RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Crestock.com)

Angst påvirker ikke barnet

Mange gravide lurer på om angst- og depresjonssymptomer påvirker barnets vekst.

(SIDE2): En fersk studie fra Akershus universitetssykehus og Folkehelseinstituttet fant ingen sammenheng mellom angst- og depresjonssymptomer i svangerskapet og lav fødselsvekt, skriver Folkehelseinstituttet .

Lav fødselsvekt kan forutsi sykdom, både umiddelbart etter fødselen og senere i livet. Det er derfor viktig å undersøke årsaker til lav fødselsvekt. Angst- og depresjonssymptomer i svangerskapet er ikke uvanlig, og en eventuell sammenheng med fostervekst er viktig å undersøke.

Studien omfatter 71 898 gravide kvinner og er nylig publisert i Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica. I studien ble det benyttet data fra Den norske mor og barn undersøkelsen (MoBa)

- Noe høyere
Kvinnene ble spurt om symptomer på angst og depresjon i svangeskapsuke 17 og 30 og 6.8 prosent av kvinnene hadde symptomer på angst og depresjon i svangerskapsuke 17 eller 30, og 2.3 prosent hadde symptomer på angst og depresjon i både svangerskapsuke 17 og 30.

I utgangspunktet var forekomsten av små babyer noe høyere blant kvinnene med angst- og depresjonssymptomer, enn blant kvinnene uten slike symptomer. Men etter å ha justert analysene for blant annet røyking i svangerskapet, diabetes hos mor, svangerskapsforgiftning og utdannelsesnivå hos mor, ble denne forskjellen utjevnet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere