*Nettavisen* Nyheter.

Angrer på å ha fått barn

Foto: Crestock

Er det vanlig å ha disse tabubelagte følelsene?

16.10.09 12:53

(SIDE2): «Vil ikke bruke ordet angre, men skal ærlig innrømme at hadde jeg kunnet skrudd tiden tilbake ville jeg nok ha levd et liv uten barn». Anonym.

Side2-kommentar: Samfunnets siste tabu?

Lykkelige – eller?
Denne bekjennelsen står ikke alene. Flere uttrykker anger eller betenkeligheter over det å ha fått barn på ulike fora på nettet, og det er kanskje ikke så rart at de skriver inn anonymt. På Kvinneguidens nettforum kan man følge diskusjonen under tråden «Noen her som angrer på å ha fått barn?» I skrivende stund har tråden 53 innlegg.

- Ofte forbigående anger
Det er ikke ofte vi hører om angrende foreldre. De er slitne, søvnløse og utmattet – men lykkelige. Er de ikke?

Vi spurte psykolog Peder Kjøs om dette tabubelagte temaet.

Er det en gjennomgående problemstilling blant foreldre eller hører barneanger enkelttilfellene til?

- Jeg har vært borti problemstillingen i noen sammenhenger, men jeg vil ikke si at det er vanlig å ha slike følelser over tid. Det kan forekomme for eksempel i saker der barnevernet er koblet inn, men i mer vanlige familiesammenhenger er det ikke vanlig å oppleve slik anger i mer enn forbigående perioder, forteller Kjøs til Side2.

Likevel er det relativt mange debattinnlegg om temaet om man søker litt på nettet.

Har du opplevd dette? Ta kontakt med Side2

---------------------------------------------------------------
«Jeg tror det er langt mellom dem som sier rett ut at de angrer, men jeg har støtt på en håndfull kvinner som av og til antyder med ord (og definitivt med gjerninger) at de ikke akkurat synes at det var noe særlig å få barn.» Anonym
---------------------------------------------------------------

Hvilke årsaker kan angeren ha?
- I noen tilfeller kan opphavet være at barnet ikke er planlagt. Når det er sagt, så omstiller de fleste seg veldig raskt og innen barnet kommer til verden, gleder de aller fleste seg og kan ikke tenke seg et liv uten. Om man angrer på det å bli foreldre, og disse følelsene vedvarer over tid, vil det nok ha noe med den personen å gjøre. Det kan være uttrykk for mer alvorlige problemer, kanskje føler vedkommende at han eller hun ikke kan være en omsorgsperson, sier Kjøs.

- Det kan også handle om umodenhet om en slik anger er mer enn bare forbigående. Men tilfeller der foreldre tenker mye på slike ting er av de sjeldne. Angeren er definitivt et uttrykk for at det er noe som ikke er helt bra i livet, fortsetter han.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Jeg ville definitivt ikke hatt barn om jeg fikk muligheten til å leve om igjen. Jeg er rett og slett for individualistisk.» Anonym
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

- Normalt med slike følelser
Mange opplever at det å få barn er slitsomt i perioder, og det er helt vanlig å ha negative følelser innimellom. Det er også disse synspunktene som oftest gis tilkjenne i nettforumene. Likevel råder Kjøs foreldre til å ikke uttrykke negativiteten, især ikke overfor barnet.

- Når det er sagt så er det normalt å være innom slike følelser og tanker når man blir foreldre. Man hører ofte det er slitsomt, og at man spøker med å kaste barnet ut vinduet. Men å gi uttrykk for slike negative tanker kan virke selvforsterkende, og igjen vil jeg si at dette kan være uttrykk for noe som ikke er positivt. Det er heller ikke riktig overfor barnet. Selv om det er slitsomt å være foreldre, så bør disse tingene tas på alvor.

- Dette er et tabu
Temaet er følsomt og de som opplever anger etter å ha fått barn våger kanskje ikke dele sine følelser med andre i frykt for reaksjoner.

- Dette er et tabu, og det kan være noen som vegrer seg for å snakke om det og oppsøke hjelp i frykt for å møte fordommer, sier Kjøs.

Hva vil du anbefale til personer som angrer på at de har blitt foreldre?
- Jeg vil oppfordre dem til å søke hjelp. Nå er dette som sagt et tabubelagt tema, og mange vil oppleve det som krevende å utsette seg selv for åpenhet omkring det. Men jeg vil anta at erfarne psykologer og helsepersonell vil kjenne igjen problemene, og behandle det deretter. Men jeg vil imidlertid tro at enkelte også vil kunne reagere litt på det.

- Det er også fint at man kan kjenne på det at det er slitsomt å ha barn. Slik er det for de aller fleste, men det er når det oppleves for slitsomt – og enkelte føler anger – at man bør oppsøke hjelp og gjøre noe med følelsene, sier han til Side2.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Crestock

Annonsebilag