Anmeldte Hafslund

Foto: Vigdis Von Ely (Privat)

Etter to forsøk fikk endelig Velferdsalliansen levert politianmeldelsen etter dødsfallet i Bærum.

27.01.10 07:15

Etter at det ble kjent at en eldre mann frøs i hjel i sitt hjem i Bærum, etter at Hafslund hadde stengt strømmen, valgte Velferdsalliansen tirsdag å gå til anmeldelse av Hafslund og Bærum kommune.

Les også:- Politiet må etterforske Hafslund

De trappet først opp hos politiet i Drammen, men fikk beskjed om at de der hadde kapasitetsproblemer. Dermed gikk turen til Sentrum politistasjon i Oslo, hvor anmeldelsen vil bli sendt til Asker og Bærum politidistrikt. Nå håper Velferdsalliansen at saken får følger både for strømleverandøren og de kommunale myndighetene.

Mange minusgrader
Det var 24. november at Hafslund stengte strømmen på grunn av en ubetalt regning på 3057 kroner. I anmeldelsen heter det blant annet at «Hafslund burde satt på strømmen da kuldeperioden satte inn.» De viser til en gradestokk som til stadighet har krøpet under minus 20 kuldegrader i januar.

- Det er spesielt framgangsmåten til Hafslund vi reagerer på. Den er hårreisende, siden de selv påstår at de ikke kutter strømmen når temperaturen er under 10 minusgrader. Har de forsket på at det er akkurat denne temperaturen som er kritisk? spør Johanna Engen, sosialpolitisk nestleder i Velferdsalliansen til Nettavisen.

- Vi lurer veldig på hvilke kriterier som legges til grunn for at det er nettopp denne temperaturen som bestemmer om selskapet skal slå av strømmen eller ikke. Norge går jo inn i polare strøk og temperaturene varierer også veldig. Derfor kan det gjerne være minus 20 grader dagen etter at strømmen er borte.

Engen håper politiet også ser på hvorfor Hafslund ikke sendte en eneste bekymringsmelding til kommunen da de ikke fikk kontakt med mannen. Da saken ble kjent i media uttalte informasjonsdirektør i Hafslund, Karen Onsager, til Nettavisen at de hadde vært på døra til mannen før strømmen ble kuttet.

Krever andre metoder
Nå tror hun det kommer flere saker fram i media. For Velferdsalliansen er det uakseptabelt at strømmen stenges som et middel for å kreve inn penger.

- Strøm må alle ha. Om regningen ikke blir betalt, må det være andre metoder som kan tas i bruk. Strømleverandørene kan ta kontakt med hjemmehjelp eller sosialkontor. Det må lages rutiner som gjør det unødvendig å skru av strømmen.

Engen påpeker at Hafslund og andre strømleverandører ikke nødvendigvis kjenner til hvorfor regningene ikke betales.

Hafslund presiserer ovenfor Nettavisen at de har fulgt de lover og regler som gjelder. Et dødsfall er allikevel så alvorlig at de må revurdere sine rutiner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Minus 0,3 grader
Dagen Hafslund stengte av strømmen til 72-åringens bolig på Bærums Verk i Bærum, målte værstatistiker Bernt Lie på Dønski i Bærum minus 0,3 grader klokken 19.00. Lies målestasjon ligger 59 meter over havet, mens den avdøde 72-åringens bolig ligger temmelig nøyaktig 200 meter over havet. Der kan det ha vært enda kaldere den dagen da Hafslund tok strømmen.

- I løpet av natten var den laveste temperaturen her på Dønski minus 1,0 grad, sier Lie til Nettavisen.

Lie har målt temperaturen i Dønski, som ligger cirka 5 km i luftlinje fra Bærums Verk, i snart 40 år. Han opplyser at han både 2. og 3. desember i fjor målte minimumstemperaturer ned mot 10 kuldegrader.

- Folk flest overlever
Torvind Næsheim, overlege i anestesi ved Universitetssykehuset i Tromsø, sier til Nettavisen at folk flest vil overleve å bo i bolig med minusgrader enn vinter.

- De aller fleste vil kompensere for en lav romtemperatur ved å kle seg riktig og ved å øke kroppens varmeproduksjon ved å være i aktivitet og spise nok. Friske personer er i stand til å øke sin varmeproduksjon med hele 500 prosent, men eldre og syke har ofte ikke like stor kapasitet, sier Næsheim.

Han forteller at det ikke er uvanlig at eldre personer blir nedkjølt ved normal romtemperatur, om de f.eks. blir liggende på grunn av benbrudd.

- Stort sett kan man strenge av strømmen til en bolig og det vil gå bra, men i noen få tilfeller vil uheldige omstendigheter medvirke til at personen som bor der har liten evne til å kompensere for at det blir kaldt, sier Næsheim.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.