Gå til sidens hovedinnhold

Anmelder lege etter konas selvmord

- Han har drept et menneske, sier ektemannen.

Høsten 2006 begikk Kari Beathe Firdaous selvmord ved pilleoverdose på Øvre Eiker i Buskerud. Ektemannen Markus Firdaous har anmeldt både fastlegen som skrev ut medisinene, og Drammen psykiatriske senter (DPS),

Legen skrev ut nærmere 400 tabletter til kvinnen som hadde vært psykisk syk i flere år.

- Hun prøvde å ta livet sitt to ganger tidligere. Det forelå en avtale om at jeg skulle ta vare på alle medisinene hennes, sier ektemannen til Nettavisen.

Avtalen ble gjort med DPS, og sendt skriftlig til fastlegen. Altså kjente han til avtalen. Statens helsetilsyn konkluderer med at legen ikke fulgte god praksis, men at handlingen er forsvarlig.

- Det er ubegripelig for meg. Kona mi sa til fastlegen at så lenge hun ikke hadde piller tilgjengelig overlevde hun, men var det piller tilstede tenkte hun selvmord. Hvordan kan man skrive ut resept på 400 piller til en slik person?, spør Firdaous.

- Han har drept henne. Rett og slett. Jeg blir gal og sint på alt, tilføyer han.

- Ansvarlig for hennes død
Firdaous advokat, Maggi V. Rødvik, kan ikke fatte og begripe at lege og psykiatrisk senter ikke har grepet inn.

- Jeg mener at både fastlegen og DPS kan holdes ansvarlig for Kari Beathes død, sier hun til Drammens Tidene.

Kari Beathe skal ha fortalt legen at hun hadde mistet resepten på antidepressive medisiner, og dermed måtte ha ny. Som sagt så gjort - til tross for at DPS var ansvarlig for all medisinering. Uken etter hadde Kari Beathe time hos psykolog hos DPS. Både her og hos fastlegen snakket hun om selvmordsønsker

- Da er det ufattelig at ingen av dem griper inn!, sier Rødvik.

Endret journalen
Firdaous fant ut at legen hadde endret konas journal over ett år etter at hun døde.

- Jeg fant noe mistenkelig i journalen, og ville sammenligne med journalen som var sendt til helsetilsynet. Etter sammenligning ble det slått alarm, sier Firdaous til Nettavisen.

Helsetilsynet finner dette kritikkverdig, og konkluderer at legen har brutt helsepersonloven og journalforskriftene. Likevel får endringen ingen konsekvenser for ham, melder DT.

Rødvik har på vegne av ektemannen og hans tre barn fremmet et erstatningskrav. I erstatningssaken foreligger det en spesialistvurdering. Denne har Nettavisen fått tilgang til. I den medisinske vurderingen står følgende:

«Foreligger det overvekt av sannsynlighet (mer enn 50%) for at selvmordet i dette konkrete tilfellet kunne ha vært avverget ved andre tilgjengelige behandlingstiltak?Svar: For den sakkyndige fremstår det som at selvmordet i dette konkrete tilfellet med sannsynlighetsovervekt kunne vært avverget.

- En skam for Norge
Avdelingssjef hos DPS, Carsten J. Bjerke, tar anmeldelsen til etteretning, og sier til DT at han forholdet seg til Helsetilsynets konklusjon.

- Den hendelsen er nøye gjennomgått av Helsetilsynet. Tilsynet konkluderte med at DPS har opptrådt forsvarlig i behandlingsforløpet, sier han.

Firdaous sier til Nettavisen at han er skuffet over helsetilsynet.

- Statens helsetilsyn er en skam for Norge. Hadde jeg ikke stått på ville ingenting skjedd. Det er et rent mareritt å gå gjennom, men jeg gjør det for mine barn, samt andre som opplever lignende, avslutter han.

Da Nettavisen kontaktet legen lørdag ettermiddag tok hans kone telefonen. Ingen ville kommentere saken.

Reklame

Nå gjør du utrolige kupp på vinterutstyr og vinterklær