*Nettavisen* Nyheter.

Anmeldelse: «Napoleon: Total War»

Glem Cæsar og Aleksander den store. Nå er det Napoleon som gjelder.

01.03.10 10:47

«Total War»-serien har vært en glitrende kombinasjon av strategisk action og ren strategi. Balansen mellom heseblesende kamper og strategisk utvikling av dine landområder har vært gjort på en forbilledlig måte. På den ene siden må du bygge ut dine byer «Civilization»-aktig, mens du på den andre siden må lede troppene dine i actionfylte slag.

Slår småguttene

Denne gangen har folkene bak «Total War» kastet seg over Napoleon Bonaparte og hans tre store kampanjer (Nord-Italia, Egypt og så Europa). Der man tidligere har leflet med smågutter som Aleksander den store og Cæsar tar man her for seg godgutten selv av hærførere.

Historieinteresserte kan sikkert ta opp diskusjonen rundt akkurat hvem som var størst, men det er uten tvil at Bonaparte levde i den mest interessante tiden - rent krigsmessig teknologisk.

Klikk på bildet for å forstørre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Historisk riktig

Dette «Total War»-spillet er også det mest historisk riktige, noe som betyr at det også er spillet som er minst fleksibelt i hovedkampanjen. Der man tidligere kunne skrive historien på nytt er det mer her å prøve å gjøre det Bonaparte klarte. Som i seg selv er en stor utfordring.

I Coalition's Grand Campaign kan du velge mellom fire makter som prøver å ta opp kampen mot Bonaparte. Her er det noen større muligheter for å skrive historien på nytt. Det hadde vært interessant å prøve noen av de små nasjonene, men det kommer vel så snart folket har laget sine modifikasjoner.

Flerspiller

Den store nyheten (det er noen små i interface og kunstig intelligens, men de er små) er at man kan spille sammen med andre i kampanjer. Det fungerer overraskende bra, spesielt siden man får noe å gjøre mens man venter på eventuelle treginger. Det beste er at du kan ta over kontrollen over de du spiller mot har skal kjempe mot i actionkampene. Moro.

Grafikk og lyd

Det er skjedd noe stilistisk med grafikken som fungerer godt (bedre enn før) og som vanlig er lyden atmosfærisk. Jeg skjønner ikke bæra av hva mine soldater ytrer på fransk, men det er jo gøy.

Klikk på bildet for å forstørre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Men...

Uansett hvordan man vrir på det så er dette mer en ekspansjon og utvidelse enn et helt nytt spill. Det er ikke mange nyheter fra Empire, selv om de små justeringene er gode. Selv om det står NB! Dette spillet er ikke en påbyggingspakke og kan spilles uavhengig av tidligere «Total War»-spill hos Platekompaniet så koster det akkurat det samme. Likevel - det har like mye innhold som tidligere, så hvis du ikke forventer deg en revolusjon (hehehe) så er det noe for deg.

Bonaparte er anbefalt

Hvis du liker «Total War» vil du ikke bli skuffet. Skulle det være slik at du ikke har prøvd noen «Total War»-spill før (HÆ?) så er dette et fint sted å begynne. Spesielt siden man denne gangen har laget en virkelig god tutorial. Muligens på tide. Samtidig vil man gjennom å spille hovedkampanjen få tilgang til de forskjellige funksjonene i spillet del for del, noe som igjen gjør det litt enklere å være ny.

Det verste er at du faktisk lærer en god del også. Og så er det bare å begynne å synge:

Napoleon med sin hær over Alpene dro.

Napoleon med sin hær over Alpene dro.

Napoleon med sin hær, ja, Napoleon med sin hær, Ja, Napoleon med sin

hær over Alpene dro.

Og da de kom til toppen så møtte de en hær....

Og det var over fire tusen drabelige menn....

Og alle hadde luer med store dusker i....

Og alle hadde jakker med blanke knapper i....

Og alle hadde flasker med melkeskvetter på....

Og alle hadde bukser med røde renner i...

Og alle hadde tresko med firtom spiker i ....

Og alle hadde votter med store huller i....

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.