NEW YORK (Nettavisen): - Donald Trumps angrep på demokratiet fungerer, skriver CNN-reporteren Stephen Collinson i en fersk analyse på nettsiden til TV-kanalen denne uken.

Les også: Trump er permanent utestengt fra Facebook

- Har en kultlignende hengivenhet til Trump

I analysen går han til knallhardt angrep på det republikanske partiet og Donald Trump, og hevder at partimedlemmenes hengivenhet til Trump er i ferd med å ødelegge det amerikanske demokratiet.

Les også: Knuser Trump: Har ikke skjedd USAs president på 75 år

Collinson, som blant annet er CNNs politiske reporter i Det hvite hus, trekker blant annet frem meningsmålinger som nylig viste at svært få republikanere mener at president Joe Biden vant et rettferdig valg.

- Det finnes allerede nå flere signaler på at Trumps angrep på demokratiet fungerer. I en CNN-undersøkelse som ble offentliggjort i forrige uke, svarte bare 23 prosent av republikanerne at de mener Biden på lovlig vis fikk nok stemmer til at han vant valget i fjor. Dette kommer etter at en en meningsmåling fra Quinnipiac i februar i år viste at 76 prosent av republikanerne mener det var utstrakt juks i forbindelse med valget, skriver Collinson.

Les også: På én måte er dette trolig det beste stedet i verden å være akkurat nå

Han mener dette er et resultat av den helt ekstreme dyrkningen som partiet har hatt og fortsatt har rundt Donald Trump.

- Med sin kultlignende hengivenhet til Trump, velger majoriteten av det republikanske partiet en wannabe-autokrat fremfor det politiske systemet som gjorde USA til verdens mektigste nasjon og det mest dominerende demokratiet.

- Nå viser ekspresidenten at han ikke trenger å sitte i det ovale kontoret for å ødelegge troen på amerikanske valg og slakte sannheten, og hans bevegelse basert på løgner og personlig hyllest tar nå er kraftig ta rundt partiet, skriver CNN-skribenten.

Republikanerne buer ut sine egne

Collinson skriver også at Trump har greid å overbevise partier om at presidentvalget var preget av juks, og mener således at republikanerne har fjernet seg fra troen på et demokrati.

Han viser også til at republikanere i enkelte stater har innført lover som gjør det vanskeligere for demokrater og spesielt svarte å stemme, og at senatet i Arizona nå har iverksatt det han mener er en skammelig ny opptelling av stemmene Maricopa County, et distrikt som var avgjørende for at Biden vant valget.

CNN-reporteren trekker også frem Trumps sterke behov for hevn overfor de som stemte for å tiltale og dømme ham i forbindelse med riksrettssakene, og hvordan han har fått med seg partiet.

Les også: Snikfilmet CNN-ansatt på Tinder-date: Kom med sjokkinnrømmelse om Trump

Dette ble nylig bevist da senator Mitt Romney i helgen ble buet ut under et republikansk møte.

Se video av hendelsen her:

Romney er den eneste republikaneren som stemte for å dømme Trump under begge riksrettssakene.

- Den tidligere presidenten har beholdt en ekstraordinær evne til å diktere troen til sine tilhengere og Det republikanske partiets ortodoksi på daglig basis, skriver CNN-reporteren.

- Trump er som gift i blodomløpet til vårt demokrati

En av de andre republikanerne som har gått imot Trump og som også trekkes frem i analysen, er representanten Liz Cheney fra Wyoming.

De republikanske parti-kollegaene jobber nå for å fjerne henne fra posisjonen som nummer tre blant de republikanske representantene i Representantenes hus, bare tre måneder etter at fikk plassen etter en hemmelig avstemning internt i partiet.

Cheney var også en av dem som stemte for å dømme Trump.

Les også: Trump: - Det er ondskapsfullt, det er helt forferdelig

CNN meldte denne uken at Cheney bak lukkede dører på en konferanse i Georgia i forrige uke sa at Trumps oppførsel «var som gift i blodomløpet til vårt demokrati» og la samtidig til at «vi kan ikke hvitvaske det som skjedde eller forevige Trumps store løgn».

- Dette er en trussel mot demokratiet. Det han gjorde 6. januar er en strek man ikke kan tråkke over, sa Cheney på møtet.

- Vi er en personlighetskult

Det man også nå ser, skriver reporteren, er at republikanere som tidligere har kritisert Trump, nå prøver å innynde seg med Trumps supportere.

Dette gjelder ifølge CNN-reporteren spesielt guvernør Nikki Haley og den tidligere New Jersey-guvernør Chris Christie, som begge kan være potensielle presidentkandidater fremtiden.

Les også: Ferske vaksinetall sjokkerer: - Jeg er veldig bekymret

Et annet eksempel er mindretallslederen i Representantenes hus Kevin McCarthy, som selv gikk ut og sa at Trump hadde ansvaret for det som skjedde 6. januar, men som likevel dro ned til Trumps nye hjem i Mar-a-Lago i Florida senere for å være med hamre ut en plan for hvordan de skulle vinne tilbake Representantenes hus ved neste valg i 2022.

Hvordan det går med de republikanerne som fortsatt går mot Trump, fikk man se i helgen da Texas-representanten Michael Wood, som stilte til i et spesialvalg for en plass i representantens hus basert på en anti-Trump plattform, bare fikk tre prosent av stemmene.

- Det finnes en sykdom i vårt parti som må anerkjennes og adresseres, skrev han i en beskjed til sine tilhengere etter valgnederlaget.

- Vi er i altfor stor grad en personlighetskult og et fartøy for frustrasjonen til Trump. Vi er altfor komfortable med konspirasjonsteorier, skriver Wood.

Helt til topps i dette valget gikk Susan Wright med 19 prosent av stemmene, og som nå skal ut i en ny valgrunde med republikaneren Jake Ellzey som fikk 13 prosent av stemmene.

Susan Wright er kona til tidligere representanten Rob Wright som døde etter å ha blitt smittet av coronaviruset. Wright gikk til topps med flest stemmer, etter at Donald Trump hadde gitt sin formelle støtte til henne.

- Driver med tilbedelse på Trumps alter

- Det er bare helt ufattelig at Republikanerne kan oppføre seg på denne måten, sier Dave Millage som nylig ble presset til å måtte trekke seg som leder av det republikanske partiet i Scott County i Iowa, etter se at han hadde gitt sin støtte til tiltalen mot Trump etter stormingen av kongressbygningen.

Under mandagens CNN sending i programmet «Newsroom», hamret han løs på partikollegaene fordi de «De driver med tilbedelse på Trumps alter.»

Les også: Skrekktall for Biden - og Trump er rasende

- Han angrep selve det amerikanske demokratiet. Og likevel står de ved hans side. Det bare forbløffer meg, sier Millage.

Til tross for all kritikken, både internt i partiet, blant demokratene og blant flere medier, viser Trump på ingen måte tegn til å innrømme valgnederlag, eller til å gi opp.

- Den bedragersk presidentvalget i 2020 vil fra og med i dag være kjent som DEN STORE LØGNEN! skriver Trump i en uttalelse tidligere denne uken.

Utestengt fra Facebook

Tirsdag ble det også klart at Facebook forlenget utestengelsen av den tidligere presidenten, noe som får han til å rase.

– Det Facebook, Twitter og Google har gjort, er en stor skam og en skam for landet vårt, sa Trump i en uttalelse onsdag. Han mener nett-gigantene krenker ytringsfriheten hans.

– Disse korrupte sosiale medie-selskapene må betale en politisk pris, sa eks-presidenten, skriver NTB.