Gå til sidens hovedinnhold

Anders Tegnell om ny, kraftig økning: - Grunn til bekymring

Sverige har lagt bak seg to uker med 18 prosent økning i smittetallene.

OSLO (Nettavisen): - Vi er inne i en vanskelig periode. Selv land med omfattende restriksjoner ser smitteøkning, sa Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell tirsdag.

I uke 10 fortsatte antallet bekreftede smittetilfeller av covid-19 å øke i Sverige, men takten var lavere. Nå har bildet endret seg. Folkhälsomyndigheten melder om et tydelig taktskifte:

- De to siste ukene har vi dessverre hatt en kraftig økning igjen. Den er på rundt 18 prosent. Fra en forsiktig oppgang har vi fått en rask oppgang. Vi får se hvordan denne uka utvikler seg, men det er grunn til bekymring. Vi er nå på over 600 smittetilfeller per 100.000 innbyggere over 14 dager, uttalte Tegnell på en pressekonferanse.

Smittetallene tirsdag viser 14.063 nye smittetilfeller siste døgn og 53 nye dødsfall.

Antallet bekreftede smittetilfeller så langt i pandemien er 758.335, intensivinnleggelser er 5733 og antallet koronarelaterte dødsfall 13.315, viser Folkhälsomyndighetens statistikk.

Venter økt pågang på sykehusene

Per tirsdag ligger det 277 koronapasienter i respirator på svenske sykehus. Av alle som er innlagt på sykehusene er 51 prosent covid-19-pasienter.

- Vi tror vi kommer til å se et økende antall innleggelser på sykehusene i tiden framover, sa kriseberedskapssjef Johanna Sandwall.

Særlig utsatt yrkesgruppe

Tirsdag presenterte Karolinska institutet en undersøkelse som viser at særlig én yrkesgruppe er særlig utsatt for å bli alvorlig syke av covid-19. Det skriver Aftonbladet.

Kjørelærere og trafikkinstruktører løper 2,7 ganger så høy risiko for å rammes av alvorlig covid-19 som den yrkesaktive befolkningen generelt. Denne yrkesgruppen - som riktignok ikke er stor - er mer utsatt enn andre høyrisikogrupper, som for eksempel leger, sykepleiere og fritidsledere. De har en økt risiko fra 2 til 2,1 over snittet.

Les også: Koronapressekonferanse klokka 18 – folk må være forberedt på innstramminger, sier FHI

- De sitter i bilen sammen med eleven i ganske lang tid, og begge må sitte i forsetet. Man vet fra tidligere at koronaviruset kan spres veldig effektivt mellom personer som ferdes sammen i minibusser, sier Maria Albin til Aftonbladet om kjørelærernes arbeidsmiljø. Hun er professor og virksomhetsleder ved Centrum för arbets- og miljömedicin (CAMM) ved Karolinska Institutet.

På plassene bak kjøreskolelærerne på lista kommer tannleger (2,11), leger (2,09), napraprater/fysioterapeuter (2,05), idrettsutøvere og fritidsledere (2,05), vernepleiere og prester (2,01), sykepleiere (1,98), maskinoperatører i industrien/farmasi (1,89), politi (1,55 og hjelpepleiere (1,54).

- Høyest er risikoen om man både arbeider nær andre mennesker og ofte er utsatt for andres sykdom og infeksjoner, sier Albin ifølge CAMM.

Se studien om yrker og covid-19-risiko her (PDF)

Store geografiske forskjeller

Per 19. mars har Sverige satt 1,3 millioner doser med koronavaksine. Andelen som har fått to doser er 4,7 prosent.

Uketallene viser fortsatt store geografiske variasjoner i smittespredning. I seks regioner viste insidenstallet en 15 prosent økning eller mer i uke 10. Samtidig viste tallene for intensivinnleggelser nasjonalt en økning.

Verst stilt i Norden

Sverige har betalt en høy pris for koronapandemien i antallet døde og smittede. Fortsatt er insidenstallene for smittetilfeller og døde de siste 14 dagene de høyeste i Norden.

I Norge var det mandag registrert 225 nye smittetilfeller og 0,3 dødsfall per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene, melder NTB.

For Sverige var tallet 580 smittede og 2,5 døde, for Danmark var det 184 smittede og 0,4 døde i Danmark, for Finland 174 smittede og 0,7 døde og for Island 11 smittede og ingen døde.

På tirsdagens pressekonferanse gjentok statsepidemiolog Anders Tegnell budskapet om hvilke smittevernråd innbyggerne må følge:

Hold deg hjemme om du er syk, vask hendene ofte med såpe og vann, jobbe hjemme hvis det er mulig, hold avstand - både innendørs og utendørs, omgås med færre mennesker, unngå nye, nære kontakter, test deg ved sykdom og ta koronavaksinen.

Mandag viste korona-tallene fra Johns Hopkins University at Estland, Tsjekkia, Montenegro, Ungarn og Jordan har det høyeste smittetrykket i verden, alle med insidenstall over 1000 (smittede per 100.000 innbyggere siste 14 dager). Estland har et insidenstall på 1540. Den høyeste dødsraten blant disse landene (antall døde per 100.000 i samme periode) har Tsjekkia med 27,7.

Les også

FHI-studie: Britisk virusvariant øker risikoen for sykehusinnleggelse kraftig

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk