RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Andreas (25) skal løpe maraton barbeint

UTE I NATUREN: Akkurat passe med både barnål, kvist og kongler til at Fivefingersene kan droppes, til fordel for barbeintløping.
UTE I NATUREN: Akkurat passe med både barnål, kvist og kongler til at Fivefingersene kan droppes, til fordel for barbeintløping.
Sist oppdatert:
Barbeint – og Fivefingersentusiast Andreas Nymo elsker følelsen av løpe på asfalt, småstein og kongler, nå venter Stockholm Marathon den 1.juni.

(SIDE2:) - Jeg skal til nøds løpe med såkalte Fivefingers, men aller helst vil jeg løpe barbeint, forteller han.

Den løpeglade nordlendingen har så langt lagt 8 kilometer bak seg uten skotøy, men om ikke mange månedene skal han løpe drøye 42 kilometer, med minst mulig på beina.

Rusfølelse

Aller best liker han å løpe i skogen eller der hvor det er litt småstein og annet han tråkke på. Så fort føttene blir vant til et litt røffere underlag, skal det visstnok ikke gå langt til fra smerte til nytelse.

- Når jeg er ute og løper oppsøker jeg både steiner, grus og kongler. Det er en deilig følelse når du tråkker på det, nesten som en slags rus. Fortauene i Oslo nå i mars er derfor perfekte.

Skadefri

Andreas har lenge vært glad i løpe, og har som de fleste andre brukt vanlige løpesko som både var dyre og med solid demping. Det var for omlag to år siden han bestemte seg for å prøve ut barbeint-løping.

Han har slitt med beinhinnebetennelse siden han var 16 år, og hadde aldri klart å finne et par sko som hindret betennelsen i å komme tilbake. Helt til han valgte å kaste skoene.

- Jeg har vært fri for smerter i to år nå. Noen sår og litt blemmer under føttene naturligvis, men det skulle bare mangle.

Andreas kommer fra Målselv Troms, men bor nå i Oslo hvor han studerer ved Norges Idrettshøgskole og er ekstrahjelp ved G-Sport Ullevål. I tillegg er han en av bloggerne til å skrive for det nyoppstartede løpemagasinet Runnersworld.no.

- Det trengs mer oppmerksomhet og informasjon rundt dette temaet.

Kreativ sjel

Det sier seg selv at å løpe uten fottøy på vinterstid verken er særlig behagelig eller praktisk, men siden det skal ganske mye til for at Andreas tar på seg de klassiske joggeskoene igjen, så han seg nødt til å komme opp med noe lurt selv.

Ved hjelp av hvite, tykke ullsokker fra Forsvaret, såler fra et gammelt skopar, plastfolie og ei gummimatte lagde han seg en mer vintervennlig variant av barfot-skoene.

- Jeg lagde skoene da jeg var hjemme i Målselv på juleferie. Da var det 15 kuldegrader og fungerte greit, men temperaturen her i Oslo gjør den litt for varm til å løpe med her.

VINTERPROTOTYPE: Disse ¿skoene¿ løp Andreas rundt med hjemme i Målselv. Ullsokken hindrer han i å fryse på beina, og gummimatta må til for at han ikke skal skli.

En livsstil

Det hele startet da han begynte å jobbe i en sportsbutikk. Han var på utkikk etter nok et par sko, men denne gangen hadde han lest Chrisopher MacDougalls bok Born to run.

- Boka ga meg en aha-opplevelse.

Fordi kroppen er så vant til å gå med sko gikk han ikke rett fra dempede løpesko til barbeint, da det er viktig at føttene og kroppen sakte men sikkert blir vant til det. Han gikk derfor til innkjøp av et par Nike Free, for så å teste ut Fivefingers og til slutt ingenting.

- Når jeg først begynte å løpe barbeint og med Fivefingers, var det aldri snakk om å gå tilbake til vanlige løpesko. Du blir hekta.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere