Gå til sidens hovedinnhold

Anne-Elisabeth Hagen-forsvinningen: Vitner måtte levere telefonlogger, kvitteringer og fullmakter til politiet

Drapssiktede Tom Hagens forsvarer mener det er positivt at politiet fortsatt jobber med relevant etterforskning, men vil ikke kommentere politiet innhenting av bevis.

LØRENSKOG / OSLO (Nettavisen): Utad er det ingenting som tyder på at etterforskningen av forsvinningen av Anne-Elisabeth Hagen, som først ble etterforsket som en kidnappingssak, nærmer seg slutten med det aller første.

Ektemannen Tom Hagen er fortsatt siktet for drap av sin kone eller medvirkning til dette, i tillegg er en mann i 30-årene siktet for medvirkning til grov frihetsberøvelse. Begge nekter straffskyld og har gjort det hele tiden.

Rundt 30 politifolk jobber fortsatt med etterforskningen av saken. Det var 31. oktober 2018 at kvinnen sporløst forsvant fra sin bolig i Sloraveien 4 i Lørenskog like utenfor Oslo.

Her kan du lese alt om forsvinningssaken på Lørenskog.

Kvitteringer, telefonlogger og kontoutskrifter

Nettavisen får opplyst at politiet blant annet jobber med å innhente digitale spor på bevegelsesmønsteret til en rekke vitner for dagen Anne-Elisabeth forsvant.

Ulike vitner er bedt om å levere inn følgende til politiet:

  • Fullmakt til å hente inn bompasseringer
  • Internettlogger
  • Opplysninger fra basestasjoner
  • Kartposisjoner fra ulike apper, heriblant Google maps
  • Kvitteringer fra Clas Ohlson
  • Andre kvitteringer fra kjøp i butikk
  • Kontoutskrifter
  • Telefonlogger

Noen av vitnene er også blitt bedt om å levere inn opplysninger til politiet som skjermdumper. Målet med denne delen av etterforskningen er å kartlegge bevegelsesmønsteret til sentrale personer så nøye som overhodet mulig.

Les også: Politiet tror bortføring var fingert for å skjule drap

Enkelte vitner har også levert inn timelister fra jobben og andre vitner er blitt bedt om å fremskaffe andre vitner for å verifisere hvor de var. Det er spesielt tidsrommet 09.15 til cirka 10.07 politiet er interessert i, men også tidsrommet frem til rundt 13.30, da Tom Hagen kom hjem fra jobb.

Det er også gjennomført korte telefonavhør av vitner.

Personer med inngående kjennskap til etterforskningen opplyser om at opplysningene hentes inn for «å sjekke personer ut av saken».

- For å opplyse saken på best mulig måte må politiet ikke bare innhente informasjon, men også kontrollere og verifisere den informasjonen som til enhver tid er i saken. Å holde vitneforklaringer opp mot andre kilder er en naturlig del av dette arbeidet, skriver påtaleanvsarlig Gjermund Hanssen i en mail til Nettavisen fredag.

- Etterforskingen fortsetter med samme styrke som den har gjort siden i fjor høst. Det er fortsatt mange relevante etterforskingsskritt å utføre. I dag arbeider rundt 30 etterforskere med saken, både fra Øst politidistrikt og fra Kripos.

Les også: To år siden forsvinningen: Dette er bevisene mot Tom Hagen

- Ubehagelig politikontakt

En sentral person i Hagens krets forteller til Nettavisen at h*n synes opplevelsen har vært ubehagelig.

- Man lurer jo på hva politiet vil, og om de har noen mistanker rettet mot meg. Selv om jeg vet at jeg ikke har noe med saken å gjøre er dette noe jeg hadde ønsket å unngå, sier vitnet til Nettavisen.

- Det var ubehagelig.

Vedkommende ønsker ikke å utdype det han mener i media.

Politiet ønsker ikke å kommentere noe som går på deres kontakt med vitner, heller ikke anklagene om at kontakten har opplevdes ubehagelig.

Nettavisen har tidligere omtalt at politiet i hovedsak jobber frem mot sommeren før de avslutter etterforskningen og inngir en innstilling til ansvarlig statsadvokat. Kilder i politiet opplyser om at dette per nå fortsatt er et naturlig mål.

Les også: Slik blir Anne-Elisabeth beskrevet av Tom Hagen i avhør

Tom Hagens forsvarer, stjerneadvokaten Svein Holden, opplyser om at han ikke har fått en tidshorisont på etterforskningen av politiet. Det er heller ikke planlagt nye avhør av den drapssiktede milliardæren.

- Vi har gitt politiet beskjed om at det ikke er aktuelt med avhør. Det er ingen grunn for ham å skulle gjøre det. Vi har en stående invitasjon fra politiet, men det er ikke noe utover det, sier Holden til Nettavisen.

Han mener han ikke har forutsetninger for å uttale seg om de digitale etterforskningsskrittene Nettavisen her omtaler.

Politiet vil avhøre om avisartikler

Én av tingene politiet ønsker å avhøre Hagen om er avisutklipp som er funnet i forbindelse med beslag som ble gjort etter at han ble pågrepet i april i fjor. Nettavisen er kjent med at avisklippene omhandler flere konkrete uoppklarte drapssaker, men har ikke fått bekreftet hvilke saker dette gjelder.

Nettavisen har spurt både Holden og politiet om dette tidligere, så sent som i november i fjor, men har ikke fått noen svar. VG kunne i desember presentere nyheten om at to av sakene i avisartiklene var:

  • Drapet på Najaf Abbas, som ble skutt og drept på gatekjøkkenet Skårer Grill & Pizza i Lørenskog i mai 2006. Drapet ble omtalt som profesjonelt og en ansett som en ren henrettelse. Saken er fortsatt uløst.
  • Drapet på Meta Øverli. Hun ble stukket ihjel i sitt eget hjem i Høybråtenveien på Furuset 7. april i 2006. Det var hjemmehjelpen som fant den 75 år gamle damen rundt klokken 09.00 om morgenen.

Ifølge avisen skal de andre sakene som er omtalt i avisartiklene ikke ha en lokal forankring til Lørenskog, slik de to nevnte sakene har. VG skriver også at det ikke er gjort klart om det er Tom Hagen selv som har oppbevart artikelne.

Les også: Tom Hagen i avhør: - Anne-Elisabeth var totalt uinteressert i penger og rikdom

Selv om siktelsen mot Tom Hagen ikke er henlagt etter snart to og et halvt års etterforskning ser ikke han utelukkende mørkt på det.

- Vi opplever at de holder på med relevante arbeidsoppgaver og synes det bare er bra at de holder på. Vi er opptatt av at saken oppklares og sånn sett at politiet jobber så lenge som mulig, sier Holden.

- Jeg mener fortsatt at siktelsen står svært svakt, det er ingenting i saken som har endret den oppfatningen.

Nettavisen får også opplyst at politiet ønsker å snakke med Tom Hagen om en stor mengde personlige notater fra både ham og Anne-Elisabeth som er beslaglagt i boligen, om ekteskapet og konflikter de har hatt. Ektepakten står også sentralt og er noe politiet ønsker å spørre inngående om.

Analyserer gamle bevis på nytt

I oktober i fjor uttalte politiet til Nettavisen at de ikke har nok bevis mot Tom Hagen til å ta ut tiltale mot ham. Ifølge serien «Norske krimsaker» på TV 3 bekrefter politiet at status var den samme i februar i år.

Huset til ekteparet Tom og Anne-Elisabeth Hagen er kanskje Norges mest undersøkte åsted, ifølge Kripos, og de mener det er åsted for et drap. Det er altså mer undersøkt enn åstedet i «Orderud-saken» og «Baneheia-saken».

Politiet mener Tom Hagen er involvert i forsvinningen og har siktet ham for drap eller medvirkning til dette, men de har ingen konkrete holdepunkter for å knytte ham direkte til verken et drap eller forsvinning.

Les også: Tom Hagen grillet om ektepakten med Anne-Elisabeth Hagen i politiavhør

28. april i fjor ble Tom Hagen pågrepet av politiet på vei til jobb. Men etter elleve dager ble han løslatt av Eidsivating lagmannsrett hvor et flertall, to mot en, mente bevisene var for svake til å holde ham varetektsfengslet.

Han har siden vært en fri mann, men politiet jobber fortsatt på spreng med saken. Blant annet foregår et omfattende analysearbeid, sammenstilling av store informasjonsmengder, nye analyser av gamle bevis blir gjort i tillegg til det som trolig er avsluttende vitneavhør.

Flyttet på hotell

Etter at Anne-Elisabeth forsvant utførte politiet en full åstedsundersøkelse av boligen. I mellomtiden ble Tom Hagen innlosjert på Thon Hotel Arena i Lillestrøm under beskyttelse av politiets krise- og gisselforhandlere (KGF). Dette har Dagbladet omtalt tidligere.

I seks uker i 2018, fra perioden 31. oktober til 15. desember, hadde politiet full tilgang til huset uten påvirkningsmuligheter av Tom Hagen eller andre, og utførte omfattende undersøkelser.

I en kjennelse fra juni i fjor går det frem at Tom Hagen helt siden 31. oktober 2018 ytret ønske om å flytte hjem, men først fikk gjort dette 15. desember samme år.

Les også: Hagen-barna med ny kritikk: - Fremstår som at politiet ikke klarer å løse en avansert kidnappingssak

Det kommer også frem av kjennelsen at politiet gjorde undersøkelser i etterkant av dette, men at det var av mer kortvarig karakter.

Politiet har kartlangt 122 ulike steder i Norge og utlandet for å finne Anne-Elisabeth, men det har ennå ikke lykkes å finne henne. Det er blant annet brukt drone og rake i søkene etter henne på ulike steder, får Nettavisen opplyst.

Reklame

Her finner du oversikten over sommersalgene på nett