(Romerikes Blad) Anja Svanstrøm Heide forteller Romerikes Blad at hun egentlig støtter lærernes sak. Men nå er hun lei av hvordan streiken rammer hennes sønner.

– Jeg blir provosert over lærere som sier at dette går bra, for jeg er helt uenig. Min sønn trenger læreren. Man kan ikke forvente at en attenåring skal sitte hjemme og lære alt selv i 3–4 uker, sier Heide.

Gunnar Stavrum: Lærerstreiken spiller russisk rulett med den psykiske helsen til elever som sliter

Reagerer på strategien

Hun har totalt tre sønner som går på streikerammede skoler: Tobias Svanstrøm Rygh (18) går på Skedsmo videregående, og lillebroren Wegard Svanstrøm Søvik går på Østersund ungdomsskole.

På mandag blir også sjetteklassingen Axel Svanstrøm Søvik rammet når Utdanningsforbundets medlemmer på Riddersand skole tas ut.

Først og fremst reagerer Heide på Utdanningsforbundets strategi – som har gått ut på store uttak fra et fåtall skoler.

– Jeg mener at om streiken hadde blitt lagt opp annerledes, og like mange lærere ble tatt ut på flere skoler, så hadde ikke belastningen på hver enkelt elev blitt så stor. Da ville det føltes annerledes for oss foreldrene.

Les svaret fra Utdanningsforbundet nederst i saken.

Samtidig som at hun forstår lærernes argument om at de i årene som kommer trenger flere lærere med lærerutdanning i skolen for å kunne møte fremtidens behov for undervisning, så snur hun på problemstillingen:

– Hvorfor skal mitt barn ofre seg for fremtidens barn? Det blir jo helt feil, sier Heide.

Hun påpeker at det fortsatt er et relativt fåtall av den totale medlemsmassen i Utdanningsforbundet som er i streik.

– Jeg leste et sted at de har over 180.000 lærere som er medlemmer i forbundet. Av de har de tatt ut bare 6500. Så det er ikke en veldig stor andel av lærerne som er i streik, men likevel har ikke sønnene mine fått ha noe skolegang i det hele tatt i flere uker. Det viser jo at streiken rammer veldig skeivt.

«Gamer»

Når avisen spør om hva barna gjør når det ikke er skole, kommer svaret kjapt:

– Det blir jo «gaming» da, sier hun, og legger til:

– Alle kompisene sitter oppe om natta og «gamer». Åttendeklassingen min også, de sitter hele dagen og gjør ingenting. Hva skal de gjøre? Det er ingenting å gjøre om dagen.

– Jeg lurer faktisk på hvorfor de har valgt denne strategien. Det er noen blant oss foreldrene som sier at de tror at forbundet har valgt å ramme få skoler bevisst, slik at det skal bli vanskeligere for foreldrene å organisere seg mot streiken. Men jeg vet ikke om det stemmer.

– Ikke positivt lenger

Romerikes Blad har fått komme innom på besøk i familiens hjem i Fetsund.

18-åringen Tobias Svanstrøm Rygh er opptatt midt i spillet «Valorant» når Romerikes Blad kommer innom, men han tar en pause i spillinga for å snakke med avisa.

– Jeg ser ikke noe positivt i det lenger. Først tenkte jeg jo at det var «chill» med litt lengre ferie, men nå er det ikke noe morsomt lenger.

Rygh, som egentlig skulle vært i full sving med tredjeåret på videregående, påpeker at de til våren skal opp til avsluttende eksamen i flere fag – og at det er karakterene fra disse eksamenene som skal utgjøre grunnlaget for opptak til høyere utdanning.

– Og dette etter at vi har vært gjennom flere år med koronaskole – hvor vi ikke har hatt eksamen. Så nå skal vi ha avgjørende eksamen uten å ha noen erfaring med hvordan eksamenskjøret egentlig er, sier Rygh.

Peker på fraværsgrensa

Han påpeker også at de har en fraværsgrense som gjør at man mister karakter.

– Hadde jeg vært så mye borte som jeg har vært nå, hadde jeg jo ikke fått karakter i noen av fagene. Det er jo en grunn til at de har fraværsgrensa – det er jo fordi de mener at du ikke har mulighet til å lære det du bør lære hvis du er så mye borte.

Og Rygh bekrefter det som moren sier – han synes det blir vanskelig å skulle ta utgangspunkt bare i læreboka og studere pensum på egen hånd.

– De fleste dagene våkner jeg om morgenen, og så prøver jeg å spise frokost. Så ser jeg om det er noe spennende å gjøre, men det ender jo ofte opp med at jeg spiller. Det blir en kjedelig hverdag i lengden.

– Prøver å skjerme

Leder for Utdanningsforbundet avdeling Lillestrøm, Kristin Løver, hevder Utdanningsforbundet prøver å skjerme barna og ungdommene som rammes av streiken så langt det lar seg gjøre.

– Vi har stor forståelse for at foreldre og elever opplever dette som tungt, og forstår at de ønsker avslutning på streiken. Det ønsker utdanningsforbundet også, men det er verken vilje eller ønske fra KS til å løse dette med forhandlinger, sier Løver til Romerikes Blad.

Hun mener det er politikerne som nå må på banen og ta ansvar, all den tid hun hevder at KS ikke gjør det.

Med tanke på at mange elever ikke vil ha hatt trening på eksamen overhodet når de skal opp til avgjørende eksamensrunde i avgangsåret.

Utdanningsforbundets tilsvar kan du lese i sin helhet i faktaboksen under:

«Det er ikke riktig»

Romerikes Blad har kontaktet Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon i Norge for å forespørre en kommentar til Utdanningsforbundets kritikk.

I en e-post svarer KS' regiondirektør i Viken, Bjørn Sjøvold, på påstandene om at KS ikke utviser vilje til eller ønske om å løse konflikten gjennom forhandlinger, og at de ikke tar ansvar:

«Det er ikke riktig. KS la fram et forslag sist onsdag hvor vi strakk oss så langt som mulig for å komme Utdanningsforbundet i møte på deres prioriteringer. Samtidig må vi ta hensyn til avtalen som er inngått med alle andre fagforbund og til kommunenes økonomi,» skriver Sjøvold i en e-post til Romerikes Blad.

Søndag hadde partene avtalt et møte i Oslo klokken 12. Halv tre var det klart at forhandlingene brytes, og Utdanningsforbundet avsluttet møtet.

– KS viser ingen vilje til å komme oss i møte, sa Steffen Handal fra Utdanningsforbundet til VG på vei ut fra Riksmegleren.

På forhånd hadde forbundet gått til det uvanlige skrittet å dele sine krav til KS. Forslaget innebar drøyt 300 millioner over to år.

– Totalkostnaden på dette er det samme som det koster å bygge 1,3 kilometer med motorvei i Norge, sa leder Steffen Handal på Utdanningsforbundets nettsider.

– Arbeidsgiver rikker seg ikke

Fredag ble det kjent at ifølge forbundets eget estimat, vil grunnskolene og de videregående skolene i Lillestrøm kommune ha spart over ti millioner kroner på streiken. Politikerne har ulike tanker om hva pengene skal brukes til:

Storkommunen har spart over 3,1 millioner på streiken – slik vil politikerne bruke pengene.

Ifølge Handal styrer ikke forbundet mot tvungen lønnsnemd:

– Vi styrer ikke mot tvungen lønnsnemd, men med en arbeidsgiver som ikke rikker seg, så må vi fortsette, sier Handal til VG.

Mandag tas 1800 nye lærere ut i streik.

– Det er ikke planlagt noen nye møter. I morgen trapper vi opp streiken som planlagt, bekrefter Handal overfor avisa.