Gå til sidens hovedinnhold

Angrepet med køller, vannkanon og tåregass

30.000 svartkledde politimenn angrep egyptiske demonstranter. Minst tre personer ble drept.

Egypt kan være neste brikke som faller i en dominoeffekt som kan spre seg over nordafrikanske land.

Det brøt ut massive opptøyer i Tunisia med krav om politiske og sosiale reformer etter at en grønnsakselger tente på seg selv i protest mot president Ben Alis regime tidligere denne måneden.

Opptøyene førte til at president Ben Ali måtte flykte fra landet. Politiske analytikere har spekulert på om flere afrikanske land vil benytte anledningen til å protestere mot sine egne regimeledere.

Inspirert av Tunisia
Og tirsdag var turen kommet til Egypt. Tusenvis av demonstranter tok ut i gatene i Kairo tirsdag kveld etter å ha blitt inspirert av opprøret i Tunisia.

Myndigheten svarte med å mobilisere rundt 30.000 svartkledde politimenn ut i gatene for å slå ned på protestene, melder BBC.

Minst tre personer ble drept under opptøyene som fant sted i flere byer i landet, inkludert en politimann i Kairo.

I tillegg ble et titall mennesker skadd under sammenstøtene mellom politi og demonstranter. Demonstrasjonene ble koordinert via sosiale nettverk på Internett, og ble kalt for «Opprørets dag».

- Begynnelsen på slutten
Arrangørene oppfordret folket til å protestere mot tortur, fattigdom, korrupsjon og arbeidsledighet. De hevder at tirsdagens opptøyer markerer begynnelsen på slutten.

Tusenvis av mennesker møtte fram på Tahrir-plassen i Kairo og krevde avgangen til president Hosni Mubarak, som har sittet ved makten siden 1981.

Demonstrantene ropte slagord som «Ned med Mubarak» med klare krav om politiske og sosiale reformer.

- Nok er nok. Vi vil ha forandring. Vi har fått nok av dette styret som har vart i en årrekke, sier den 20 år gamle studenten Ahmed Wagdy, skriver The Times.

- Ikke et kongedømme
Presidentens sønn Gamalb blir ansett for å være Mubaraks etterfølger, men dette vil ikke egypterne ha noe av.

- Dette er ikke et styre som går i arv. Dette er en stat, ikke et kongedømme, sier 20-åringen.

Demonstrasjoner er svært uvanlig i Egypt, ettersom den sittende presidenten Mubarak slår hardt ned på ett hvert opprør. Flere demonstranter fortsatte opptøyene natt til onsdag.

Kommentarer til denne saken