Gå til sidens hovedinnhold

Angrepene fortsetter og lidelsene øker nordøst i Syria

Angrepene fortsetter nordøst i Syria, og de sivile lidelsene øker fra time til time. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier bestemt nei til våpenhvile.

Tyrkiske styrker og tyrkiskstøttet milits har det siste døgnet vunnet terreng rundt grensebyen Ras al-Ain, ifølge Syrian Observatory for Human Rights.

Ifølge den syriske eksilgruppens leder Rami Abdulrahman har angriperne tatt kontroll over rundt halvparten av byen, der det bor rundt 30.000 mennesker.

Den kurdiskdominerte SDF-militsen har bygd tunneler og forsvarsverk og yter sterk motstand. Journalister på tyrkisk side av grensa rapporterte torsdag om kontinuerlige flyangrep, artilleribeskytning og lyd av skuddveksling inne i Ras al-Ain.

Kreve våpenhvile

USAs visepresident Mike Pence, utenriksminister Mike Pompeo og president Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver Robert O'Brien ankom torsdag Ankara, der president Recep Tayyip Erdogan motvillig gikk med på å møte dem.

USA krever øyeblikkelig våpenhvile, noe Erdogan de siste dagene gjentatte ganger har avvist.

– Vi kommer ikke til å proklamere våpenhvile, slo Erdogan fast onsdag. Utfallet av torsdagens møte, er ennå ikke kjent.

Flere gode kort

Sanksjonene USA har innført, ser ikke ut til å skremme den tyrkiske presidenten, som mener å ha flere gode kort på hånden.

Tyrkia er hjem for 3,6 millioner syriske krigsflyktninger, og Erdogan har truet med å «åpne porten» til Vest-Europa for dem dersom han ikke får det som han vil.

NATO-landet Tyrkia er også en viktig base for USA, som har forhåndslagret atomvåpen der, og landet produserer fortsatt nærmere 1.000 viktige deler til de amerikanske F-35-flyene, blant annet stålrammen.

Fraskriver seg ansvar

President Donald Trump har fått kraftig kritikk både fra demokrater og republikanere etter sin beslutning om å trekke amerikanske soldater ut av det nordøstlige Syria.

Trump fraskriver seg imidlertid alt ansvar og forsøker nå å distansere seg fra konflikten.

– Dersom Tyrkia går inn i Syria, så er det en sak som angår Tyrkia og Syria, ikke Tyrkia og USA, sa han onsdag.

Sivile lidelser

Den tyrkiske militæroffensiven har drevet 300.000 mennesker på flukt, langt flere enn det FN har oppgitt, mener SOHR.

Mange har søkt tilflukt hos slektninger i tryggere områder, noen har flyktet til nabolandet Irak og andre tilbringer nettene i rundt 40 skoler som er omgjort til provisoriske mottak.

Over 500 mennesker er ifølge SOHR drept den siste uka, blant dem flere titall sivile, det store flertallet av dem på syrisk side av grensa.

Påstand om forbudte våpen

Torsdag anklaget kurdiske myndigheter Tyrkia for å bruke forbudte våpen som napalm og hvitt fosfor i krigføringen, en påstand som verken er bekreftet fra SOHR eller andre.

– Vi ber innstendig internasjonale organisasjoner om å etterforske noen av skadene fra angrepene, sa en talsmann for opprørsalliansen SDF, som i hovedsak består av den kurdiske YPG-militsen.

Kurdiske tjenestemenn har lagt ut bilder av brannskadde barn på sosiale medier, og en lege i al-Hasakah-provinsen sier at skadene tyder på bruk av forbudte våpen. Brannskader er imidlertid ikke uvanlig hos ofre for flyangrep heller, noe man blant annet har sett i Afghanistan.

Ekstreme skader

Napalm ble flittig benyttet av USA under Vietnam-krigen og er en svært brennbar gelé som benyttes i brannbomber, først og fremst for å fjerne skog og annen vegetasjon. Det er det lite av nordøst i Syria.

Granater med hvitt fosfor benyttes vanligvis for å røyklegge slagmarken eller for å lyse opp og markere mål, men er forbudt å bruke mot områder med mange sivile.

Hvitt fosfor brenner med svært høy temperatur når det kommer i kontakt med luft, er svært vanskelig å slukke, ulmer i ukevis og forårsaker ekstreme brannskader. Det ble blant annet benyttet av Israel under angrepene mot Gazastripen i 2009.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken