RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Meek, Tore (Scanpix)

Ankesaken utsatt

Sist oppdatert:
Drama i ankesaken mot de to drapsdømte nordmennene i Kongo.

Ifølge TV2s reporter Fredrik Græsvik, som er i rettslokalene i Kisangani, sier en av dommerne i saken at anken til Moland og French ble levert for sent.

- Moland fikk beskjed om å sette seg. Det så ut som han skulle falle sammen, twittrer Græsvik. Men forsøket på å få anken avvist, avvises, ifølge TV 2-reporteren.

Like før klokken to hever dommeren retten og saken er utsatt til torsdag.

Anket
- Vi er ikke norske spioner, vi er ikke drapsmenn, sa de to drapsdømte nordmennene under ankesaken i Kisangani tirsdag, melder VG, på spørsmål fra dommeren om hvorfor de har anket dommen på fem ganger dødsstraff.

- Vi anker fordi vi ikke er enige i dommen, og vi erklærer oss uskyldige på alle punkter, sier Joshua French.

Deretter begrunner advokaten til de to, Guillaume Likwela, anken. Blant annet viser han til at det i dommen hevdes at Moland skjøt sjåføren med et krigsvåpåen, men at det i retten ble vist frem et jaktvåpen.

Slitne
Både French og Tjostolv Moland opplyste til norske medier på stedet før ankesaken startet, at de er slitne etter malariasykdom, og håpet å slippe å måtte stå oppreist når de skulle forklare seg.

Etter flere pauser siden klokken 10 tirsdag, blant annet for å finne tolken, godkjenne journalister, ble retten satt på ny klokken 12.10. Tolken ble tatt i ed og de to nordmennene sto oppreist og presenterer seg for dommerpanelet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Håper på utlevering
Like før klokken 11 ankom French og Moland rettslokalene, denne gang ikledt dress og med kortklippet hår, i motsetning til sist runde. Rundt halv tolv var dommeren på plass, men kort tid etter at retten ble satt ble det en ny pause da det viste seg at tolken manglet.

De to ankom rettslokalet, som er tungt voktet med bevæpnede soldater, sammen med representanter for norsk og britisk UD.

- Vi forventer en dag med formaliteter, men vi vil snakke dersom vi blir bedt om det, sa drapsdømte Joshua French til VG på vei fra fengselet og til rettslokalet.

- Jeg håper på en moderat tone fra aktor og at publikum oppfører seg som folk, fortsatte French og legger til at det er spesielt å være tilbake der de to ble dømt til døden for drap for en drøy måneder siden.

French opplyser overfor at det er han selv som har bedt britisk UD om hjelp, og at de to håper på en løsning som innebærer utlevering til Norge eller Storbritannia.

Samme rettslokale
Nordmennenes norske advokat, Morten Furuholmen, ankom Kisangani søndag. Han møtte i retten litt før klokken ti, og ventet deretter på Tjostolv Moland og Joshua French, som har sittet fengselet siden de ble pågrepet i mai.

Også den drepte sjåførens far, enke og barn møtte i rettslokalet, som er samme sted der saken ble ført første gang.

Les også: Ny rettsrunde i Kisangani

Fem ganger døden
De to ble dømt for drapet på Abedi Kasongo i første rettsrunde i en militærdomstol. De ble også dømt for drapsforsøk, spionasje, ulovlig besittelse av våpen og etablering av kriminelt forbund.

Dommen var dødsstraff på alle de fem tiltalepunktene.

- Klarhet
Furuholmen stiller kun som observatør i retten. Han har rådet de to til å forklare seg, et råd Moland og French sier de vil følge.

- Vi vil prøve å forklare oss overfor dommeren - men også overfor publikum både i Kongo og i Norge - for å få litt mer klarhet i flere av disse mytene som er blitt dannet rundt oss. Kanskje vi kan få litt mer klarhet i vår side av saken, sier French ifølge NRK.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere