Gå til sidens hovedinnhold

Anders Tegnell: – Disse ser ikke ut til å bry seg om håndhygiene lengre

Svenskene skal ikke reise utenlands i sommer, men grafene viser at færre og færre bryr seg om koronarådene.

Antall smittede har økt med 1.905 det siste døgnet. Dermed har 60.837 personer vært smittet med koronaviruset i Sverige. 39 nye dødsfall er registrert, noe som øker antallet koronadødsfall til 5.161 i Sverige.

– En stor majoritet av befolkningen følger koronarådene, sier Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell. Over 80 prosent har tilpasset seg koronaviruset, men tallene synker litt, sier han.

Les også: New York Times: - Sverige er en pariastat

Det er spesielt de yngste som ikke er flink til å tilpasse seg rådene fra myndighetene.

– Selv når det gjelder håndhygiene, er 18 til 29-åringer en gruppe som ikke synes dette er så viktig, sier Tegnell.

I midten av mars oppga nesten 90 prosent av personene i denne aldersgruppen at de var ekstra nøye med håndhygienen sin. Nå er tallet i ferd med å synke kraftig, og har falt under 70 prosent:

– Det er viktig å reise ansvarlig i sommer, sier Tegnell på pressekonferansen.

Svenskene planlegger stort sett å holde seg hjemme i sommer. En undersøkelse utført av myndighetene viser at bare rundt 1 av 20 svensker planlegger en reise utenlands, enten det er et nordisk land eller en annen plass.

Les også: Skrekktallene: Sverige slår knockout på det som var koronavirusets episenter

En av fire svensker planlegger å holde seg hjemme hele sommeren, mens de fleste planlegger kortere eller lengre reiser innenfor Sveriges grenser.

Taha Alexandersson i Socialstyrelsen, sier at det er 20 prosent reduksjon i antall innlagte på intensivavdelinger sammenlignet med forrige uke.

Hun er likevel bekymret for bemanningen på svenske sykehus, spesielt når sommeren nå nærmer seg:

– Bemanning og menneskelige ressurser er den store utfordringen. Alle regioner adresserer dette. Landets helsepersonell har tunge måneder bak seg og bekymrer seg for det som er i vente. De må ut i ferie samtidig som de opprettholder beredskapen, sier Alexandersson.

Turisme vil også påvirke sykehusene:

– Vi ser behov for ytterligere forsterkning til de regionene som har stor tilstrømning av turister. Pasienter vil måtte transporteres til hjemlandene sine hvis belastningen av pasienter blir for høy i disse regionene, sier Alexandersson.

Kommentarer til denne saken