Gå til sidens hovedinnhold

Anne-Elisabeth Hagen ble sjekket inn hos TVNorge på Facebook tre uker etter at hun forsvant

- Dette er noe jeg håper politiet har sett grundig på, sier bistandsadvokat Gard Lier til Nettavisen.

20. november 2018, tre uker etter at Anne-Elisabeth Hagen hadde forsvunnet fra sin bolig i Lørenskog, dukket det opp en oppdatering på hennes Facebook-profil.

I oversikten over «innsjekkinger» stod det plutselig at hun hadde sjekket inn hos TVNorge.

På dette tidspunktet pågikk det en strengt hemmelig etterforskning og bistandsressurser fra spesialtrent politi var involvert. Saken ble ikke offentlig kjent før 9. januar 2019.

Her kan du lese alt om forsvinningssaken i Lørenskog.

Politiet: - Digitale spor av stor interesse

Nettavisen er kjent med at familiemedlemmer og politiet reagerte på den Facebook-oppdateringen og at dette ble undersøkt raskt.

Nettavisen er også kjent med at politiet mottok tips om oppdateringen og at det i den aller seneste tiden er kommet tips til Kripos.

Politiet holder kortene tett til brystet.

- Digitale spor er av stor interesse i etterforskningen, og arbeid med dette har vært, og er, et prioritert etterforskningsskritt. Av hensyn til den pågående etterforskningen og faren for bevisforspillelse, kan vi ikke kommentere spørsmålene nærmere, skriver politiadvokat Haris Hrenovica i en mail til Nettavisen.

Les også: Tom Hagen grillet om ektepakten i politiavhør

Det er mange som har merket seg Facebook-oppdateringen og den har vært diskutert på ulike nettsteder.

I Anne-Elisabeth Hagens tilfelle er det høyst sannsynlig at hun er blitt tagget av en mann Nettavisen kjenner identiteten til.

I et innlegg fra 20. november 2018 tagger en mann i slutten av 30-årene nærmere 100 personer, én av dem er Anne-Elisabeth Hagen som altså var forsvunnet på dette tidspunktet.

Les også: Kryptomann i 30-årene avhørt tre ganger før han ble pågrepet

Ekspert forklarer

I Facebook-innlegget skriver han følgende:

«I morgen torsdag 22 Nov. Klokken 20:30 starter premieren av første episode av serien "Slep meg på ferie" med Magnus Devold på TVNorge (to smilefjes) Tagger noen her som sa at jeg måtte si i fra når det startet på Tv'n (blunkefjes).»

Nettavisen har vært i kontakt med mannen som ikke ønsker å gi noen kommentarer.

Kommunikasjonsrådgiver og teknologiekspert Hans-Petter Nygård-Hansen forklarer kort om hvordan innsjekking-funksjonen fungerer på Facebook.

- Det er ingenting i veien for at man befinner seg på ett sted og sjekker inn på et annet. Og i utgangspunktet kan man tagge hvem man vil og publisere det som offentlig informasjon på Facebook. Jeg vet ikke hva som er skjedd i dette tilfellet, men det er hvert fall en mulighet, sier Nygård-Hansen.

Les også: Dette er kryptomannen som er siktet sammen med Tom Hagen

I noen tilfeller må personen som blir tagget godkjenne at innsjekkingen kommer i tidslinjen eller innsjekkingsoversikten på deres egen Facebook-profil.

- Dette kan man endre i innstillinger. Det kan være gode grunner for å endre det til mer privat innstilling. Ellers kan personer tagge deg på steder du ikke ønsker. Standardinnstillingen er full åpenhet, altså at det blir offentlig hvis noen tagger og sjekker deg inn et sted. Det kan jo være at det er det som er skjedd her, sier Nygård-Hansen.

Han trekker frem mye positivt med den digitale revolusjonen de to siste tiårene, men moderne teknologi har også sine ulemper.

- Det har vært tilfeller der barn har blitt kidnappet og enten mor eller far, som gjerne har fått fra hverandre, legger ut digitale spor om at de er et helt annet sted enn de faktisk er. Dette for å villede politiet. Om noen bevisst har ønsket å villede politiet i det konkrete tilfellet du tar opp får de uttale seg om, sier Nygård-Hansen.

Politiet har ikke besvare dette spørsmålet.

Les også: Tom Hagens barn er sikre på at han er uskyldig

Siste utvikling i forsvinningssaken er at politiet får fortsette ransakingen av boligen til Tom og Anne-Elisabeth Hagen. Det besluttet Nedre Romerike tingrett torsdag ettermiddag.

Drapssiktede Tom Hagen hadde begjært at ransakingen av boligen ble stanset etter at Eidsivating lagmannsrett løslot ham fra varetektsfengsling fordi de anså at det var mindre sannsynlig at Hagen stod bak ugjerningen enn at han stod bak den.

Forrige fredag trillet han ut fengselsportene i Oslo fengsel som en fri mann.

Politiet mener fortsatt at boligen er et åsted for et drap og jobber på spreng med å finne Anne-Elisabeth Hagen.

Les også: Tom Hagen siktet for drap - har vært avlyttet i flere måneder

- Håper dette er noe politiet har sett grundig på

Bistandsadvokat Gard Lier, som representerer den forsvunne kvinnen, mener det er viktig at politiet sjekker absolutt alle spor grundig i etterforskningen.

- Dette er helt nytt for meg. Når politiet sier at de etterforsker saken bredt er dette noe jeg håper de har sett grundig på. Spesielt så lenge man ikke har noen svar eller fasit på hvor hun er og hva som er skjedd, sier Lier til Nettavisen.

- Elektroniske spor er viktig, blant annet fordi det kan tidfeste konkrete hendelser. Dette sporet kan være helt udramatisk, eller noe som må følges opp.

Les også: Hagen-forsvinningen: Politiet mener planleggingen startet sommeren 2018

Tom og Anne-Elisabeth Hagen har tre voksne barn som er representert av bistandsadvokat Ståle Kihle. Han understreker med styrke viktigheten av å undersøke alle digitale spor.

- Jeg håper dette har vært etterforsket grundig, og det får man tro, rett og slett fordi det kan ha relevans for saken. Alle digitale spor er viktig å følge opp, jeg kan ikke skjønne noe annet, sier Kihle til Nettavisen.

Tom Hagens forsvarer, Svein Holden, sier han er ukjent med Facebook-innsjekkingen.

Facebook Norge har ikke besvart Nettavisens henvendelser.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken