Gå til sidens hovedinnhold

Anne-Elisabeth Hagen-saken: Politiet endrer siktelsen mot mann i 30-årene

Politiet har gått bort fra drapssiktelsen av mannen, opplyser hans forsvarer. Mannen er nå siktet for medvirkning til grov frihetsberøvelse av Anne-Elisabeth Hagen.

Fredag ble det kjent at en mann i 30-årene var siktet for drap eller medvirkning til drap av Anne-Elisabeth Hagen. Politiet aksjonerte på bostedsadressen hans på Romerike.

Mannen ble pågrepet i Oslo.

Den siktede mannen har hele tiden nektet for å ha noe med saken å gjøre. Han har vært i to avhør, og satt lørdag i avhør i lokalene til Kripos fra klokken 12.00 - 18.30, før han ble løslatt.

Her kan du lese alt om forsvinningen av Anne-Elisabeth Hagen.

Diskuterer kryptovaluta

Politiet skal være kjent med mannens IT- og kryptovalutakompetanse. Mannen har tatt opp temaet om kryptovaluta i et nettforum. På et nettforum Nettavisen har sjekket tar mannen i 30-årene opp temaet kryptovaluta, og at det er blitt mye enklere å kidnappe mennesker fordi det kan kreves usporbar kryptovaluta.

- Jeg mener min klient aldri burde vært pågrepet i denne saken. De burde innkalt ham til avhør og avhørt ham på vanlig måte. Han ble overrasket og syntes det var underlig at de siktet ham for et så alvorlig forhold, sier mannens forsvarer Dag Svensson til Nettavisen.

Les også: Politiet ville pågripe Tom Hagen umiddelbart etter løslatelsen

Han forteller også at politiet har endret siktelsen.

- Nå er han siktet for å ha medvirket til grov frihetsberøvelse og han stiller seg uforstående til dette. Men han vil samarbeide med politiet og stiller gjerne i flere avhør.

Nettavisen er kjent med at det ikke skal ha blitt spurt om kidnapping i noen særlig grad i noen av avhørene, men det er ukjent hva som er årsaken til dette.

Politiet mener det skal være en relasjon mellom Hagen og mannen i 30-årene, men har ikke villet si noe om hvordan de knyttes til hverandre eller til de straffbare handlingene.

Tom Hagens forsvarer, Svein Holden, reagerer på den siste utviklingen.

- Dette er merkelig. Han ble først siktet for medvirkning til drap. Deretter endres siktelsen til medvirkning til grov frihetsberøvelse, og så blir han løslatt. Jeg synes det er vanskelig å se logikken i politiets vurderinger, og det bekymrer meg, sier Holden til Nettavisen.

Kryptovaluta har vært et viktig spor i etterforskningen av forsvinningen av Anne-Elisabeth Hagen. Hun forsvant fra sin bolig på Lørenskog, cirka 15 km øst for Oslo, og det har ikke vært noe livstegn fra henne siden.

Da ektemannen Tom Hagen kom hjem fra jobb rundt klokken 13.30 fant han et trusselbrev skrevet på svensk-norsk. I brevet ble det fremsatt et krav om ni millioner euro, og at dette skulle betales i kryptovalutaen monero. Summen tilsvarte rundt 86 millioner kroner i oktober-november 2018.

Pågrepet på åpen gate

Det var Tom Hagen selv som varslet politiet om forsvinningen rundt klokken 14.10 samme dag.

Forrige uke fikk saken en dramatisk vending da politiet pågrep Tom Hagen på åpen gate og siktet ham for drap eller medvirkning til drap av Anne-Elisabeth Hagen. Pågripelsen førte til en fremskyndelse av pågripelsen av mannen i 30-årene.

Onsdag forrige uke ble han varetektsfengslet, men Eidsivating lagmannsrett besluttet at han skulle løslates torsdag denne uken.

Politiet anket avgjørelsen til Høyesterett, der ga de Hagen medhold i at han skulle løslates.

Fredag kveld kjørte han ut fengselsportene som en fri mann. Men politiet vurderte likevel å pågripe ham på nytt, men statsadvokat Kirsti Guttormsen satte foten ned.

Politiet fortsetter etterforskningen, men det er nå tvil om de kan fortsette med å ransakingene av hans bolig, arbeidsplass og hytte på Kvitfjell.

Politiadvokat Haris Hrenovica besvarte ikke Nettavisens henvendelser lørdag kveld. Etter publisering av saken bekreftet Øst politidistrikt endringen av siktelsen.

Kommentarer til denne saken