*Nettavisen* Nyheter.

Anmeldelse: «FIFA 10»

Med «FIFA 10» leverer EA varene nok en gang.

27.01.10 14:28

Helt siden de møttes for første gang har kampen mellom «FIFA» og «Pro Evolution Soccer» vært knallhard, men hva gjelder selve fotballen har «PES» stukket av med seieren hver gang. Det vil si fram til i fjor, «FIFA 09» var og er et strålende spill og tok over tronen fra sin japanske konkurrent.

Full kontroll

Jeg var veldig spent på hvordan EA skulle klare å forbedre det beste fotballspillet på mange år, og selv om det ikke tar like mange steg fremover er «FIFA 10» absolutt verdt investeringen. I tillegg til de obligatoriske oppdateringene og oppgraderingene hva gjelder grafikk, overganger, spillerlikheter, musikk og lignende, byr EA på et kraftig forbedret kontrollsystem.

Tidligere har spillerne og ballen kunnet bevege seg i en av åtte retninger, noe som har gjort så spillet har føltes stivt og gjort presist spill unødvendig vrient. I «FIFA 10» kan både spillerne og ballen bevege seg i alle 360 grader, som gjør spillet friere og det åpner for kreative løsninger.

Se noen av de nye funksjonene i «FIFA 10»:
(Artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED

Tøffere spill

Blant annet er de veldig mange fintene enklere å utføre (men ikke for enkle, selvfølgelig), du trer deg mer elegant forbi motspillere og pasningene har blitt enda mer presise. Nå går ballen faktisk i nøyaktig den retningen du peker, noe som gjør så «FIFA 10» flyter bedre og er mer underholdende å spille enn forgjengeren.

En annen forandring er at fysikkmotoren har blitt forbedret, spillet har blitt tøffere og ting litt mer tilfeldige. Du kan for eksempel ikke føle deg like trygg på resultatet av en corner som i «FIFA 09», og antall skader og avblåsninger har økt. Heldigvis ikke såpass mye at det blir irriterende.

Ustabile keepere

Noe som er plagsomt, er at keeperne litt for ofte gir inntrykk av å være på bærtur. Selv om EA har skrytt av at de har oppgradert sisteskansens kunstige intelligens, gjør målvakten innimellom de utroligste ting. Jeg har blant annet opplevd at han har stått helt stille og at han har løpt ut under farlige situasjoner.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (EA)

Andre problemer er at frispark fortsatt er litt for vriene og at spillerne dine sliter med å møte ball. Av og til nekter de bare plent, noe som kan være enormt frustrerende.

Mange moduser

Antall spillemoduser har vi derimot ingenting å utsette på, «FIFA 10» er et av de mest innholdsrike fotballspillene noensinne. I tillegg til enkeltkamper og ferdiglagde og hjemmelagde turneringer, er managermodusen tilbake i en kraftig forbedret utgave. Blant annet har overganger og spillerutvikling blitt mer realistisk.

«Live Season 2.0» lar deg spille de samme kampene som favorittlaget ditt gjør i virkeligheten, og hver onsdag oppdateres modusen med overganger, skader og lignende. Foreløpig er dette tilgjengelig for seks ligaer og EA lar deg abonnere på en gratis, resten koster penger. Noen synes kanskje det høres teit ut, men jeg synes det er artig å for eksempel se om jeg spiller bedre enn den virkelige versjonen av et lag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (EA)

I «Virtual Pro» kan du lage din egen spiller, som plasseres på et lag og utvikles etter hvert som han spiller kamper. Du trenger ikke gjøre noe aktivt for at han skal bli bedre, men det er likevel kult hver gang et storlag er interessert i «deg».

Hvis du liker å trene på ulike deler av spillet ditt, har «FIFA 10» mye å by på. Nå kan du sette i gang treningskamper og bestemte typer treninger fra arenaen som dukker opp før menyene.

Krevende motstandere

Treningen kommer godt med for motstanden er tøff, i hvert fall på de høyere vanskelighetsgradene. Du må virkelig yte maks for å komme noen vei, hvert eneste mål og vellykkede taktiske manøvre smaker skikkelig godt.

Likevel lærer du deg etter hvert hvordan maskinen tenker, og når det skjer er det deilig at flerspillerdelen fungerer brillefint. Opptil syv kan spille mot/med hverandre lokalt, mens tyve stykker kan kjempe online.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (EA)

En ny vinner

Akkurat som forgjengeren er ikke «FIFA 10» perfekt, men nå er det ikke langt igjen. Det eneste jeg har å utsette på spillet og som ødelegger for toppkarakteren er at antall keepertabber er litt for høyt, frispark er fortsatt litt for vanskelige og spillerne sliter av og til med å møte ball.

Med unntak av det er «FIFA 10» strålende og det beste i serien til nå. Grafikken er nydelig, det nye kontrollsystemet gjør så spillet flyter bedre og er mer underholdende, den forbedrede fysikkmotoren sørger for mer uforutsigbarhet, og takket være de mange modusene kommer du ikke til å gå lei på en god stund.

Les flere saker om spill på forsiden av Spillmagasinet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.