Gå til sidens hovedinnhold

Angst påvirker ikke barnet

Mange gravide lurer på om angst- og depresjonssymptomer påvirker barnets vekst.

(SIDE2): En fersk studie fra Akershus universitetssykehus og Folkehelseinstituttet fant ingen sammenheng mellom angst- og depresjonssymptomer i svangerskapet og lav fødselsvekt, skriver Folkehelseinstituttet .

Lav fødselsvekt kan forutsi sykdom, både umiddelbart etter fødselen og senere i livet. Det er derfor viktig å undersøke årsaker til lav fødselsvekt. Angst- og depresjonssymptomer i svangerskapet er ikke uvanlig, og en eventuell sammenheng med fostervekst er viktig å undersøke.

Studien omfatter 71 898 gravide kvinner og er nylig publisert i Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica. I studien ble det benyttet data fra Den norske mor og barn undersøkelsen (MoBa)

- Noe høyere
Kvinnene ble spurt om symptomer på angst og depresjon i svangeskapsuke 17 og 30 og 6.8 prosent av kvinnene hadde symptomer på angst og depresjon i svangerskapsuke 17 eller 30, og 2.3 prosent hadde symptomer på angst og depresjon i både svangerskapsuke 17 og 30.

I utgangspunktet var forekomsten av små babyer noe høyere blant kvinnene med angst- og depresjonssymptomer, enn blant kvinnene uten slike symptomer. Men etter å ha justert analysene for blant annet røyking i svangerskapet, diabetes hos mor, svangerskapsforgiftning og utdannelsesnivå hos mor, ble denne forskjellen utjevnet.

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett