*Nettavisen* Nyheter.

Angrer på Dalai Lama-invitasjon

Den norske tibetaktivisten Chungdak Kore angrer på at hun inviterte Dalai Lama til Norge. Foto: Bjørn Sigurdsøn (NTB scanpix)

Den norske tibetaktivisten Chungdak Koren angrer på at hun undertegnet invitasjonen til Dalai Lama.

24.04.14 11:20

– Jeg var med på å sende invitasjonen til Dalai Lama sammen med buddhistsamfunnet, og det angrer jeg veldig på at jeg har gjort, sier Koren til NRK.

Hun sier diskusjonen i forkant av besøket er veldig trist.

– Det som skjer nå er akkurat motsatt av det han står for. Han vil ikke lage noen problemer, han er for forsoning, påpeker hun.

Les også: Solberg diskuterte Dalai Lama med Thommessen

– Hvis han visste om alle disse problemene, tror jeg kanskje ikke han ville kommet, legger hun til.

Hun er samtidig svært kritisk til at det offisielle Norge sier nei til å møte Dalai Lama.


– Hvis man gir seg overfor Kina, blir det verre. Det bygger ikke mer forståelse. Da vil de bruke disse pressmidlene mer og mer, mener Koren, som har vært sentral i Den norske Tibet-komité i mange år.

Les også: - Se til Danmark!
Les også: - Jeg innrømmer at det er en krevende sak

Dalai Lamas representant i Nord-Europa, Thubten Samdup, sa til NTB onsdag at han var godt informert om diskusjonen i Norge, og at Dalai Lama gleder seg til besøket.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dalai Lama kommer til Norge 7. mai. Foto: (AFP/Scanpix)


Dalai Lama-foredrag utsolgt
Billettene til Dalai Lamas foredrag i Oslo i mai er utsolgt. Samtidig har regjeringen fortsatt ikke bestemt seg for om de skal møte den åndelige lederen under hans omstridte besøk.

– Pågangen for å høre Dalai Lama har vært veldig stor. Dette hadde vi ikke forventet i det hele tatt, sier pressekontakt for foredragsarrangørene, Wenche Stene, til Vårt Land.

Tibetanernes åndelige leder skal holde to foredrag i regi av Karma Tashi Ling buddhistsamfunn, Buddhistforbundet og Den norske Tibet-komité. Det ene foredraget handler om medfølelse som livsholdning, mens det andre dreier seg om mindfulness.

Nærmere 900 billetter til foredraget i Oslo ble utsolgt på få timer, noe som har ført til at arrangørene har åpnet et ekstralokale med 900 plasser for direkteoverføring på storskjerm.

– Jeg tror Dalai Lama med sitt budskap om fred er en viktig inspirasjonskilde for mange mennesker, sier Stene til avisen.

Kina advarte i går norske myndigheter om å treffe Dalai Lama når han kommer til Norge.

Solberg diskuterte Lama
Statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Børge Brende (H) diskuterte med stortingspresident Olemic Thommessen (H) for flere uker siden hvordan han skal håndtere Dalai Lama-besøket.

Fra offisielt hold er det kun Thommessen som til nå har sagt nei til å møte Dalai Lama. Brende sa onsdag at regjeringen ikke har bestemt seg for om den skal møte tibetanernes åndelige leder.

Brende svarte onsdag unnvikende på om det har vært kontakt mellom regjeringen og stortingspresidenten. Men Thommessen erkjenner overfor VG at han har hatt kontakt med regjeringen.

– I alle utenrikspolitiske sammenhenger hvor det er aktuelt, så er det kontakt mellom Stortingets internasjonale avdeling og Utenriksdepartementet, sier Thommessen til avisen.

Han sier han har hatt uformelle samtaler med andre partimedlemmer i denne saken, og sier det inkluderer Solberg og Brende. Det er imidlertid flere uker siden, legger han til.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.