RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Microsoft/Epic Games)

Anmeldelse: «Gears of War 2»

Sist oppdatert:
«Gears of War 2» er potent, actionfylt skytemoro på sitt beste. Men vi har jo sett det før.

Da «Gears of War» ble sluppet til Xbox 360 omtrent på denne tiden i 2006, kjempet verdenspressen om å overgå hverandre i superlativer. Spillet har også en gjennomsnittlig karakter på 94 av 100 poeng både på Gamerankings.com og Metacritic.com.

MER FRA SPILLMAGASINET.NO: Kommer «absolutt ikke» til PC | Bli med bak «Gears of War 2» | «Gears of War 2» lekket på nett | Alt om «Gears of War 2» | Alle videoene til «Gears of War 2»

Forventninger til hva barskingen Marcus Fenix og hans Delta Squad finner på i «Gears of War 2» er derfor enorme. Etter ti timer med sprutende blod, motorsagmassakre, flygende kroppsdeler og kjøttbiter fra umenneskelige monstre i et mørkt, lite rom i en leilighet på Majorstua kan vi egentlig bare si: Gled deg!

Dette bildet er fra en av de første brettene i «Gears of War 2» hvor Delta Force er på vei over fjellene for å angripe locustforsterkninger. Kulene flyr lavt og du må forsere både luftangrep, kaprede kjøretøy, motorhavari og brumacer før du når målet. Herlig!
Dette bildet er fra en av de første brettene i «Gears of War 2» hvor Delta Force er på vei over fjellene for å angripe locustforsterkninger. Kulene flyr lavt og du må forsere både luftangrep, kaprede kjøretøy, motorhavari og brumacer før du når målet. Herlig!

Samtidig, vi unnslapp ikke følelsen av å ha sett det meste før. Alt det som var unikt med «Gears of War» er ikke lenger unikt i «Gears of War 2». Våpnene er stort sett de samme, Marcus er seg selv lik og bevegelsene og måter å skjule seg på er ikke lenger like imponerende. Men som gutta i Epic Games antakelig har tenkt: If it ain’t broken, don’t fix it.

Historien

Historien i «Gears of War 2» er lagt til at halvt års tid etter det forrige spillet. Menneskene har fortsatt kampen mot Locust-rasen og fyrt av gigantiske lasere fra verdensrommet i et siste krampaktig forsøk på å bli kvitt dem for godt. Hordene så endelig ut til å være slått. Men - i virkeligheten gikk de under jorden og bygde seg sterkere og større en noensinne. Nå er locustene tilbake og menneskene er drevet tilbake til Jacinto, den eneste gjenværende trygge byen på jorden.

Marcus Fenix er tilbake for nok et brutalt oppgjør med locustene i «Gears of War 2». Du kontrollerer Fenix i tredje person, som du ser på bildet over.
Marcus Fenix er tilbake for nok et brutalt oppgjør med locustene i «Gears of War 2». Du kontrollerer Fenix i tredje person, som du ser på bildet over.

Locustene har så langt ikke klart å begrave Jacinto slik de har gjort med de andre storbyene på jorden. Med et hemmelig våpen forsøker de nå å grave tilstrekkelig rundt byen slik at den likevel skal forsvinne for alltid. Mye av «Gears of War 2» foregår på jordoverflaten, men for å hindre monstrene i å lykkes drar Marcus Fenix og gjengen hans ned under jorden med spesialbygde jordheiser kalt grind lifts.

Her bygger spillet seg opp til sitt klimaks og på veien dit er det riktig så mye kult du får oppleve uten at vi kan si for mye uten å avsløre historien samtidig.

«Gears of War 2» er et rett-fram-etter-nesa-spill. Du har ingen stor åpen verden å utforske, men beveger deg gjennom spillet fra a til b, gjennom kapittel etter kapittel. Dette gir Epic Games mulighet til å fortelle en fengende historie på veien og det er tydelig at de lagt mye arbeid ned i fortellingen.

Hver av figurene du møter i spillet, de fleste våpenbrødre av Marcus Fenix, har en egne roller å fylle og gjør spillet til noe mer enn bare et skytespill. Spesielt har figuren Dom, som leter etter sin forsvunne kone, en sentral rolle. Til tross for overraskende vendinger og skjebner er de parallelle historiene likevel bare staffasje og øker ikke spillets faktiske dybde.

Dersom du ikke gidder og gjemme deg bak vegger og steinblokker kan du ta bruke en Lucust som «kjøttskjold». Du beveger deg sakte og har kun ett våpen tilgjengelig på denne måten, men du komme tett innpå fienden.
Dersom du ikke gidder og gjemme deg bak vegger og steinblokker kan du ta bruke en Lucust som «kjøttskjold». Du beveger deg sakte og har kun ett våpen tilgjengelig på denne måten, men du komme tett innpå fienden.

Større, tøffere, mer «bad ass»

Epic Games har ikke lagt skjul på «Gears of War 2» er som originalen, bare større og bedre. Det har de rett i, men om du tror at spillet skal være dobbelt så bra, må du tro om igjen. Det skal vel også godt gjøres.

En rekke forbedringer likevel er gjort. Grafikken og fysikken er naturligvis forbedret. Du har flere våpen og kan avlive fiendene på en lang rekke interessante måter. Vi fant aldri en våpenkombinasjon som i praksis overgikk maskingeværet med motorsag og rifle med kikkertsikte, men om du er velvillig anlagt har du flere eksplosiver å leke deg med.

Du kan for eksempel røske løs digre, fastmonterte maskingevær fra vaktposter og herje rundt med disse. Du blir imidlertid veldig treg og de er ekstremt unøyaktige. I nærkamp er det likevel lite som står imot deg med denne under armen og de er veldig kjekke i kamper mot brumacene – som nå kan skytes!

Mye av «Gears of War 2» utspiller seg under jorden, hvor locustene har sitt hovedkvarter.
Mye av «Gears of War 2» utspiller seg under jorden, hvor locustene har sitt hovedkvarter.

På et av brettene måtte vi også ta i bruk en granatkaster for å få bukt med fiender på lang avstand. I resten av spillet fantes dessverre ikke våpenet (vi fant det i alle fall ikke). Mer interessant er derfor en slags bue som skyter et prosjektil med eksplosiver inn i kroppen og sprenger etter en stund. Men oftest er dette våpenet for tregt, og har heller ikke den samme rekkevidden som rifla.

Den halvautomatiske maskinpistolen Gorgan er imidlertid et funn og erstatter pistolen din. Når du griper tak i en Locust og bruker ham som skjold, har du nemlig bare pistolen tilgjengelig. Et maskingevær er naturligvis mye mer effektivt.

Med motorsaga kan du også kjapt og effektivt dele fiendene i to i kaskader av blod og gørr eller du kan trampe hodet i stykker på locuster som ligger nede, men ennå ikke er døde. Animasjonene og fysikken er mye bedre med blod og kjøttbiter som rives løs og deiser i bakken når du skyter løs på større monstre. Armer og ben flyr naturligvis på de vanlige fotsoldatene også.

Se hva Epic Games sier om våpnene i «Gears of War 2»
(Artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED
video_embed(11037,1);

Se flere spillvideoer her

Selv om mesteparten av «Gears of War 2» naturligvis dreier seg om å tømme magasin etter magasin med kuler i fienden, byr «Gears of War 2» på oppgaveløsning også. I en nedlagt forskningsstasjon må du for eksempel snike deg forbi en del automatiserte forsvarsmekanismer. Tenker du deg ikke om, er du død ...

Konklusjon

«Gears of War 2» er som «Gears of War» bare større, penere, enda mer voldsomt med flere våpen og avlivningsmetoder og med en spennende historie å følge. Det er over to år siden sist vi fikk leke oss med det ekstremt eksplosive skytespillet og vi er på ingen måte lei av Marcus Fenix og gjengen hans. Spillet er en sikker vinner.

Enkelte ting, som Doms sidehistorie hvor han skal finne kona si, er der for å gjøre spillet lengre, og tilfører ikke spillet noe egentlig dybde. På en annen side er «Gears of War» rett fram skyteporno og da er ikke historien det aller viktigste. Løp og kjøp, hjem og drep.

32

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere