*Nettavisen* Nyheter.

Anker ikke frifinnelsene i «Overgangssaken»

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

- Vi aksepterer tingrettens frifinnelse.

09.10.13 14:18

Det er nå bestemt at påtalemyndigheten ikke anker Asker og Bærum tingretts dom der samtlige ble frifunnet i den såkalte «Overgangssaken» i fotball.

Truls Haakonsen, tidligere sportsdirektør i Vålerenga, nåværende sportsdirektør Inge André Olsen i Stabæk, Lars Holter-Sørensen og en anonymisert fjerdemann var alle tiltalt for økonomisk bedrageri i forbindelse med overgangsavtaler som Vålerenga og Stabæk gjorde for Veigar Pall Gunnarsson og Herman Stengel.

Aktoratet hadde bedt om fem måneders ubetinget fengsel for de tiltalte Stabæk-lederne, samt 90 dagers fengsel for Haakonsen.

Nå har altså påtalemyndigheten bestemt seg for å akseptere tingrettens dom.

- Det er en totalvurdering av saken, nå som vi har sett tingrettens dom og diskuterte den, og sett på muligheten for at lagmannsretten vil komme til et annet resultat. Det tror vi ikke lagmannsretten vil gjøre, sier politiadvokat Morten Stene til Nettavisen.

- Ikke ankegrunnlag
- Hadde dere en for dårlig sak?

- Vi har vært av en annen formening enn det som er tingrettens konklusjon. Når den foreligger er det en dom og vår vurdering nå at vi velger å la den stå. Vi ser ikke et grunnlag for å anke.

- Er det noe påtalemyndigheten burde ha gjort annerledes i denne saken?

- Det blir vanskelig å kommentere. Vi ser ikke grunnlag for noen anke og aksepterer at de frifinnes, sier Stene.

Nettavisen har foreløpig ikke fått kontakt med Truls Haakonsen eller Inge André Olsen.

- Dette var helt som forventet. Han skjønte aldri hvorfor han fikk en slik sak mot seg. Han er selvsagt lettet og glad for å få en ubegrunnet beskyldning ut av verden. Det ville ha kommet som en enorm overraskelse om frifinnelsen hadde blitt anket, sier advokat Ellen Holager Andenæs, forsvareren til Stabæk-lederen Lars Holter-Sørensen, til NTB.

NFF trekker saken
Påtalenemnda i Norges Fotballforbund opplyser i en pressemelding at deres sak også trekkes.

«Tingretten har lagt til grunn de tiltaltes forklaringer vedrørende prissettingen av Gunnarson og opsjonsavtalen og kommet til at prissettingen av begge mest sannsynlig er riktig. Ut fra tingrettens faktumbeskrivelse er det nemndas oppfatning at det da heller ikke kan bevises at handlingene «skader idrettens anseelse» eller at det er gitt «usanne og/eller villedende opplysninger», skriver nemnda i en pressemelding.

«Nemnda har etter dette besluttet at anmeldelsen av Stabæk Fotball, Vålerenga og Erik Loe skal trekkes fra behandling i Doms- og Sanksjonsutvalget», konkluderes det.

Les hele pressemeldingen her.

Inge André Olsens advokat forteller til NTB at et erstatningssøksmål kan bli aktuelt.

- Han er veldig fornøyd, selv om dette ikke kom som en overraskelse. Det er viktig å få en endelig avklaring, spesielt med tanke på omgivelsene hans. De siste to årene har vært en voldsom belastning for ham, sier advokat Ole Petter Drevland til NTB.

Dette er saken:

* Påtalemyndigheten anker ikke frifinnelsen i tingretten. Det ble bekreftet 9. oktober.

* Alle de tiltalte ble frifunnet. Det kom fram under domsavsigelsen torsdag 12/9. Selskapene ble ikke idømt sakskostnader.

* Bakgrunnen for saken var omstendighetene rundt Veigar Páll Gunnarssons overgang fra Stabæk til Vålerenga i 2011. Politiet mente spilleren ble priset kunstig lavt for at kriserammede Stabæk skulle unngå en stor overføring til franske Nancy som hadde rettigheter ved videresalg av Gunnarsson.

* Fire personer var tiltalt for grovt bedrageri, som har en strafferamme inntil seks års fengsel:

* Inge André Olsen, sportslig leder i Stabæk Fotball.

* Lars Holter-Sørensen, tidligere styreleder i Stabæk Fotball AS.

* Et tidligere styremedlem i Stabæk Fotball AS.

* Truls Haakonsen, tidligere sportsdirektør i Vålerenga Fotball.

* Politiet ila Stabæk Fotball og Stabæk Fotball AS foretaksbøter på 100.000 og 200.000 kroner.

* Samtlige tiltalte nektet straffskyld etter tiltalen, selskapene nektet å vedta bøtene.

* Aktoratet la onsdag 4. september ned påstand om fem måneders ubetinget fengsel for de tre lederne fra Stabæk, Truls Haakonsen burde sitte 90 dager i fengsel, men få fratrekk på to dager for tid i varetekt. Stabæk Fotball burde ilegges bot på 120.000 kroner og Stabæk Fotball AS burde betale 240.000 kroner.

* Rettssaken startet i Asker og Bærum tingrett 19. august (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.