*Nettavisen* Nyheter.

Angrep det verste forsvar

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold har fått mange sjanser, men nå må det være slutt. Hun har åpenbart verken kontroll eller autoritet. Men forsvarsledelsen bør heller ikke slippe unna milliardsprekken.

Høyres Krohn Devold har ikke hatt det lett i møtet med Forsvaret.

Hun har vist vilje til å reformere et system som har vært i et økonomisk rot i mange år, og vi har hatt sympati for at hun åpenbart har hatt et tøft møte med et mannsdominert miljø som ikke uten videre vil la seg styre av politikerne.

Men vilje og sympati er ikke nok.

Krohn Devold mangler tydeligvis både kontroll og reell makt.

Og den manglende kontrollen som nå avsløres må få følger:

  • Så sent som 11. januar forsikret Kristin Krohn Devold fra en talerstol at alt var i orden.
  • Dagen etter oppdaget hennes egen administrative ledelse et svart hull på 950 millioner kroner.

Tallenes størrelse, og at de tydeligvis kom helt bardus på de involverte, viser en forbløffende mangel på kontroll i både den politiske og den administrative ledelsen.

Det må få følger for begge parter.

At forsvaret har brukt nesten en milliard kroner for mye, er selvsagt forsvarssjefens - og hans nærmeste ledelses - ansvar. Derfor må det må være korrekt å ta de involverte sjefene på ordet - og akseptere at de trekker seg.

Men deretter bør statsminister Kjell Magne Bondevik skaffe seg en forsvarsminister som evner å ta kontroll, skaffer seg respekt og viser klart og tydelig at det er Regjeringen som styrer Forsvaret - og ikke omvendt!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.