RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Andre får tilgang til dine SMS-er

(Mobilen.no)
Sist oppdatert:
Mange programmer krever at du sier ja til det utroligste.

[Mobilen.no]: Her gang du finner en app i Android Market som du vil laste ned, må du velge å gi den tilgang til telefonen din.

Det kan være tilgang til internett eller adresseboken, mulighet til å bruke vibratoren eller akselerometeret eller tillatelse til å hente ut GPS-lokasjonen din.

I aller verste fall må du godta at applikasjonen får tilgang til SMS-ene dine eller å bruke systemverktøy, som i teorien kan brukes til å gjøre skade på mobilen din. Og det er det overraskende mange app-er som krever.

- 20 prosent tvilsomme apps
En undersøkelse foretatt av SMobile Systems viser at så mye som 20 prosent av app-ene i Android Market krever at du gir utvikleren tilgang til personlig eller sensitiv informasjon som ligger lagret på mobilen din.

Det oppsiktsvekkende høye tallet viser til andelen app-er som sikkerhetsselskapet klassifiserer som "tvilsomme eller skadelige", og hele 48 000 applikasjoner (av litt over 100 000) er satt under lupen.

- Android-operativsystemet og Android Market er raskt blitt den mest brukte mobilplattformen og applikasjonsbutikken i verden. Det er enkeltpersoner og organisasjoner der ute akkurat nå, som vil utvikle ondsinnet kode designet for å fange mest mulig av din personlige informasjon og bruke den til sin fordel, sier administrerende direktør Neil Book i SMobile Systems i en pressemelding.

Her finner du Android-rapporten til SMobile Systems.

Skrekkeksempelet Tapsnake
Et skrekkeksempel er spillet Tapsnake, som i virkeligheten er et program som sporer bevegelsene dine på kartet. Mens du tror du spiller en variant av det populære spillet Snake, har du i brukervilkårene godtatt at app-en overvåker GPS-posisjonen din.

Og hvem sporer deg? Jo, for 4,99 dollar - 30 kroner - kan en bekjent kjøpe applikasjonen GPS Spy fra den samme utvikleren for å spore deg.  Sikkerhetsselskapet Symantec har oppdaget at Tapsnake sender GPS-koordinater til en server med korte mellomrom, noe som gjør at de som har kjøpt GPS Spy kan spore alle bevegelsene til de som har lastet ned Tapsnake via serveren.

Ifølge The Register har mellom 1 000 og 5 000 personer kjøpt GPS Spy, mens 100 - 500 har lastet ned Tapsnake.

Gratisapplikasjonen finnes ikke lenger i Android Market, og har sannsynligvis blitt fjernet av Google etter oppslag i pressen. Likevel tyder alt på at det vil dukke opp tilsvarende applikasjoner, kanskje med enda verre hensikter, i tiden som kommer. Og det er lite Google kan gjøre med det.

LES OGSÅ: Android-virus kan blakke deg

Åpen plattform
Applikasjonsbutikken Android Market er i motsetning til Apple App Store nokså åpent og relativt fri for sensur og andre begrensinger. Flere har trukket paraleller til en anarkistisk ordning uten lov og orden, men "større fleksibilitet" er nok en riktigere betegnelse.

Den åpne Android-plattformen har fordelen av at alle mulig slags app-er blir tilgjengelig i butikken, og at innholdet reguleres av brukerne i stedet for et sensurpanel. Spørsmålet er om det er verdt den reduserte sikkerheten, både når det gjelder mobilen din og personvernet ditt, og dette er i ferd med å bli et hett diskusjonstema blant Android-brukere.

Bekymret for Android-mobilen din?
Slik beskytter du deg

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere