RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Anmeldt for atomdumping i Norge

Oslo (NTB): Et norsk selskap er anmeldt for å ha hjulpet til da tusenvis av kasserte radioaktive røykvarslere fra Irland ble forsøkt smuglet inn i norske returmottak.

- Det er ulovlig å importere radioaktivt avfall til Norge uten godkjenning, og det skal svært gode grunner til for at vi skal godkjenne slik import, sier rådgiver Ronny Lystad i Statens strålevern til Aftenposten.

Likevel dukket 5.000 ioniske røykvarslere - klassifisert som radioaktivt avfall - opp hos returselskapet RENAS på forsommeren. Direktøren tok kontakt med Statens strålevern, som sammen med Tollvesenet sporet opp forsendelsen fra Dublin-avdelingen til Siemens.

Statens strålevern mener industrikonsernet har forsøkt å dumpe røykvarslerne i Norge gjennom et samarbeid med det norske selskapet Autronica.

Etter det Aftenposten erfarer, mistenkes Autronica for å ha tatt imot en godtgjørelse fra Siemens for at de skulle gjøre jobben med å bli kvitt spesialavfallet i Norge.

Det benektes av selskapets administrerende direktør Frode Lund. Om forsendelsen fra Siemens sier han at «de har sendt noe de ikke skulle». Men så, i stedet for å kaste røykvarslerne på søppelfyllinga, valgte Autronica å få dem inn i det norske retursystemet, hevder han. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere