Angrep hverandre i hastemøte til FNs sikkerhetsråd

FNs sikkerhetsråd diskuterte natt til mandag krisen i Ukraina. Det var tredje møtet i løpet av under en uke. Også torsdag og lørdag møttes rådet for å diskutere krisen.

FNs sikkerhetsråd diskuterte natt til mandag krisen i Ukraina. Det var tredje møtet i løpet av under en uke. Også torsdag og lørdag møttes rådet for å diskutere krisen. Foto: Mike Segar (/ Reuters / NTB scanpix)

Varsler «fullskala antiterroroperasjon» mot prorussiske demonstranter i Ukraina.

14.04.14 12:31

Ukrainas president åpnet mandag for at det kan arrangeres en folkeavstemning om selvstendighet i Øst-Ukraina samtidig med presidentvalget.

I den første uttalelsen fra makthaverne i Kiev etter at tidsfristen til prorussiske opprørere løp ut, strekker president Oleksander Turtsjinov ut en hånd til aktivistene.

Han sier at myndighetene i Kiev ikke er motstandere av en folkeavstemning i Øst-Ukraina, men at han er sikker på at flertallet vil stemme for et samlet, uavhengig og demokratisk Ukraina.

Samtidig understreker presidenten at antiterroroperasjonen som er blitt varslet, vil bli gjennomført.

Krisemøte
Medlemmene av FNs sikkerhetsråd var samlet til krisemøte om situasjonen i Ukraina natt til mandag norsk tid. Vestlige land og Russland beskyldte hverandre for å forverre situasjonen i Ukraina under et krisemøte i FNs sikkerhetsråd natt til mandag norsk tid.

SISTE: Ultimatum til prorussiske styrker utløp klokken 08 norsk tid

Følg utviklingen i Ukraina direkte via Nettavisens LIVE-studio her

Det var Russland som tok initiativ til møtet, etter at flere mennesker ble drept i sammenstøt mellom prorussiske demonstranter og sikkerhetsstyrker i Øst-Ukraina i helgen.

– Det har allerede vært blodsutgytelser, og videre opptrapping må stanses raskt, sa den russiske FN-ambassadøren Vitalij Tsjurkin under møtet.

Han hevdet at vestlige land har ansvar for å hindre at borgerkrig bryter ut i Ukraina. Verdenssamfunnet må be Ukrainas regjering oppfylle sine forpliktelser, sa Tsjurkin.

– Menneskeskapt uro

USA, Storbritannia og Frankrike ga imidlertid uttrykk for at det er Russland som har skylden for uroen øst i Ukraina, hvor en stor del av befolkningen er russisktalende.

– Dette er den tristeste formen for ustabilitet. Den er fullstendig menneskeskapt. Den ble skrevet og koreografert i og av Russland, sa USAs FN-ambassadør Samantha Power.

Ukrainas FN-delegasjon deltok også på møtet og anklaget Russland for å ha sendt spesialsoldater inn på ukrainsk territorium.

– Vi har sterke bevis for at russiske spesialstyrker er involvert, sa den ukrainske FN-ambassadøren Jurij Sergejev.

Storbritannias FN-ambassadør Mark Lyall Grant minnet på sin side om at Russland har utplassert store væpnede styrker langs grensen mot Ukraina.

Som ventet ble det ikke fattet noe vedtak under møtet i Sikkerhetsrådet. Medlemmene av rådet har diskutert krisen i Ukraina en lang rekke ganger, men uenigheten mellom Russland og de vestlige landene gjør det vanskelig å enes om konkrete tiltak.

Truer med å droppe møte

Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov anklager Russland for å ha forårsaket krigshandlinger øst i Ukraina. Han har også varslet en «fullskala antiterroroperasjon» mot prorussiske demonstranter i denne delen av landet.

Regjeringen i Russland mener en slik operasjon vil være ulovlig og har truet med å utebli fra det planlagte forhandlingsmøtet om situasjonen i Ukraina torsdag i Genève.

– Ukraina viser at de ikke klarer å ta ansvar for landets skjebne. Dersom landet bruker makt mot russisktalende, vil det ødelegge mulighetene for samarbeid, sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov søndag.

Umerkede uniformer

Regjeringen i USA mener Russland bruker samme taktikk i Øst-Ukraina som på Krim-halvøya. Krimkrisen endte med at halvøya løsrev seg fra Ukraina og ble annektert av Russland i mars.

I forkant av løsrivelsen ble russiske soldater med umerkede uniformer utplassert på Krim. USAs utenriksdepartement antyder at noe lignende kan ha skjedd da væpnede menn okkuperte offentlige bygninger i Øst-Ukraina lørdag.

– Mange av de militante hadde på seg skuddsikre vester og kamuflasjeuniformer hvor merkene var fjernet, og de hadde russiske våpen, heter det i en uttalelse fra departementet.

Russland forsøker ifølge departementet å nøre opp under separatisme, undergrave Ukrainas suverenitet og kontrollere Ukraina i strid med folkeretten. (NTB)

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag