, sier Juell, mens han staker seg igjennom plasten for å gi potetene plass.

Plasten lar vi ligge på grunn av ugresset. Ugresset tar næring fra potetene som settes, og det er jo ikke ønskelig, smiler han.

LES OGSÅ: Hundrevis i kø da Starbucks åpnet

Glede og latter

Klukkingen fra et knippe høner, som har både hønsehus og hønsegård ved skolen, overdøves på et øyeblikk. 14 elever fra første- og andre-trinn ved skolen er på vei ned til skolehagen for å gjøre en real innsats.

Og barna er tydelig fornøyd med bytte ut tavle og skolepult med nevene.

– Åååå! Jeg gleder meg! Jeg har gjort dette før, jeg, smiler en liten lyshåret jente, mens hun skuer utover de plastdekte drillene.

– Hvor mange kilo veier posen med poteter? sier Brage (7).

Han får raskt svar og synes tydelig sekken var vel tung.

Rektor Anders Juell viser frem settepoteten og flere av elevene synes den ser merkelig ut. Noe som ligner horn har skutt ut av poteten og den ser alt annet enn spiselig ut, for øyeblikket.

– Nå må alle følge med! Hvilken vei skal disse groene når poteten er i jorda? spør Juell og ser på rekken av hender som har kommet i været.

Han er tydelig fornøyd med elevenes kunnskaper. Flere gjettet helt korrekt; de skal ha groene opp.

LES OGSÅ: – Mye latter og "halloi"!

Snart spirer det og gror

En håndfull elever har allerede satt seg ned ved egnede hull i plasten. De gleder seg til et og et hull skal fylles.

Men det er ikke bare poteter elevene kan glede seg over i skolehagen ved Maridalen skole. Også sukkererter, gulrøtter og erteblomster skal få gro til tiden er moden.

De 39 elevene som for tiden fyller klasserommene ved skolen har mye å se frem til.

– Jeg skulle helst sett at det var rundt 20 elever til som gikk på Maridalen skole; vi er dessverre litt få. Elevene kommer både fra nærmiljøet og fra flere steder ellers i byen.

Jeg mener vi har mye bra å tilby, sier Juell.

LES OGSÅ: 15-åring tok styringen på Café Condio

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka