*Nettavisen* Nyheter.

Anmeldelse: «Heavy Rain»

Den psykologiske actionthrilleren «Heavy Rain» viser at grensen mellom spill og film holder på å viskes ut.

16.02.10 13:02

BILDER:Se 80 bilder fra «Heavy Rain» lenger ned i artikkelen.

På listen over stygge ting du kan kalle et spill, ligger «interaktiv film» farlig nær toppen. Vanligvis blir vi henvist til tilskuerrollen og må lide oss gjennom elendige mellomsekvenser, før vi får servert et meget begrenset utvalg muligheter for hva figurene skal gjøre.

SAMLESIDE: Alt om «Heavy Rain»

Regissør og skuespiller

«Heavy Rain», derimot, er en interaktiv film i ordets rette forstand og bygger videre på den fantastiske grunnmuren fra «Fahrenheit», utvikleren Quantic Dreams forrige spill. Du er både regissør og skuespiller, og bestemmer hvordan historien skal utvikle seg, og hele tiden hva de fire spillbare figurene skal gjøre.

Historien handler om en seriemorder med sans for unge gutter og hvordan handlingene hans påvirker de rundt, og jeg sier ikke mer om fortellingen enn at den er voksen, spennende, interessant og gripende. Mye fordi jeg ikke vil avsløre noe, men mest fordi din og min rute gjennom «Heavy Rain» kommer til å være ulik.

Se gameplay fra «Heavy Rain»:
(Artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED

Bøy og tøy

Akkurat som i «Fahrenheit» lar Quantic Dream deg bøye og tøye historien, og det fungerer mye bedre denne gangen. Handlinger (eller mangel på) kan påvirke hendelser langt fram i tid og selv om en eller flere av de spillbare figurene dør, er det ikke «Game Over». Istedenfor skrives de bare ut av historien og resten av spillet tilpasser seg det som har skjedd.

Takket være dette har «Heavy Rain» en utrolig gjenspillingsverdi, det skjer noe nesten hele tiden, du har mange valgmuligheter og antall varianter av historien er enormt. De rundt ti timene du bruker første gangen gjennom er egentlig mest som oppvarming å regne.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fantastiske figurer

Heldigvis er de aller fleste hendelsene interessante og mange bidrar til å gjøre så du utvikler et nært forhold til de spillbare figurene. I motsetning til i de fleste andre spill er det ikke mest spektakulære situasjonene som har mest å si, men de mer rolige.

En av de spillbare figurene, arkitekten Ethan Mars, er faren til ett av ofrene. Første gang du styrer han skal du stå opp, dusje, leke med ungene og arrangere barnebursdag. Kombinert med fantastisk stemmeskuespill og en glimrende dialog, gjør utviklerne med dette så du lever deg mer inn i rollen som denne personen.

Tilsvarende, men likevel veldig forskjellige situasjoner dukker også opp for privatdetektiven Scott Shelby, FBI-agenten Norman Jayden og journalisten Madison Paige. Under min første gjennomspilling ble en av figurene tatt av dage, noe som faktisk føltes litt trist.

Figurene du møter holder for det meste samme høye kvalitet. Enkelte er sympatiske og du får med en gang lyst til å hjelpe dem, mens andre er så grusomme at nakkehårene reiser seg. Blant annet møter du en psykopat som etser seg fast både i hukommelsen og på netthinnen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Flytsone

Sammen med en regi som gjør enkelte filmer til skamme, den glimrende historien og de fantastiske figurene, sørger det kreative kontrollsystemet for at «Heavy Rain» er en engasjerende opplevelse og flyter som en drøm. Hva en knapp eller bevegelse gjør er avhengig av omgivelsene rundt deg og er knyttet til selve handlingen.

Du får følelsen av å styre figurene mer direkte enn i andre spill, og siden «Heavy Rain» hele tiden sier fra hva knappene gjør blir det aldri stopp. En annen stilig ting er at spillverdenen er utrolig interaktiv, det er masse ting du kan gjøre eller fikle med som ikke har noe å si. Takket være dette blir omgivelsene levende og interessante å utforske.

Påkostet produksjon

Hvis du har fulgt «Heavy Rain» en stund har du antakeligvis fått med deg at utviklerne har skrytt mye av teknikken, og heldigvis klarer de å innfri.

Grafikken i «Heavy Rain» er nydelig og detaljert, for eksempel er ansiktsanimasjonene de mest livaktige i noe spill noensinne.

Klikk på bildet for å forstørre.

Musikken holder også samme klasse og stemmeskuespillet er utrolig. Riktignok er det noen som ikke helt leverer varene, men de blir fullstendig overskygget av resten av skuespillerne.

Ikke så fritt

Dessverre er ikke «Heavy Rain» perfekt og det største minuset er at følelsen av at du har full kontroll av og til slår sprekker. Enkelte ganger lar ikke spillet deg gjøre det du vil eller det du føler er mest naturlig, noe som blir utrolig synlig og litt irriterende når resten får det til så bra.

Et annet «problem», som for øvrig ikke har noe å si for karakteren, er at «Heavy Rain» så absolutt ikke er for alle. Hvis du for eksempel bare liker å løpe rundt og skyte eller kjøre bil, er ikke dette noe for deg.

Must i samlingen

«Heavy Rain» er spennende, engasjerende, interessant, lekkert, voksent, nyskapende og stort. På tross av enkelte feil - liker du gode historier og har lyst til å oppleve noe nytt, løp og kjøp.

NB! «Heavy Rain» slippes eksklusivt til PS3 den 24. februar 2010.

Se alle bildene vi har fra «Heavy Rain»:

619

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag