Torsdag morgen skulle retten i Kisangani etter planen på nytt ta fatt på ankesaken for de dødsdømte nordmennene Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27). Men rettssaken kom ikke i gang som planlagt. Dagen begynte med dårlig vær og mye regn i Kisangani, og det skal ha vært årsaken til forsinkelsen, melder norske medier som dekker saken fra Kongo.

Like før klokka 13 melder TV 2s reporter i Kisangani, Fredrik Græsvik, at dommeren er på plass og at Moland og French også ankommer retten.

NRK.no melder at dommer Pascal Miliba har informert om at det ikke blir tid til Molands forklaring torsdag.

Rettssaken skulle ha startet klokka 9, men på dette tidspunktet var det kun Morten Furuholmen, noen diplomater og norske pressefolk i rettslokalet.

- Ble oppfattet som fornærmelse
Advokat Morten Furuholmen har i forbindelse med ankesaken rådet de to til å forklare seg, en mulighet de to ikke benyttet i første rettsrunde.

Til Aftenposten sier Furuholmen at det at nordmennene ikke forklarte seg i første runde ble oppfattet som en fornærmelse mot den militære domstolen.

Furuholmen tror likevel ikke at den endrede strategien vil føre til at de to blir frifunnet i ankesaken.

- Man kan avgi en forklaring for å begrense domstolens mulighet til å fritt spekulere, selv om resultatet antakelig blir en dødsdom uansett, sier Furuholmen ifølge Aftenposten.no.

Vil forklare seg
Ankesaken mot Moland og French startet tirsdag, men retten tok etter kort tid en pause.

Advokat Morten Furuholmen opptrer i retten bare som observatør, mens nordmennene i denne runden representeres av advokat Guillaume Likwela, ifølge VG Nett.

Furuholmen har siden innledningen av ankesaken jobbet med å skaffe de to nordmennene en ny tolk og håper at retten torsdag vil gi aksept for dette, ifølge Aftenposten.no.

- Vil kreve mer enn 50 mrd. dollar
Dagbladet.no skriver at den kongolesiske regjeringsadvokaten Justin Molima vil opprettholde kravet om giganterstatning mot Norge.

- Sist gang, i forrige runde, ba vi om 50 milliarder dollar. Nå vil vi be om mye mer, uttaler han ifølge Dagbladet.no.