Ap-politiker Anette Trettebergstuen (37) er i harnisk over statsminister Erna Solberg (H).

- Først retter hun pekefingeren mot norske kvinner og påfører oss skyld for at vi ikke føder nok barn. Så innskrenkning i selvbestemt abort. Og til slutt, dersom du ikke kan få barn på «tradisjonelt vis», så er det ingen hjelp å få likevel, sier hun i et intervju med Dagbladet.

Les også: Bioteknologiloven: Disse tiltakene blir nå stanset av Kristelig Folkeparti

Trettebergstuen er lesbisk og fikk i 2017 barn med sin homofile venn, Christian Berg, som jobber i Kreftforeningen.

Hun mener tiden er overmoden for å sidestille eggdonasjon med sæddonasjon og at Erna Solberg er «veldig gammeldags» i sin familieorientering, sier Aps første nestleder i familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

- Singel, homofil og har barn med en venn

- Jeg fikk barn på utradisjonelt vis, men det var uten velsignelse fra det offentlige. Jeg er singel, homofil, og har barn med en venn. Dette blir vanligere og vanligere, men er fortsatt et eksempel på den type familie som regjeringen ikke vil legge til rette for.

Hun sikter til at KrF i regjering har fått vetorett når det gjelder eggdonasjon, assistert befruktning for enslige og tidlig ultralyd - selv om Ap, Høyre, Frp og Venstre støtter dette.

Les også: Trine Skei Grande varsler abort-omkamp - får refs fra Ap

- Ap har tatt endelig farvel med KrF

Statssekretær Sveinung Stensland (H) beskriver beskyldningene mot Solberg som infame.

- Ingenting er reversert sammenlignet med da Ap selv satt ved makten. Hvis det er endringer, er det snakk om en liberalisering. Vi ar klart å få med KrF på flere endringer i bioteknologiloven, sier Stensland til Nettavisen - og utdyper:

- Det gjelder både at inseminasjon ved sprøyte ikke skal telle som prøverørsforslag og at vi åpner for å fjerne aldersgrensen for prøverørsbefruktning. Vi har også sagt at unge kvinner som trenger å fryser ned egg av medisinske grunner, skal få dekket de kostnadene. Da Ap styrte landet, kostet det flere tusen kroner, sier Stensland opprørt til Nettavisen.

Han mener hardkjøret fra opposisjonen vitner om to ting:

- Ap har tatt endelig farvel med KrF og de må være veldig enige med resten av plattformen når de kun fokuserer på dette, sier Stensland til Nettavisen.

Nettavisen har forsøkt å få en oppfølgende kommentar fra Trettebergstuen.

- Inseminasjon skal ikke regnes blant tre forsøk

I Granavolden-plattformen heter det at regjeringen «ikke vil gjøre endringer i bioteknologiloven, med mindre de fire partiene er enige om det».

De fire partiene er enige om å:

  • Sette ned aldersgrensen for når barnet har rett på å få vite sæddonors identitet fra 18 år til 15 år.
  • Innføre krav om politiattest og barneomsorgsattest for å godkjennes for assistert befruktning.
  • Etablere ordninger for å utvide lagringstiden for befruktede egg.
  • Fastsette aldersgrenser for IVF med mulighet for unntak for nedre aldersgrense.
  • Endre ordningen slik at det blir enklere for en familie å få samme donor til alle barna, og vurdere grensen for antall barn per donor.
  • At inseminasjon ikke skal regnes inn i det statlige tilbudet om tre forsøk med assistert befruktning.
  • Opprettholde ikke-anonym sæddonasjon, og innføre en plikt for foreldre til å informere barnet dersom det er unnfanget gjennom assistert befruktning, for å ivareta barnets rett til å kjenne sitt biologiske opphav.