Andreflygeren klaget over flyets tekniske standard

Egypts statsminister Sherif Ismail snakker med redningsarbeiderne ved krasjstedet der det russiske passasjerflyet var gått ned lørdag morgen.

Egypts statsminister Sherif Ismail snakker med redningsarbeiderne ved krasjstedet der det russiske passasjerflyet var gått ned lørdag morgen. Foto: Stringer (Reuters)

Andreflygeren på det russiske ulykkesflyet skal ha klaget over den tekniske standarden på flyet.

31.10.15 23:04

Det sier Natalja Trukhatsjeva, den ferske enken etter andrepiloten, til det statskontrollerte TV-selskapet NTV.

Ekteparets datter snakket med sin far rett før avgang og han skal ha gitt uttrykk for at han ikke var fornøyd fordi Airbus A321-200-maskinen hadde flere mangler.

En egyptisk tjenestemann har sagt at rett før trafikktårnene mistet kontakten med flyet opplyste pilotene at de hadde tekniske problemer og at de ønsket å forsøke å lande ved den nærmeste flyplass.

Kan ha gått i oppløsning i stor høyde

Det er indikasjoner på at det russiske passasjerflyet kan ha gått i oppløsning i stor høyde, sier en flyekspert til danske Ritzau.

– Det typiske er at når man ser vraket på bakken, så ligger de omkomne relativt tett ved vrakstedet. I dette tilfelle er vrakdelene delt. Dette indikerer at det er skjedd en oppbrytning i luften, sier Paul Humle Harrison, leder for den danske ingeniørforeningen for fly, IDA.

Redningsarbeidet skjer i et område med åtte kilometers omkrets rundt krasjstedet, men det er sannsynlig at det blir utvidet, skriver DPA.

Ifølge egyptiske myndigheter er 129 lik funnet etter flystyrten på Sinaihalvøya lørdag morgen. Det var til sammen 224 mennesker om bord.

Les også: Ingen overlevende etter flyulykken i Egypt

Ingen nødmeldinger

Det er ikke registret noe nødanrop fra det russiske ulykkesflyet som styrtet i Sinai i Egypt lørdag morgen. Begge de svarte boksene er funnet.

Ifølge Hossam Kamal, som er landets luftfartsminister, var kommunikasjonen mellom passasjerflyet og egyptisk flytrafikkontroll normal fram til det plutselig forsvant fra radaren, skriver regjeringsavisen Al-Ahram.

Redningsmannskap har funnet og tatt hånd om begge de svarte boksene. Det er normalt to bokser knyttet til en flytransport, en som registrerer kommunikasjonen i cockpiten og en som registrer flydataen.

Hevder de har skutt ned flyet

En Sinai-avdeling av IS som er svært aktive nord for al-Hassanah, hevder at det er de som har skutt ned flyet. Eksperter har uttrykt tvil om at dette stemmer. En skulderholdt missilskyter, eller MANPAS, som gruppen brukte til å skyte ned et egyptisk helikopter i fjor, kunne ikke ha nådd de høydene passasjerflyet fløy i.

Og denne: Russisk passasjerfly styrtet i Egypt

Russland sørger

Russland president Vladimir Putin har erklært at søndag 1. november er nasjonal sørgedag og en rekke forlystelser og arrangementer er avlyst.

– Det skal flagges på halv stang over hele landet, erklærte presidenten.

Den egyptiske presidenten Abdel Fattah al-Sisi har uttrykt sine dypeste kondolanser på telefonen til den russiske presidenten.

Airbus A321-maskinen tilhørte det russiske selskapet Kogalymavia, som også opererer under navnet Metrojet. En russisk ulykkeskommisjon er i gang med undersøkelser hos flyselskapet. Etterforskerne har allerede vært i den russiske byen Samara, der flyet fylte drivstoff, og tatt prøver.

Så langt har flyselskapene Lufthansa, Air France og KLM bestemt seg for å ikke fly over Sinai inntil det er klarere hva som er årsak til styrten lørdag morgen. SAS har ikke har noen planlagte flygninger over Sinaihalvøya neste uke.

Dette bildet av det russiske charterflyet som styrtet er tatt 20. oktober i år.  Foto: Tatiana Belyakova (Ap)

En kvinne tørker tårer utenfor Pulkovo flyplass nær St. Petersburg etter at et russisk fly styrtet i Egypt lørdag.  Foto: Olga Maltseva (Afp)

Ambulansepersonell tar seg av de døde etter at et russisk charterfly styrtet i Egypt lørdag. Foto: Khaled Desouki

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.