RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
- Hunden stoppet for å tisse, og det var da jeg fikk øye på det, forteller Anita.
- Hunden stoppet for å tisse, og det var da jeg fikk øye på det, forteller Anita. (Privat)

Anita var på joggetur da hun kom over dette ...

- Slange i Tromsø?

Har hoggormen beveget seg nordover og helt til Tromsø? Det lurte Anita Seglsten på da hun oppdaget det hun trodde kanskje kunne være et slangeskinn på en sti i Folkeparken tidlig fredag ettermiddag, skriver Nordlys.

Hun var på joggetur da hun kom over skinnet midt på stien.

- Hunden stoppet for å tisse, og det var da jeg fikk øye på det, forteller hun.

Skifter skinn

Som kjent skifter slanger skinn med jevne mellomrom, og Seglsten mente det kanskje var et slikt "avlagt" skinn som lå på stien. Hun anslår at lengden var rundt 40 cm.

- Det lignet skinnet til en hoggorm, sier Seglsten, som selv forsøkte å sjekke litt rundt hoggormens utbredelse. Og det kan synes som at Norges eneste giftige slangeart har beveget seg nordover de siste årene.

Les også:Kan ha sett hoggorm i Reisadalen

Les også: Hoggormen er på vei nordover

Klimaendringer

Professor ved Universitetet i Tromsøs seksjon for naturvitenskap, Arne C. Nilssen, har fått se bilder av skinnet Seglsten kom over. Han kan ikke si med sikkerhet hvilket dyr det stammer fra. Skinnet har et skjellaktig mønster, men det har trolig en tykkere struktur enn det slike slangeskinn pleier å ha. Nilssen tror uansett det neppe er skinnet av en hoggorm.

- Vi vet at hoggormen har utbredelse omtrent til Saltfjellet. Det er gjort usikre observasjoner lenger nord, blant annet var det en i Skjomen som mente han var blitt bitt av en hoggorm. Men vi vet det ikke med sikkerhet.

Nilssen ser imidlertid ikke bort fra at hoggormen kan komme nordover i takt med klimaendringene og mildere vintrer. Han viser også til at hoggormen finnes ganske langt nord i Sverige og Finland.

Om det skulle dreie seg om et slangeskinn, kan det også være en mulighet at det er fraktet hit av mennesker.

Du kan lese hele artikkelen her.

Populær utstilling

Nilssen vil gjerne studere skinnet nærmere ved Tromsø Museum, for å kunne fastslå hvilket dyr skinnet stammer fra. Selv om det ikke skulle være et slangeskinn, så har Tromsø Museum kunnet by på eksotiske slangeopplevelser tidligere.

I fjor på denne tida var nemlig museet fullt av buktende slanger i alle farger. De eksotiske krypdyrene ble stilt ut til stor glede - og kanskje litt skrekkblandet fryd - for flere tusen besøkende som valfartet til museet på Sør-Tromsøya for å få med seg begivenheten da Akvariet i Bergen sendte rundt 30 tropiske slanger på turné nordover.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere