RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Annan: - Blair kunne ha forhindret Irak-krigen

Sist oppdatert:
London (NTB-AFP): Storbritannias eksstatsminister Tony Blair var den eneste som kunne ha fått George W. Bush til ikke å gå til krig mot Irak, hevder Kofi Annan.

I et intervju med den britiske avisa Times sier FNs tidligere generalsekretær at Blair kunne ha brukt det tette forholdet mellom ham selv og Bush og de to landene til å overtale den amerikanske presidenten om å avblåse planene.

Annan sier han ofte har fundert på hva som hadde skjedd om Blair hadde sagt: «George, her skilles våre veier, og du er på egen hånd».

En første resolusjon fra FNs sikkerhetsråd om at Irak måtte rette seg etter forpliktelsene om å kvitte seg med våpen, passerte enstemmig høsten 2002. Men en resolusjon, foreslått av USA, Storbritannia og Spania i 2003 om bruk av makt mot Irak, ble trukket tilbake da det ble klart at det ville bli nedlagt veto mot den.

Annan satt som FNs generalsekretær da Irak-krigen startet 20. mars 2003. Han avviser overfor Times at han eller daværende utenriksminister i USA, Colin Powell, kunne forhindret en krig om de hadde gått av. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere