RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Angrep Vemork på nytt - med helikoptre og spesialsoldater

Foto: Bent-Ivan Myhre (Forsvaret)
Sist oppdatert:
I 1943 ledet han tungtvannsaksjonen på Vemork. Tirsdag bivånet han hvordan Forsvaret ville gjennomført en lignende aksjon i dag.

RJUKAN (NTB): Med Joachim Rønneberg som æresgjest, markerte Forsvaret tirsdag at det denne uka er 70 år siden Kompani Linge gjennomførte en av de mest vellykkede sabotasjeaksjonene under andre verdenskrig.

70-årsjubileet ble markert på Rjukan tirsdag med innsats fra Forsvarets jagerfly, helikopter og spesialsoldater. Den siste gjenlevende sabotøren, 93 år gamle Joachim Rønneberg, var et naturlig midtpunkt under markeringen.

- Dette er et eksempel på en perfekt gjennomført operasjon. Man kan ikke unngå å bli imponert over det motet, evnen og utholdenheten disse soldatene viste, sa forsvarssjef Harald Sunde.

Uten å avfyre et skudd
I februar 1943 tok gruppen med norske sabotører seg over det stupbratte juvet ved tungtvannsfabrikken på Vemork utenfor Rjukan, etter flere måneder i skjul på Hardangervidda. Uten å avfyre et eneste skudd, klarte de natten mellom 27. og 28. februar å sprenge fabrikken og dermed hindre at tyskerne fikk tak i tungtvannet som kunne brukes til å lage atomvåpen.

Med moderne utstyr og helikopter
Under markeringen tirsdag demonstrerte soldater fra Forsvarets spesialkommando hvordan en slik operasjon ville ha blitt gjennomført i dag, med moderne utstyr og helikopter.

Med hele den norske forsvarsledelsen og generaler fra både Storbritannia og USA som publikum, brukte soldatene bare noen få minutter på å gjennomføre operasjonen som det tok flere timer å utføre i 1943.

- Et flott eksempel
- Aksjonen under krigen er fortsatt et flott eksempel for soldater over hele verden på hvordan sabotasjer bør utføres. For de norske spesialstyrkene begynte det hele her, med operasjon Gunnerside, sa Sunde. (©NTB)

FAKTA OM VEMORK-AKSJONEN

* Sprengningen av tungtvannsanlegget på Rjukan natten mellom 27. og 28. februar 1943 er en av de mest kjente sabotasjeaksjonene under andre verdenskrig.

* Anlegget på Vemork var startet av Norsk Hydro før krigen. Tyskerne tok kontrollen og var i 1943 godt i gang med å produsere tungtvann som skulle sendes til Tyskland og brukes til å lage atomvåpen.

* 70-årsmarkeringen kommende uke består av en militær del, der anlegget skal angripes med moderne våpen, og en sivil del i regi av Norsk Industriarbeidermuseum, som i dag holder til i bygget.

* Flere aksjoner ble gjennomført for å stoppe produksjonen og hindre transport av tungtvann til Tyskland. Høsten 1942 omkom 41 allierte soldater som skulle landet med glidefly på Hardangervidda. Tekniske problemer førte til at flyene måtte nødlande i Rogaland. Tyskerne henrettet alle som overlevde landingen.

* De norske tungtvannssabotørene fra Kompani Linge kom inn i landet i to grupper. Den første landet i oktober 1942 og holdt til på Hardangervidda, til den siste gruppen ble sluppet ut i fallskjerm i februar 1943.

* Selv om anlegget ble sprengt og mye tungtvann ødelagt, hadde tyskerne fortsatt noen reserver. Da dette skulle sendes til Tyskland, stoppet norske sabotører forsendelsen ved å sprenge fergen «Hydro» på Tinnsjøen i februar 1944. 14 sivile nordmenn omkom.

* Aksjonen er filmatisert to ganger; den norske Kampen om tungtvannet (1948) og den amerikanske The Heroes of Telemark (1965). Selskapet Filmkameratene arbeider med å få til en TV-serie om sabotasjeaksjonen i samarbeid med NRK. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere