Ann Veronica Bækkevold fikk seg en overraskelse da hun tok seg en tur i andre etasje hjemme hos seg selv på Råde i Østfold. Der lå det nemlig en død, gigantisk veps.

- Sønnen min sa at han hadde jaktet en gedigen veps i andre etasje, og jeg hadde verken sett eller hørt den. Kjenner jeg han rett så har han løpt rundt og hoia, fordi han er livredd insekter, sier Bækkevold til Nettavisen.

- Herregud er det en veps?

Noen dager senere hadde sønnen dratt på ferie, og da var Ann Veronica en tur oppe i andre etasje.

- Da så jeg noe stort i sidesynet og hoppa litt til. Så kikka jeg bort og tenkte «herregud er det en veps?». Da hadde den dødd da, forteller Bækkevold.

Hun tok den med ned til første etasje, og tok et bilde av beistet. Bækkevold tenkte at vepsen var usedvanlig stor, men hun hadde ingenting å sammenligne den med.

- Så går det cirka 20 minutter før det flyr inn en vanlig veps. Da tenkte jeg at måtte ha den for å se forskjellen, så da begynte jeg å jakte på den, sier hun.

Bækkevold fikk tilslutt tak i vepsen, som dessverre måtte bøte med livet. På spørsmål om hun tidligere har sett en så stor veps hjemme svarer hun at dette var første gangen.

- Jeg har ikke sett sånne før!

Se video og informasjon om «monstervepsen» øverst i saken!

Finnes ikke i hele Norge

Vepsen er av typen geithams ifølge Magne Flåten som jobber med å bistå kartleggere med å registrere artsfunn i miljøorganisasjonen Sabima. Han opplyser at fjorårets varme bidro til at vepsene klarte seg bra.

- Jeg får derfor stadig henvendelser om geithams, men de finnes altså ikke i hele Norge, bare her i Sørøst-Norge, sier Flåten til Nettavisen.

Han forklarer at geithams er en stor, selvsikker og rolig veps, som stikker sjeldnere enn andre veps.

- Hvis man roter i boler, klemmer eller skader dem så har de et smertefullt stikk, sier Flåten.

Geithamsen samler insekter som mat til larvene, gjerne andre stikkveps og insekter med litt størrelse på.

- «Drivstoffet» for voksne veps er sukker som for andre veps, og om høsten kan man se dem på moden frukt, gjerne med gjæret saft. Der kan de også finne andre insekter som bytte, opplyser Flåten.