*Nettavisen* Nyheter.

Angriper politiets hovedvitne

Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

Påtalemyndigheten støtter drapstiltalte Stig Millehaugens angrep på politiets hovedvitne.

17.01.11 11:28

Påtalemyndigheten mener å kunne bevise at det var Stig Millehaugen som skjøt Mohammed Javed på Haugerud 19. januar 2009. Likevel sa statsadvokat Svein Holden under sitt innledningsforedrag mandag, at retten må ha et kritisk øre til hovedtiltaltes forklaring.

Holden mener at konflikten mellom Young Guns og B-gjengen ikke bare kan forklare drapet, men også kan gjøre at hovedvitne, som er sentral i Young Guns, kan vitne falskt for å ramme B-gjengen. Det er en slik falsk forklaring som Millehaugen bygger sitt forsvar på.

- Er det omstendigheter i denne saken som gjør at hovedvitne kan komme med uriktige opplysninger i denne saken. Millehaugen har stått på hele tiden at han ikke var på Haugerud, sa forsvarer Furuholmen i retten mandag.

- Uskyldig
Stig Millehaugen erklærte seg selv ikke skyldig da drapssaken mot ham startet i Oslo tingrett mandag. Det samme gjorde mannen som politiet mener bestilte drapet på det sentrale medlemmet i Young Guns, Mohammed Javed.

B-gjengen er en gruppe på 40 menn med pakistansk opprinnelse der den 28 år gamle medtiltalte er en sentral person, og Young Guns - en mer hierarkisk oppbygd gruppe på 15 til 20 personer der Javed og politiets hovedvitne var sentrale figurer. Politiets hovedvitne er nylig dømt til 12 års fengsel for drapsforsøk på en av sjefene i B-gjengen.

- Bestillingsdrap
Politiet mener at Stig Millehaugen likviderte Javed 19. januar 2009 på oppdrag fra den 28 år gamle medtiltalte i saken. Millehaugen og 29-åringen er også tiltalt for drapsforsøk på mannen som også satt i bilen, men som ifølge politiet klarte å flykte.

- De var barndomsbekjente og her ligger det en betydelig terskel. Det var uoverensstemmelser men herfra til å bestille et drap - her går det er grense, sa 28-åringens forsvarer Per Sjong Larsen. Han påpekte også at det er første gang påtalemyndigheten tar ut tiltale mot en person som lagmannsretten tidligere har løslatt fra varetekt på grunn av manglende bevis i saken.

Les: Gangsterlederen og drapsmannen

Millehaugen mener at denne historien er helt feil, og at politiets hovedvitne i saken må være involvert i drapet, og at han kommer til å vitne falskt når han senere skal vitne mot Millehaugen.

Alternativ historie
Millehaugens hovedforsvarer, Morten Furuholmen, påpeker at politiets hovedvitne må sitte med nøkkelen i denne saken, og at han må være involvert i drapet siden han har utpekt en uskyldig Stig Millehaugen som gjerningsmann. Millehaugen vil altså se om drapet på Mohammed Javed var et internt oppgjør i Young Guns, og ikke en del av konflikten mellom Young Guns og B-gjengen.

- Vi vil belyse om det er noe i hans situasjon som gjør at han skulle komme med en slik forklaring, sa Furuholmen til Nettavisen før retten ble satt mandag.

- Han mener nødvendigvis ikke at det er han som har skutt. Det har han ikke noe grunnlag for å mene, sier medforsvarer Marius O. Dietrichson til Nettavisen.

Stor sikkerhet
Sikkerheten var skyhøy da retten ble satt mandag. Bevæpnet politi står utenfor dørene til rettssal 828, og flere bevæpnede tjenestemenne befinner seg i tingrettsbygningen. Det er også satt opp metalldetektorer utenfor inngangen til rettssalen i åttende etasje.

På tilhørerbenken sitter en rekke journalister, men også personer fra det tungt kriminelle miljøet i Oslo som denne saken dreier seg om.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.