I 1965 og 1990 var det Akersposten som var lokalavis, blant annet for området vi i dag kjenner som Nordre Aker. Avisen dekket hele Oslo vest (se faktaboks).
På denne tiden, uke 2, i 1965 utkom årets første utgave av Akersposten. Mer effektive var de på samme tid i 1990; da hadde man rukket å få ut fire utgaver til abonnentene.
Her har vi plukket ut noen av sakene fra de to ukene for 50 og 25 år siden!
(Se ukens forsider ved å bla i bildesliden øverst på siden. Du finner lenke til lesbare versjoner av forsidene nederst på siden. I mobilutgaven ligger alle forsidene nederst på siden. For å få opp lesbare versjoner av avissidene vi omtaler i artikkelen, trykk på bildene for å åpne dem på egen side i nettleseren din.)
9. januar 1965: Rektors bursdagsønske: Beholde Grefsen gymnas
9. januar trykket Akersposten et intervju med rektor Marius Sandvei, i anledning hans 60-årsdag. Sandvei, som hadde flere høytstående verv, blant annet i Nordens Skolenevnd og Norsk Sprognevnd, svarer på spørsmål om han har «hobbies»:
«Å arbeide! Da særlig med sprog og litteratur. Dessuten gå på ski og spille kurvball.»
Avisen spør selvfølgelig om han også har et bursdagsønske.
«Absolutt! Jeg ønsker at vi må få beholde Grefsen høyere skole som gymnas,» svarer Sandvei og begrunner det i at skolens kapasitet er så sprengt at de også må holde kveldsundervisning. Han frykter at elevene kan bli sendt til sentrum. Skolen danner en enhet i strøket, mener Sandvei, og legger til:
«Den (Grefsen høyere skole) er en miljøbevarende faktor for unge mennesker i ”den vanskelige” alder.»
Som kjent fikk Grefsen beholde sitt gymnas, eller videregående skole, som det heter i dag, frem til 2011. I 2013 åpnet Morellbakken ungdomsskole i lokalene til gamle Grefsen vgs. Videregående-elevene slapp å flytte til sentrum, slik Sandvei fryktet, men over Ringveien til nye Nydalen videregående skole.
Faksimile, Akersposten 10. januar 1965. Trykk på bildet, eller her for å åpne lesbar versjon.
9. januar 1965: Nyttårsfeiring på Grefsenkollen
I dag har Grefsenkollen gourmetrestaurant og musikkfestival. Ved inngangen til 1965 danset lokalbefolkningen det nye året inn der oppe ”over Oslo”. Da Akersposten kom var dansen godt i gang, til tross for at det var musikerstreik:
«Men verken restauranten eller musikerne var tilsluttet Musikerforbundet, fikk vi vite, og da var jo det hele greit.»
Faksimile Akersposten 9. januar 1965. Trykk på bildet for å åpne en lesbar versjon.
3. januar 1990: Ønsker for det første året på 90-tallet
3. januar spurte Akersposten formennene i bydelsutvalgene om deres nyttårsønsker, og om de kunne gi befolkningen et løfte for året.
Bjørn Ketilsson (H) i daværende bydel Grefsen/Kjelsås ønsket blant annet at bydelen «ikke blir gjenstand for overdreven fortetting, slik at det ikke blir plass på skolene.» Spesielt bekymret var han for Engebråtenjordet.
Ketilsons løfte til sine innbyggere var å lytte til dem.
«Ønsket er lett! Mer penger. Vi har en kjempepost om heter eldreomsorg» svarte Elbjørg Fjære (Frp) i bydel Sogn. Et løfte til innbyggerne kunne hun derimot ikke gi: «Alt står og faller med økonomien».
Faksimie, Ullern Avis/Akersposten 3. januar 1990. Trykk på bildet for å se lesbar versjon.
5. januar 1990: Anita tok opp kampen med raneren
Tøffe Anita Kristiansen Whyte (23) var på jobb i dagligvareforretningen Tempus i Tåsenveien 28 3. januar, da en 31-åring med skumle hensikter ba om å få veksle en femmer i kronestykker.
«Mens kassaskuffen stod åpen kasten han seg over disken og fikk tak i alle pengene – 1000 kroner. Men jeg kastet meg tilbake over ham» fortalte Whyte til Akersposten.
Sammen med kollega Espen Bredsen slåss hun med tjuvradden i 15 minutter, før han rev seg løs.
Faksimile, Ullern Avis/Akersposten 5. januar 1990. Trykk på bildet for å åpne en lesbar verson.
10. januar 1990: Rampestreker ble brann på Grefsen skole
Mandag 8. Januar rykket brannvesenet ut til brann i en søppelkasse ved Grefsen barneskole.
«Det var dramatisk en stund da flammene nærmet seg gamlebygningen» sa rektor Sverre Solberg, som dagen etter verken hadde lys eller strøm i skolens paviljong.
«Det er nok rampestreker som ligger bak. Jeg har åtte navngitte vitner på blokken min, men ingen kan fortelle noe med hold i,» sa Wanderås ved brannavsnittet, til Akersposten.
Faksimile, Ullern Avis/Akersposten 10. januar 1990. Trykk på bildet for å åpne en lesbar versjon.
12. januar 1990: Nå kommer bompengeringen!
«Den omstridte bompengeringen i Oslo åpnes 1. februar. Alle smutthull inn til byen skal tettes igjen». «Knappe fire uker før ”d-dag” er likevel stengingen av Blindernveien ikke formelt avgjort» kunne Akersposten fortelle.
Veien skulle stenges med elektroninsk bom slik at bussen likevel kunne passere. Stengingen av veien over Sognsvannsbanen ble en realitet, og i dag er Blindernveien her fysisk stengt av t-baneholdeplassen.
Faksimile: Ullern Avis/Akersposten 12. januar 1990. Trykk på bildet for å åpne en lesbar versjon.
Ullern Avis/Akersposten 3. januar 1990
Uller Avis/Akersposten 5. januar 1990
Ullern Avis/Akersposten 10. januar 1990
Ullern Avis/akersposten 12. januar 1990
«Nye» Nordre Aker Budstikke
I 2015 blir Nordre Aker Budstikke ny, som ren nettavis på nab.no. Les mer om det her!
Meld deg på vårt nyhetsbrev ved å sende en mail, eller fyll ut skjemaet under.