Gå til sidens hovedinnhold

Angriper «Trump-kult»: - De driver med tilbedelse på Trumps alter

- Det er bare helt ufattelig at republikanerne kan oppføre seg på denne måten.

NEW YORK (Nettavisen): - Donald Trumps angrep på demokratiet fungerer, skriver CNN-reporteren Stephen Collinson i en fersk analyse på nettsiden til TV-kanalen denne uken.

Les også: Trump er permanent utestengt fra Facebook

- Har en kultlignende hengivenhet til Trump

I analysen går han til knallhardt angrep på det republikanske partiet og Donald Trump, og hevder at partimedlemmenes hengivenhet til Trump er i ferd med å ødelegge det amerikanske demokratiet.

Les også: Knuser Trump: Har ikke skjedd USAs president på 75 år

Collinson, som blant annet er CNNs politiske reporter i Det hvite hus, trekker blant annet frem meningsmålinger som nylig viste at svært få republikanere mener at president Joe Biden vant et rettferdig valg.

- Det finnes allerede nå flere signaler på at Trumps angrep på demokratiet fungerer. I en CNN-undersøkelse som ble offentliggjort i forrige uke, svarte bare 23 prosent av republikanerne at de mener Biden på lovlig vis fikk nok stemmer til at han vant valget i fjor. Dette kommer etter at en en meningsmåling fra Quinnipiac i februar i år viste at 76 prosent av republikanerne mener det var utstrakt juks i forbindelse med valget, skriver Collinson.

Les også: På én måte er dette trolig det beste stedet i verden å være akkurat nå

Les også

Snikfilmet CNN-ansatt på Tinder-date: Kom med sjokkinnrømmelse om Trump

Han mener dette er et resultat av den helt ekstreme dyrkningen som partiet har hatt og fortsatt har rundt Donald Trump.

- Med sin kultlignende hengivenhet til Trump, velger majoriteten av det republikanske partiet en wannabe-autokrat fremfor det politiske systemet som gjorde USA til verdens mektigste nasjon og det mest dominerende demokratiet.

- Nå viser ekspresidenten at han ikke trenger å sitte i det ovale kontoret for å ødelegge troen på amerikanske valg og slakte sannheten, og hans bevegelse basert på løgner og personlig hyllest tar nå er kraftig ta rundt partiet, skriver CNN-skribenten.

Les også

Trump: - Det er ondskapsfullt, det er helt forferdelig

Republikanerne buer ut sine egne

Collinson skriver også at Trump har greid å overbevise partier om at presidentvalget var preget av juks, og mener således at republikanerne har fjernet seg fra troen på et demokrati.

Han viser også til at republikanere i enkelte stater har innført lover som gjør det vanskeligere for demokrater og spesielt svarte å stemme, og at senatet i Arizona nå har iverksatt det han mener er en skammelig ny opptelling av stemmene Maricopa County, et distrikt som var avgjørende for at Biden vant valget.

Les også

På én måte er dette trolig det beste stedet i verden å være akkurat nå

CNN-reporteren trekker også frem Trumps sterke behov for hevn overfor de som stemte for å tiltale og dømme ham i forbindelse med riksrettssakene, og hvordan han har fått med seg partiet.

Les også: Snikfilmet CNN-ansatt på Tinder-date: Kom med sjokkinnrømmelse om Trump

Dette ble nylig bevist da senator Mitt Romney i helgen ble buet ut under et republikansk møte.

Se video av hendelsen her:

Romney er den eneste republikaneren som stemte for å dømme Trump under begge riksrettssakene.

- Den tidligere presidenten har beholdt en ekstraordinær evne til å diktere troen til sine tilhengere og Det republikanske partiets ortodoksi på daglig basis, skriver CNN-reporteren.

Les også

Knuser Trump: Har ikke skjedd USAs president på 75 år

- Trump er som gift i blodomløpet til vårt demokrati

En av de andre republikanerne som har gått imot Trump og som også trekkes frem i analysen, er representanten Liz Cheney fra Wyoming.

De republikanske parti-kollegaene jobber nå for å fjerne henne fra posisjonen som nummer tre blant de republikanske representantene i Representantenes hus, bare tre måneder etter at fikk plassen etter en hemmelig avstemning internt i partiet.

Cheney var også en av dem som stemte for å dømme Trump.

Les også: Trump: - Det er ondskapsfullt, det er helt forferdelig

CNN meldte denne uken at Cheney bak lukkede dører på en konferanse i Georgia i forrige uke sa at Trumps oppførsel «var som gift i blodomløpet til vårt demokrati» og la samtidig til at «vi kan ikke hvitvaske det som skjedde eller forevige Trumps store løgn».

- Dette er en trussel mot demokratiet. Det han gjorde 6. januar er en strek man ikke kan tråkke over, sa Cheney på møtet.

Les også

Advarte om Donald Trumps mentale helse: - Fikk sparken

- Vi er en personlighetskult

Det man også nå ser, skriver reporteren, er at republikanere som tidligere har kritisert Trump, nå prøver å innynde seg med Trumps supportere.

Dette gjelder ifølge CNN-reporteren spesielt guvernør Nikki Haley og den tidligere New Jersey-guvernør Chris Christie, som begge kan være potensielle presidentkandidater fremtiden.

Les også: Ferske vaksinetall sjokkerer: - Jeg er veldig bekymret

Et annet eksempel er mindretallslederen i Representantenes hus Kevin McCarthy, som selv gikk ut og sa at Trump hadde ansvaret for det som skjedde 6. januar, men som likevel dro ned til Trumps nye hjem i Mar-a-Lago i Florida senere for å være med hamre ut en plan for hvordan de skulle vinne tilbake Representantenes hus ved neste valg i 2022.

Les også

Skrekktall for Biden - og Trump er rasende

Hvordan det går med de republikanerne som fortsatt går mot Trump, fikk man se i helgen da Texas-representanten Michael Wood, som stilte til i et spesialvalg for en plass i representantens hus basert på en anti-Trump plattform, bare fikk tre prosent av stemmene.

- Det finnes en sykdom i vårt parti som må anerkjennes og adresseres, skrev han i en beskjed til sine tilhengere etter valgnederlaget.

- Vi er i altfor stor grad en personlighetskult og et fartøy for frustrasjonen til Trump. Vi er altfor komfortable med konspirasjonsteorier, skriver Wood.

Helt til topps i dette valget gikk Susan Wright med 19 prosent av stemmene, og som nå skal ut i en ny valgrunde med republikaneren Jake Ellzey som fikk 13 prosent av stemmene.

Susan Wright er kona til tidligere representanten Rob Wright som døde etter å ha blitt smittet av coronaviruset. Wright gikk til topps med flest stemmer, etter at Donald Trump hadde gitt sin formelle støtte til henne.

- Driver med tilbedelse på Trumps alter

- Det er bare helt ufattelig at Republikanerne kan oppføre seg på denne måten, sier Dave Millage som nylig ble presset til å måtte trekke seg som leder av det republikanske partiet i Scott County i Iowa, etter se at han hadde gitt sin støtte til tiltalen mot Trump etter stormingen av kongressbygningen.

Under mandagens CNN sending i programmet «Newsroom», hamret han løs på partikollegaene fordi de «De driver med tilbedelse på Trumps alter.»

Les også: Skrekktall for Biden - og Trump er rasende

- Han angrep selve det amerikanske demokratiet. Og likevel står de ved hans side. Det bare forbløffer meg, sier Millage.

Til tross for all kritikken, både internt i partiet, blant demokratene og blant flere medier, viser Trump på ingen måte tegn til å innrømme valgnederlag, eller til å gi opp.

- Den bedragersk presidentvalget i 2020 vil fra og med i dag være kjent som DEN STORE LØGNEN! skriver Trump i en uttalelse tidligere denne uken.

Utestengt fra Facebook

Tirsdag ble det også klart at Facebook forlenget utestengelsen av den tidligere presidenten, noe som får han til å rase.

– Det Facebook, Twitter og Google har gjort, er en stor skam og en skam for landet vårt, sa Trump i en uttalelse onsdag. Han mener nett-gigantene krenker ytringsfriheten hans.

– Disse korrupte sosiale medie-selskapene må betale en politisk pris, sa eks-presidenten, skriver NTB.

Les også

Donald Trump til angrep i nytt intervju: - Helt mentalt borte