RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Anmelder fiskeoppdretter

Sist oppdatert:
Norges Jeger og Fiskerforbund og World Wildlife Fund anmelder nå Marine Harvest etter at 400.000 laks rømte i forrige uke.

Oppdrettsanlegget i Tustna på Nord-Møre fikk store problemer under stormen på Nord-Vestlandet i forrige uke. Rundt 400.000 laks på 2,5 kilo hver forsvant fra mærdene. Dette kan få enorme konsekvenser for villaksen i området.

Det har fått NJFF og WWF til å reagere. Nå anmelder de opdrettsanlegget for faunakriminalitet.

Ren rutine
- Vi gjør dette som en ren rutinesak. Vi ser at det er skjedd en rømming, og så lenge vi ser rømminger som miljøkriminalitet, går vi til anmeldelse. Men særlig i dette tilfellet der det er en så enorm rømming. Så får politiet avgjøre om det er kriminalitet, sier informasjonssjef Espen Farstad til TV 2 Nettavisen.

Han understreker at mengden rømt fisk er så stor at det kan være vanskelig for folk flest å fatte omfanget av det.

- Det tilsvarer det samlede tilsiget av villaks til Norskekysten hvert år. Og når vi vet at bare halvparten av dette går opp i elvene, så kan man få en viss oversikt.

Enorm mengde
Tidligere i sommer rømte det rundt 200.000 laks i Altafjorden, bare en knapp mil fra den berømte Altaelven. Dermed har det i år rømt 6-700.000 laks fra norske anlegg.

- Nå må denne kriminaliteten bli tatt mer alvorlig. Oppdrettsnæringa sier de tar rømmingsproblematikken alvorlig. Likevel skjer dette år etter år. Vi kan ikke forstå dem i hjel heller. Vi må jo regne med at stormer kommer langs vår værharde kyst.

- Jeg mener dette med nasjonale laksefjorder er en veldig god idé. Da forbeholder vi noen fjorder for villaksen. Å få oppdrett opp på land tror jeg har lite for seg. Det er blitt en så enorm industri at de blir veldig vanskelig, mener Farstad.

Teknologi
Han påpeker at det nå finner teknologi for å gjøre anleggene sikrere.

- Jeg tror nok man må kreve bedre teknologi også for gamle anlegg. I dag må alle nye anlegg fylle visse krav. Vi mener alle anlegg må oppfylle dette, avslutter Farstad overfor TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere