*Nettavisen* Nyheter.

Anmeldte trygdemisbruk for 70 millioner

Rekordmange misbruker det norske trygdesystemet. I 2005 anmeldte trygdeetaten 20 prosent flere og avdekket 50 prosent større beløp enn i 2004.

19.05.08 00:16

(Illustrasjonsbilde)- At arbeidsgivere benytter svart arbeidskraft slik at kontrollmulighetene elimineres, gjør situasjon enda mer alvorlig. Mange av sakene får da en tredobbel effekt av bedrageri; feilaktig utbetaling av stønad, unndratt skatt og manglende innbetaling av arbeidsgiveravgift, sier trygdedirektør Nanna Stender.Siden Rikstrygdeverket styrket kontrollen for fem år siden har anmeldte misbruk av sykepenger nær tidoblet seg.- Dette er alvorlige brudd på tillitsforholdet mellom trygdeetaten og mottaker av stønad, og et angrep på en av de viktigste velferdsordningene i vårt samfunn, sier trygdedirektøren.Siden Rikstrygdeverket styrket arbeidet med trygdemisbruk i 2001, er 1 480 personer anmeldt for trygdemisbruk av til sammen ca 210 millioner kroner. Størst økning er knyttet til sykepenger og uførepensjon.Ikke så syke allikevel

Anmeldt misbruk av sykepenger og uførepensjon har økt med 35 prosent fra 2004 til 2005, og utgjør nå ca 55 prosent av alle anmeldelser.Sykepenger og uførepensjon utbetales til yrkesaktive personer som på grunn av sykdom eller skade har bortfall av arbeidsevnen, helt eller delvis.Nå viser det seg altså at ikke alle som blir erklært uføre er så syke allikevel. Fellestrekk for de anmeldte personene er at de er erklært 100 prosent arbeidsuføre samtidig som de er i inntektsgivende arbeid, som regel svart arbeid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.