*Nettavisen* Nyheter.

Anklager stortingsrepresentant for overgrep

Vest-Agders stortingsrepresentant Henning Skumsvoll (Frp) anklages for sex-trakassering av Frps bystyrerepresentant Beate Helland i Kristiansand. Foto: (Begge foto: Frp)

Vest-Agders stortingsrepresentant Henning Skumsvoll (Frp) anklages for sex-trakassering av Frps bystyrerepresentant Beate Helland i Kristiansand.

22.11.11 10:57

Beate Helland anmeldte Skumsvoll til politiet mandag, og hun viser til tre episoder som skjedde i 2008 og 2009. To hendelser skjedde på Farsund fjordhotell, den tredje under partiets landsmøte i mai 2009, skriver Fædrelandsvennen.

- Hvorfor velger du å gå ut med dette nå?

- Jeg har egentlig vært livredd for å få dette i media, og har nå gått på kompromiss med meg selv. Men jeg hadde ikke noe valg, sier Helland til Nettavisen.

- Først tok jeg det opp med Henning, og oppfattet at han la seg flat og jeg følte at vi kunne gå videre med våre politiske verv. Jeg var interessert å holde skandalen unna media, og fryktet min egen politiske død om dette kom ut. Dette var jo rett før valget. Men når folk i partiet nå bruker saken mot meg som offer istedenfor overgriper, så ser jeg ikke andre muligheter, sier Helland videre.

Hun forteller at Skumsvoll selv har uttrykt at saken «tok litt vel av».

- Det var da Birkedal-saken kom jeg kjente at alt hopet seg opp og jeg ble syk. Derfor tok jeg kontakt med advokat. Henning ønsket at vi skulle løse denne saken oss i mellom, og han ble livredd da advokaten min kom inn i bildet. Da truet han med å sverte mitt navn og rykte. Hans advokat spesielt har vært veldig aggressiv, sier Helland.

- Etter valget nå fikk jeg ikke fortsette i vervet, så jeg hadde ikke noe mer å tape karrieremessig. Da tok jeg kontakt med Henning igjen og ble bare møtt med en hard holdning. Han var villig til å betale penger for å komme ut av det, men det var på betingelse av at jeg ikke fikk kommentere saken om den kommer ut i media, forteller hun til Nettavisen.

«Sjikanerende pengeutpressing»
- Grunnløse påstander, sier Skumsvoll selv til Fædrelandsvennen, og viser til sin advokat, Frp-topp Andreas Bjørn Salvesen i Farsund.

Salvesen mener Helland er ute etter penger, og kaller saken «sjikanerende pengeutpressing».

Fædrelandsvennen har fått tilgang til omfattende korrespondanse i saken – og i flere eposter har Beate Helland sagt at alt skulle bli ok igjen – hvis Skumsvoll endret adferd og sluttet. Det finnes også flere eposter hvor Skumsvoll selv beklager det han har gjort. Han erkjenner at han har oppført seg skammelig og at dette ikke skal skje igjen.

Advokat Salvesen sier dette om hvorfor Skumsvoll erkjente og lovet bedring:

- Det var for å få saken ut av verden, selvsagt. Derfor var han også villig til å betale et beløp for tort og svie. Men når vi til slutt ikke en gang kan få taushet tilbake, da er dette bare bortkastet tid å jobbe videre med.

Helland forteller at hun har hatt mange utgifter til helse og advokat, og bekrefter at hun ønsker erstatning. Men hun påpeker at hun ikke var komfortabel med at Skumsvoll skulle betale seg ut av saken:

- Det føles ikke godt i det hele tatt, og jeg går nå åpent ut slik at dette ikke skjer med flere i partiet. Nå har jeg hatt mye utgifter helse og advokat, så det stemmer at jeg ønsker erstatning. De (Skumsvoll og hans advokat, journ.anm.) ville at jeg skulle betale tilbake erstatningen om dette kom i media. Men det er de som driver med pengeutpressing, og når det skjer er det jo klart at det når media. Den avtalen kan jeg ikke gå med på. Jeg har gått veldig mange runder for å få til en avtale siden vi var kollegaer. Men så fikk jeg et veldig aggressivt brev fra advokaten hans, og da så jeg ingen annen utvei, sier Helland til Nettavisen.

De angivelige sex-overgrepene skal ha skjedd i 2008 og 2009. Likevel sliter Helland med ettervirkningene:

- Jeg har ennå mareritt om menn som kommer inn på rommet mitt, sier hun.

Skumsvoll: - Ikke grunnlag for politisak
Henning Skumsvoll sier til Nettavisen at han ikke ønsker å kommentere anklagene, og viser til sin advokat. Han sier likevel følgende om anmeldelsen fra Helland:

- Selv ser jeg ikke at det er noe grunnlag for at dette skal bli noen politisak. Jeg kan ikke se at det er nok i denne saken til det, men det har blitt anmeldt og så får vi ta det deretter, sier Skumsvoll.

Skumsvoll reagerer på at han bli omtalt med navn og bilde.

- Jeg synes det er veldig rart at enkelte aviser, som Fædrelandsvennen, går ut med navn og bilde og det hele på en anmeldelse. Det synes jeg er litt betenkelig, men jeg kan ikke gjøre noe med det, sier han.

Frp-politikeren sier saken er en påkjenning for hans familie.

- Klart det er en påkjenning for meg, og det er en påkjenning for min familie, sier Skumsvoll.

- Har ikke partiet gjennomgått nok?
Helland forteller at den første responsen på Fædrelandsvennens oppslag om saken i dag, var fra et partimedlem.

- «Har ikke partiet gått gjennom nok? Hvorfor gjør du dette?», var responsen jeg fikk. Men det får være måte på å bli tråkket på. Om de nå fryser meg ut av partiet eller at jeg mister verv, vet jeg ikke. Når det er meg som internt i partiet blir klandret og trakassert, vil jeg ikke skåne noen lenger, konstaterer hun.

Til Farsunds Avis sier Skumsvoll følgende:

- Det skjedde ingenting på landsmøte i 2009. Påstanden går på at jeg skal ha trakassert henne under middagen. Da satt vi ti mennesker rundt bordet. Hvis det var trakassering, kunne hun ha hylt eller skreket. Det gjorde hun ikke. Den påstanden er renspikket løgn, sier Skumsvoll til avisen.

Når det gjelder erstatningsbiten, sier han følgende til lokalavisen.

- Erstatningen var noe som ble tatt opp av advokaten hennes. Ikke for å dekke over noe av det som var skjedd, men for å gi henne oppreisning hvis det er slik at hun har hatt så mye plager i ettertid av de to episodene. Dessuten var det for å få lagt saken død. Det sier seg selv at jeg ikke ønsket hverken anmeldelse eller at saken kom ut i pressen, sier Henning Skumsvoll.

Nettavisen følger saken

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.