Gå til sidens hovedinnhold

Anna Cory mistet inntekten på grunn av Trumps «shutdown»: - Så forandret alt seg

Shutdown i USA:

Anna Cory startet innsamlingsaksjon etter at storavis oppdaget at hun skulle selge tingene sine på nettet. Mange sliter på grunn av nedstengingen i USA.

LOS ANGELES (Nettavisen): Fortsatt holdes deler av statsapparatet i USA stengt som følge av Donald Trump og demokratenes krangling om penger til den omstridte og omdiskuterte muren ved Mexico-grensen.

Den nåværende «shutdown» er nå den lengste i USAs historie, og over 800.000 statlige ansatte har blitt nødt til å ta ut permisjon eller jobbe uten lønn.

En av dem er Anna Cory, som jobber som biblioteker ved den føderale etaten EPA (Environmental Protection Agency). Hun hadde siste dag på jobb 28. desember, før nedstengningen tvang henne til å ta ubetalt permisjon.

- Jeg var ikke forberedt på at den skulle være så lenge. Det tror jeg ikke noen var, sier Cory til Nettavisen.

«Alt» ble forandret

Anna Cory har kontrakt via en annen føderal etat, og det var de som ga henne beskjeden like etter jul. Cory fikk melding om at hun kunne jobbe to dager til, men så var det slutt så lenge nedstengingen foregikk.

- Jeg ble veldig nervøs. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre. Man vet ikke noe fra en dag til en annen. Man kan jo bli kalt inn, sier Cory, som har vært med på en «shutdown» tidligere. Da varte den bare noen dager.

Cory fikk siste lønning første fredag i januar. Den var for jobben hun hadde gjort i desember. På grunn av usikkerheten rundt neste lønning, valgte hun å gå til et drastisk skritt.

- Jeg bestemte meg for å selge noen ting på nettet. Jeg tenkte det var fint å ha penger til mat og bensin. Jeg ville beskytte pengene jeg allerede hadde, men jeg måtte betale regninger. Så forandret alt seg, sier Cory til Nettavisen.

Hun ble kontaktet av storavisen Washington Post. De skrev en artikkel om at Cory og andre statlige ansatte solgte unna ting for å betale regninger. Det førte til at Cory ble kontaktet av en rekke andre medier.

Se video av Donald Trump hvor han raser mot «den radikale venstresiden»:

- Helt overveldet

Anna Cory fikk så mange tilbakemeldinger, de fleste av dem fra totalt ukjente, at hun til slutt startet en GoFundMe-side.

- Det var et svar til alle som skrev til meg at de ikke ville at jeg skulle selge tingene mine. Derfor startet jeg siden, så folk kunne donere, forklarer Cory til Nettavisen.

- Jeg sattd ealdri som mål å samle inn masse penger. Jeg var bestemt på å selge tingene mine. Jeg startet siden kun fordi mange kontaktet meg og sa de hadde lyst til å donere.

Responsen har vært veldig god. Cory forteller at det har kommet inn penger som nesten tilsvarer en månedslønn for henne.

- Det har fjernet mye stress fra tankene mine. Jeg har blitt helt overveldet over generøsiteten. Folk tror på det jeg gjør, og de vil ikke at jeg skal være nødt til å selge tingene mine.

Pengene går først og fremst til regninger og andre hverdagsutgifter. I tillegg prøver Cory å spare mye ettersom hun ikke vet hvor lenge hun vil være uten jobb.

Anna Cory er ikke den eneste som har gått til dette skrittet. Før helgen var mer enn 1500 slike innsamlingssider opprettet, bekreftet GoFundMe til CNN.

Utsetter planer

Varer nedstengingen mange dager til, vil Anna Cory gå glipp av sin andre lønning. Det har ført til at visse planer har blitt utsatt.

Anna Cory ble forlovet 2. januar, og paret hadde planlagt å kjøpe et hus. De planene har blitt satt på vent.

- Det ser ikke så bra ut for bankene når den ene lånetakeren ikke har hatt inntekt de siste par månedene, sier Cory, som nå er på utkikk etter ny jobb.

Hun og forloveden har ikke lyst til å utsette planene om bryllup i september, men innrømmer at bryllupet kanskje ikke blir «like fancy» som først tenkt.

På grunn av GoFundMe-suksessen, har imidlertid Anna Cory enn så lenge kommet greit ut av nedstengningen. På nyhetene i USA dukker det i disse dager stadig opp historier om mennesker som ikke klarer å betale boligutgifter, bilregninger eller for medisinen de trenger.

- Det er frustrerende at det er så mange mennesker som lider. Og det er så unødvendig. Det er så mange mennesker som blir utsatt, det går ut over et så stort spekter av amerikanere. Det er stadig nye historier. Man prøver å forstå omfanget, og det er veldig nedslående, forteller Cory.

- Mange begynner å slite

For mange av Anna Corys kolleger i EPA, begynner situasjonen å tære på livskvaliteten. De vil tilbake på jobb.

- Det er mange som begynner å slite. Det går selvfølgelig ut over det økonomiske, men også arbeidet. Mange av kollegene mine er forskere, og deres prosjekter står jo bom stille. Man får heller ikke planlagt noe. Vi vil bare komme oss tilbake på jobb, sier Cory til Nettavisen.

Enn så lenge ser det ikke ut som en løsning er på trappene. I helgen avviste demokratene Trumps forslag for å løse budsjettstriden.

Forslaget gikk ut på at Trump ville få knappe 49 milliarder kroner til Mexico-muren, mot en forlengelse av midlertidige beskyttelsesordninger for rundt 1 million migranter, skriver NTB. Demokratenes ledere i Kongressen avviste forslaget og kalte det kynisk.

Arbeiderne som er påvirket av nedstengningen, som Anna Cory, vet hva de ønsker av politikerne.

- Jeg vil bare at de skal få et budsjett godkjent, slik at vi kan jobbe for det amerikanske folket. Tingene de krangler om, er ikke nødvendige. Det som er nødvendig, er å få folk tilbake i arbeid for det amerikanske folk.

Deler av offentlig sektor har i USA nå vært stengt i 32 dager.

Reklame

Vann plenen og potteplantene automatisk mens du er på ferie

Kommentarer til denne saken